2020 και οι κραυγές σπάνε τη σιωπή. Χαρακτηρίστηκε ως πιο «μαύρη» χρονιά για τον Τύπο και τα ΜΜΕ, μια και οι δολοφονίες και οι φυλακίσεις δημοσιογράφων κατέγραψαν αρνητικό ρεκόρ.
Ο αριθμός των δολοφονημένων δημοσιογράφων κατά την περίοδο του 2020 σημείωσε αρνητικό ρεκόρ. Σε παγκόσμιο επίπεδο 32 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν ενώ οι 22 από αυτούς δολοφονήθηκαν εκτελώντας το καθήκον τους.
Το Μεξικό και το Αφγανιστάν είναι οι δύο πιο επικίνδυνες χώρες για τον Τύπο και τους δημοσιογράφους. Στο Μεξικό οι δημοσιογράφοι εργάζονται μέσα σε ένα ιδιαίτερα περίπλοκο σύστημα εγκληματικών συμμοριών, με τη διακίνηση ναρκωτικών και την κρατική διαφθορά να κατέχουν επίσημη θέση και ισχύ.
Στην Ονδούρα η βία και οι απειλές κατά των μέσων ενημέρωσης από το οργανωμένο έγκλημα δημιουργούν ένα κλίμα έντονου φόβου και λογοκρισίας, ενώ στα Μπαρμπάντος καταγράφηκε η πρώτη δολοφονία δημοσιογράφου.
Στη Μέση Ανατολή τρεις δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στη Βόρεια Συρία και αεροπορικές επιθέσεις, ενώ στο Ιράν η κυβέρνηση καταδίκασε και εκτέλεσε με την αποτρόπαια ποινή του απαγχονισμού τον δημοσιογράφο Ροχόλαμ Ζαμ στις 12 Δεκεμβρίου 2020.
Στο Αφγανιστάν, ομάδες μαχητών δολοφόνησαν 4 δημοσιογράφους ενώ στις Φιλιππίνες 3 δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντός τους, παρά τις προσπάθειες της Προεδρικής Task Force για την Ασφάλεια των ΜΜΕ.
Το 2020 διπλασιάστηκε παγκοσμίως και ο αριθμός των δημοσιογράφων που φυλακίσθηκαν και δολοφονήθηκαν κάνοντας το καθήκον τους. Ο πρόεδρος Τράμπ δεν κατάφερε να υπερασπιστεί την ελευθερία του τύπου, τόσο στην χώρα του όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό οδήγησε την CPJ (Committee to Protect Journalists), να ζητήσει από την κυβέρνηση Μπάιντεν να μετατρέψει τις ΗΠΑ σε φάρο αυτών της ζωτικής σημασίας δικαιωμάτων και να τα προστατέψει.
Τη 1η Δεκεμβρίου 2020 η Επιτροπή Προστασία Δημοσιογράφων κατέγραψε 274 φυλακισμένους δημοσιογράφους. Η Κίνα κατέχει την πρωτιά με 47 δημοσιογράφους να κρατούνται στις φυλακές για μεγάλο χρονικό διάστημα ή να έχουν φυλακισθεί με αδιευκρίνιστες κατηγορίες. Οι αρχές της Κίνας δε δίστασαν να φυλακίσουν και δημοσιογράφους που αμφισβήτησαν το χειρισμό της κυβέρνησης στα πλαίσια της κρίσης του Covid 19.
Ακολουθεί η Τουρκία, στην οποία έχει σημειωθεί μείωση φυλακίσεων σε σχέση με το 2016. Παρόλα αυτά η Τουρκία συνεχίζει να αποφυλακίζει δημοσιογράφους υπό όρους αλλά και να τους συλλαμβάνει μαζί με τους δικηγόρους τους. Η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία κατέχουν την τρίτη θέση παγκοσμίως στη φυλάκιση δημοσιογράφων, ακόμη και αν δεν υπάρχουν κατηγορίες.
Στη Λευκορωσία ο αριθμός των συλλήψεων αυξήθηκε δραματικά. Τουλάχιστον 10 δημοσιογράφοι φυλακίσθηκαν και δεκάδες κλήθηκαν να πληρώσουν πρόστιμα, βάζοντας για πρώτη φορά τη χώρα στη λίστα της CPJ, ενώ στην Αιθιοπία 7 τουλάχιστον δημοσιογράφοι φυλακίσθηκαν με την κατηγορία σε συμμετοχή σε κρατικά εγκλήματα.
Η CPJ βοήθησε τουλάχιστον 75 δημοσιογράφους να αποφυλακισθούν τη χρονιά που μας πέρασε.
Οι αριθμοί δείχνουν ότι το 2020 ήταν μια αρνητική χρονιά τόσο για τη δημοσιογραφία όσο όμως και για την ελευθερία της έκφρασης και του τύπου. Το ενθαρρυντικό όμως μήνυμα που βγαίνει από τα χείλη όλων είναι ότι δεν θα σταματήσουν να μάχονται και να υπερασπίζονται την αλήθεια και την αντικειμενικότητα.
Δεν θα πάψουν να εκφράζουν με σκεπτικισμό ακόμη και για τις επίσημες εκδοχές των γεγονότων και ούτε θα σταματήσουν να επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες αλλά και τα ίδια τα γεγονότα. Παρόντες πάντοτε στην πρώτη γραμμή γράφουν την ιστορία και προσπαθούν να εξακριβώσουν την αλήθεια αυτή καθ΄ αυτή και όχι απλά να την αναπαράγουν. Και όπως συχνά έλεγε και ο Φισκ «Δεν μπορείς να πλησιάσεις την αλήθεια εάν δεν είσαι εκεί».
Με πληροφορίες από τη cpj.org