Όλη μου τη ζωή απορούσα (και συνεχίζω να απορώ) με τους ανθρώπους που μπορούν και σηκώνονται από τα άγρια χαράματα!
Του Χάρη Κυριακόπουλου
Ειλικρινά αδυνατώ να καταλάβω πώς γίνεται να σηκώνεσαι από τις 5 το πρωί και να είσαι μέσα στην ενέργεια και τη φουλ διάθεση! Το πρωινό ξύπνημα είναι μισητό by default στην ανθρώπινη συνείδηση και δεν πιστεύω πως γουστάρει κανείς να ξυπνά από έναν σπαστικό θόρυβο, για να πάει κάπου που δε θέλει.
Όλοι προτιμάμε να κοιμόμαστε ήρεμα και να σηκωνόμαστε με το πάσο μας, αλλά η ζωή δεν είναι δίκαιη και όσο μεγαλώνεις, πρέπει να προσαρμοστείς σε ένα πρόγραμμα! Είναι πολύ κακό να παρακοιμάσαι κι αν σου συμβαίνει συχνά, θα ‘χεις μεγκάλο προμπλέμα απλά θα χειροτερεύει σαμποτάροντας τη σωματική σου ανταπόκριση, αλλά και την πνευματική διαύγεια!
Γι’ αυτό αν ζορίζεσαι, ρίχνεις καντήλια ή τρέχεις να προλάβεις κάθε πρωί, ιδού 6 πολύ χρήσιμα tips που θα σε βοηθήσουν να ξυπνάς πιο αποτελεσματικά:
Πουτ δε φόουν ντάουν και κοιμήσου
Αν μη τι άλλο, οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε το ξυπνητήρι του κινητού. Μάθε λοιπόν να το αφήνεις στην άκρη, με το που βάλεις την ώρα που θες να χτυπήσει! Με το να το παρατήσεις ή ακόμα και να το θέσεις στο αθόρυβο, μειώνεις τις πιθανότητες να το πιάσεις και να αρχίσεις να χαζεύεις!
Το να τσεκάρεις κάτι που θυμήθηκες, σε δελεάζει πανεύκολα στο να ξεφύγεις και να χαθείς στον αχανή κόσμο του ίντερνετ! Με το που το αφήσεις, γλυτώνεις πολύτιμο χρόνο που θα σου έτρωγε προτού το καταλάβεις! Άσε που προστατεύεις και τον εαυτό σου, γιατί αν δεν έχεις ενεργοποιημένο το φίλτρο μπλε φωτός, τότε η οθόνη θα έχει άμεση (και τέρμα αρνητική) επίδραση στον ύπνο σου!
Ρίξε μια καλή ματιά στο ξυπνητήρι πριν το ρυθμίσεις
Πολλές φορές, πάνω στην κούραση μας, απλά πατάμε μια ώρα στο ξυπνητήρι και την πέφτουμε για ύπνο. Κάτι που είναι τουλάχιστον ανεύθυνο! Γιατί π.χ. μπορεί να έχουμε χαμηλώσει την ένταση και να μην πάρουμε χαμπάρι ότι αυτό ισχύει και για το ξυπνητήρι!
Και δεν είναι το μόνο που μπορεί να σου συμβεί! Μπορεί να κάνεις λάθος στην ώρα ή στον ήχο που έχεις επιλέξει, χίλια δυο μπορεί! Αφιέρωσε δυο λεπτά και ρύθμισε το ρημάδι να λειτουργεί ακριβώς όπως το χρειάζεσαι, γιατί η δικαιολογία «α, δεν το άκουσα», δε θα σε βοηθάει για πολύ καιρό ακόμα…
Ένα ίσον κανένα
Το κινητό σου δίνει την επιλογή να βάλεις όσες φορές θες να χτυπήσει το ξυπνητήρι! Αν πρέπει να σηκωθείς στις 8 λοιπόν, μη βάλεις απλά να βαρέσει στις… 8! Βάλε και πριν και μετά και όσες φορές πιστεύεις ότι θα χρειαστεί, ανάλογα με το πόσες ώρες ξέρεις ότι θα κοιμηθείς, ή το πόσο σημαντικό είναι να ξυπνήσεις αυτήν την ώρα.
Δε θα το κάνεις για να ξυπνήσεις κανά 20λεπτο νωρίτερα, αλλά για να πείσεις τον εαυτό σου ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να σηκωθεί! Βαλε 4, 5 ή και παραπάνω ξυπνητήρια ανά 5 λεπτά, άστα να βαράνε και με κάποιο θα ξυπνήσεις. Τουλάχιστον θα είσαι στην ώρα σου.
Ηρέμησε λίγο με τα ξενύχτια
Η πιο τίμια συμβουλή, ο λόγος που μας κυνηγούσε η μάνα μας όταν ήμασταν νιάνιαρα: να κοιμηθούμε νωρίς ή έστω σε κάποια λογική ώρα! Αν δίνεις στο σώμα σου μόνο μερικές ώρες ύπνου, θα σου φαίνεται όλο και πιο βουνό να σηκωθείς! Ξέρω ότι το βράδυ θες να χαλαρώσεις και να δώσεις χρόνο σε σένα (που είναι σωστό και όλοι έχουμε δικαίωμα να τα ξύσουμε λίγο μες στη μέρα) αλλά το μόνο που στ’ αλήθεια μπορείς να ελέγξεις, είναι η ώρα που θα κοιμηθείς.
Το σώμα «μαθαίνει» απ’ τις συνήθειές σου και δε χρειάζεται να σηκώνεσαι πριν το χάραμα, αλλά αν βάλεις στόχο μια συγκεκριμένη ώρα για λίγο καιρό, θα δεις ότι το ξύπνημα δε θα σε ταλαιπωρεί το ίδιο. Βρες μια ώρα, μείνε πιστός και ο οργανισμός σου θα εναρμονιστεί με αυτό το πρόγραμμα, σε σημείο που πλέον θα ξυπνάς μόνος σου όταν χρειάζεται, ακόμα και πριν σου πει το γαμω-μηχάνημα!
Επένδυσε σ’ ένα αληθινό ρολόι-ξυπνητήρι
Ξέρω πόσο κουλό ή παλιομοδίτικο ακούγεται, αλλά ένα old-school, εκνευριστικό και παραδοσιακά φτιαγμένο ξυπνητήρι, κάνει πολύ πιο αποτελεσματική δουλειά απ’ το κινητό! Αν αγοράσεις ένα τέτοιο (είναι θεόφτηνα έτσι κι αλλιώς) και το αφήσεις στην άλλη πλευρά του δωματίου, πίστεψε με, δε θα παρακοιμηθείς ποτέ ξανά!
Είναι η μεγαλύτερη εγγύηση για να ξυπνήσεις όχι μόνο εσύ, αλλά ολόκληρο το τετράγωνο! Άσε που είναι πολύ άδικο να καταστρέφεις ένα τραγούδι που έβαλες για ξυπνητήρι στο κινητό! Το ηχητικό έκτρωμα που παράγει αυτό το μικρό διαολάκι, θα φροντίσει να ξυπνάς πάντα και να μην έχεις καμία διάθεση να ξανακοιμηθείς!
Όσο πιο μακριά, τόσο το καλύτερο
Έχει συμβεί σε όλους: κοιμάσαι βαριά, το ξυπνητήρι βαράει, τεντώνεις το χέρι χωρίς καν ν’ ανοίξεις τα μάτια (το σώμα σου το κάνει μηχανικά πλέον), σταματάς τον ενοχλητικό θόρυβο και ξυπνάς μετά από λίγο, απορώντας γιατί δεν χτύπησε ποτέ το ρημάδι!
Αν λοιπόν όλα τα άλλα… πολιτισμένα αποτύχουν, ανάγκασε τον τεμπέλικο κώλο σου να σηκωθεί και να προσπαθήσει περισσότερο για να κλείσει αυτόν το μηχάνημα του διαβόλου! Βάλε το κινητό σου στην άλλη άκρη του δωματίου, ή σε οποιοδήποτε σημείο δεν φτάνεις απ’ το κρεβάτι!
Μην ανησυχείς, ξέρω πόσο γελοίος φαίνεσαι όταν παλεύεις να το πιάσεις ή πόσο ωραίο είναι να ξαναπέσεις στο παπλωματάκι σου αφού σηκωθείς! Αλλά αυτά θα συμβούν 1-2 φορές και μετά απλά θα μάθεις και θα πειθαρχήσεις πολύ καλύτερα τον εαυτό σου, για να ξυπνά πιο αποφασιστικά!