Υπάρχει διάχυτη η άποψη των επιστημόνων σε όλον τον κόσμο και Τούρκων ότι επίκειται ένας μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη
Φουντώνει η συζήτηση το τελευταίο διάστημα για το ενδεχόμενο ενός πολύ μεγάλου σεισμού, στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος σύμφωνα με τους ειδικούς, έπρεπε να είχε εκδηλωθεί ως το 2020, και όσο τα χρόνια περνούν τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες.
Στην Τουρκία, Αρχές και πολίτες έχουν τεθεί σε κατάσταση αναμονής, καθώς ο σεισμός των 4,9 Ρίχτερ, που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στα Δαρδανέλια, χαρακτηρίστηκε από σεισμολόγους προάγγελο του μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για έναν πιθανό σεισμό στην Κωνσταντινούπολη και τι συνέπειες θα επιφέρει.
Επίκειται μεγάλος σεισμός
«Υπάρχει διάχυτη η άποψη των επιστημόνων σε όλον τον κόσμο και Τούρκων ότι επίκειται ένας μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη και το τεκμηριώνουν όλες οι επιστημονικές ομάδες. Οι τελευταίοι σεισμοί που είχαμε στην Προύσα και στα Δαρδανέλια θεωρούνται από πολλούς ότι είναι το έναυσμα για την εν λόγω σεισμική δραστηριότητα στην Κωνσταντινούπολη», είπε αρχικά.
Και συμπλήρωσε ο κ. Λέκκας: «Το αίτιο είναι ότι ένα κόμματι του ρήγματος της Ανατολίας που έχει 13 κομμάτια, τα 12 έχουν σπάσει. Το προτελευταίο έσπασε το 1999. Απομένει να ενεργοποιηθεί το τελευταίο κομμάτι νότια της Κων/πολης στον υποθαλάσσιο χώρο, στον κόλπο του Μαρμαρά. Αυτό το κομμάτι έχει μήκος 65 χλμ. που μπορεί να δώσει έναν σεισμό άνω των 7 βαθμών. Είχε προσδιοριστεί ότι μέχρι το 2020 θα έπρεπε να γίνει ένας σεισμός 7 ρίχτερ όμως δεν έγινε και εξακολουθούν οι τάσεις να συσσωρεύονται στην περιοχή. Το ρήγμα εξακολουθεί να είναι αδρανές προς το παρόν. Μέσα σε μια 5ετια υπάρχουν πιθανότητες πάνω από 80% να σπάσει το ρήγμα και να έχουμε έναν σεισμό. Η πιθανότητα να γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες είναι περίπου 40% σύμφωνα με επιστημονικούς υπολογισμούς που έχουν γίνει. Όσο περνάνε τα χρόνια συσσωρεύονται οι τάσεις και το μέγεθος μεγαλώνει. Αυτή ειναι η άποψη των επιστημόνων σε όλον τον κόσμο».
Για την στατικότητα των κτιρίων ο κ. Λέκκας ανέφερε: «Οι πινακίδες με το τσουνάμι δείχνει που πρέπει να πάει κανείς μετά τον σεισμό. Πρέπει να φύγει κάποιος αμέσως μετά την δόνηση, ούτε δευτερόλεπτο αργότερα. Υπάρχει αυξημένη πιθανότητα για σεισμό. Αν γίνει το μέγιστο του σεισμού που περιμένουμε, το 1/3 των κτιρίων της Κων/πολης, τα παλιά κτίρια, θα πέσουν αμέσως».