Μάτι: Με διαδικαστικά ζητήματα ξεκίνησε η δίκη στο Εφετείο, συνεχίζεται αύριο η διαδικασία

117

mati-efeteio

Στο εδώλιο του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου κάθονται για να δικαστούν από μηδενική βάση οι 21 αρχικώς κατηγορούμενοι της υπόθεσης μετά την έφεση που ασκήθηκε κατά της πρωτόδικης απόφασης

Με διαδικαστικά ζητήματα ξεκίνησε σήμερα λίγο μετά τις 11 στο Εφετείο η δίκη σε δεύτερο βαθμό για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, τον Ιούλιο του 2018, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 104 άτομα.

Στο εδώλιο του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου κάθονται για να δικαστούν από μηδενική βάση οι 21 αρχικώς κατηγορούμενοι της υπόθεσης μετά την έφεση που ασκήθηκε κατά της πρωτόδικης απόφασης, η οποία είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Απρίλιο από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας. Με αυτή, είχαν κηρυχθεί αθώοι 15 από τους κατηγορούμενους ενώ στους υπόλοιπους έξι είχαν επιβληθεί εξαγοράσιμες ποινές φυλάκισης από πέντε έως τρία έτη. Η πρωτόδικη αυτή απόφαση είχε προκαλέσει τότε την οργή των συγγενών των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς.

Ωστόσο, σήμερα οι 21 αρχικώς εμπλεκόμενοι δικάζονται όλοι από μηδενική βάση. Στο εδώλιο του Εφετείο κάθισαν σήμερα 14 από τους 21 συνολικά κατηγορούμενους, ενώ οι υπόλοιποι επτά εκπροσωπήθηκαν από τους δικηγόρους τους. Ανάμεσα στους «απόντες» ήταν ο Ηλίας Ψινάκης, η Ρένα Δούρου αλλά και ο Κων. Αγγελόπουλος που κατηγορείται για την πρόκληση της πυρκαγιάς.

Το ακροατήριο του δικαστηρίου, το οποίο συνεδριάζει στην αίθουσα τελετών του Εφετείου ήταν γεμάτο από τους συγγενείς θυμάτων, που δήλωσαν δια των συνηγόρων τους παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας. Με την έναρξη της διαδικασίας η πρόεδρος εκφώνησε τα ονόματα των κατηγορουμένων και λίγο αργότερα των μαρτύρων που θα κληθούν και πάλι να καταθέσουν στο ακροατήριο, ζώντας ξανά τον «εφιάλτη» που βίωσαν το καλοκαίρι του 2018. Ακόμη το δικαστήριο κλήθηκε να ορίσει συνήγορο στον κατηγορούμενο Ιωάννη Φωστιέρη, ζήτημα το οποίο αναμένεται να διευθετήσει κατά την αυριανή δικάσιμο.

Επιπλέον σήμερα το δικαστήριο αποφάσισε την αντικατάσταση της αναπληρώτριας προέδρου η οποία δήλωσε κώλυμα μετά τις νομιμοποίησης των συνηγόρων υπεράσπισης και υποστήριξης της κατηγορίας για λόγους ευπρέπειας.

Οι ποινές σε πρώτο βαθμό

Υπενθυμίζεται ότι το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε καταδικάσει σε πενταετή φυλάκιση εξαγοράσιμη πέντε τότε υψηλόβαθμα στελέχη του κρατικού μηχανισμού και συγκεκριμένα τους Σωτήρη Τερζούδη αρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλη Ματθαιόπουλο υπαρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, Ιωάννη Φωστιέρη Διοικητή του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο Διοικητή της Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών και Χαράλαμπο Χιόνη Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής. Ποινή φυλάκισης μόλις τριών ετών, επίσης εξαγοράσιμη, επιβλήθηκε στον Κων. Αγγελόπουλο, τον άνθρωπος που προκάλεσε την πυρκαγιά καίγοντας ξερά κλαδιά στην αυλή του σπιτιού του, στο Νταού Πεντέλης. Επιπλέον το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε αναγνωρίσει το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου στους τέσσερις από τους έξι καταδικασθέντες και συγκεκριμένα στους Σωτήρη Τερζούδη, Ιωάννη Φωστιέρη, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και Χαράλαμπο Χιώνη.

Αντίθετα, σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση δεν προέκυψε καμία ποινική ευθύνη για στελέχη της Περιφέρειας Αττικής, παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Πολιτικής Προστασίας και της Αστυνομίας. Έτσι, αθώοι ομόφωνα είχαν κριθεί πρωτοδίκως ο τότε αξιωματικός στα Εναέρια Μέσα της ΕΛ.ΑΣ. Χαράλαμπος Συρογιάννης, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Πεντέλης Δημήτριος-Στέργιος Καψάλης, όπως επίσης ομόφωνα αθωώθηκαν και τα στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης. Ακόμη, αθώοι είχαν κριθεί, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση, οι Βάιος Θανασιάς τότε αντιδήμαρχος δήμου Μαραθώνα, Ευάγγελος Μπουρνούς τότε δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου και Αντώνης Παλπατζής τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου.

Έφεση

Η δευτεροβάθμια δίκη που ξεκίνησε σήμερα για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς προσδιορίστηκε σε χρόνο ρεκόρ για τα δεδομένα της ελληνικής Δικαιοσύνης δεδομένου ότι ελλοχεύει κίνδυνος παραγραφής των αδικημάτων. Μετά την ανακοίνωση της πρωτόδικης απόφασης η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη είχε ζητήσει από την εισαγγελία Εφετών να εξετάσει το ενδεχόμενο άσκησης έφεσης για τους 15 ομόφωνα αθωωθέντες στην υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς, ενώ και η πρόεδρος του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου Ιωάννα Κλάπα – Χριστοδουλέα ζήτησε να καθαρογραφεί τάχιστα η απόφαση για το Μάτι ώστε να μπορέσει να προσδιοριστεί στη συνέχεια και η δίκη σε δεύτερο βαθμό. Επιπλέον αίτηση για άσκηση έφεσης στην πρωτόδικη απόφαση είχαν καταθέσει και οι συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας. Η έφεση εν τέλει ασκήθηκε και έτσι ξεκίνησε σήμερα στο Εφετείο η δίκη σε δεύτερο βαθμό. Το δικαστήριο θα δικάσει την υπόθεση με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που ίσχυε προ της 1ης Μαΐου του 2024.

Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο με υποβολή ενστάσεων, κ.ά.