Έβγαινε από το σπίτι του με πατερίτσες στα χέρια για να πάρει καφέ και επέστρεφε ξημερώματα – Είχε λάβει συνολικά 162 ημέρες αναρρωτικής άδειας τα τελευταία δύο έτη
Ο κατηγορούμενος, ο οποίος δεν προσήλθε στο δικαστήριο και εκπροσωπήθηκε από πληρεξούσιο δικηγόρο, κρίθηκε ένοχος για ηθική αυτουργία σε ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις κατ’ εξακολούθηση, απόπειρα υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης και ψευδής κατάθεση κατ’ εξακολούθηση. Το δικαστήριο δεν του αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό και αποφάσισε να μετατρέψει την ποινή φυλάκισης προς δέκα ευρώ ημερησίως. Ο κατηγορούμενος έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση επί της ποινής.
Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, οι ιατρικές γνωματεύσεις που προσκόμισε στην αρμόδια επιτροπή ο 31χρονος αστυνομικός με τον βαθμό υπαρχιφύλακα, έχουν τις ημερομηνίες 11-07-2024 και 18-07-2024 και, όπως αναγραφόταν σε αυτές, πάσχει από «οξεία οσφυαλγία», λόγω των συμπτωμάτων της οποίας «δεν δύναται να εργαστεί, πρέπει να παραμείνει αυστηρά κλινήρης και υπό φαρμακευτική αγωγή για 20 ημέρες».
Πρώτος στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε για να καταθέσει ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής χορήγησης αναρρωτικών αδειών, ο οποίος ανέφερε ότι μετά από σχετική έρευνα διαπιστώθηκε από το ιστορικό ότι ο Υπαρχιφύλακας είχε λάβει συνολικά 162 ημέρες αναρρωτικής άδειας τα τελευταία δύο έτη.
Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι η υπόθεση ξεκίνησε να αποκαλύπτεται μετά από ενημέρωση που έλαβαν ότι ο 31χρονος δεν μπορούσε να μεταβεί στην αρμόδια επιτροπή, καθώς αντιμετώπιζε κινητικό πρόβλημα και δήλωσε αδυναμία μετακίνησης. Πράγματι ο κατηγορούμενος δεν εμφανίστηκε και δόθηκε η εντολή, όπως προβλέπεται, να μεταβεί στην οικία του αρμόδιος ιατρός του Κ.Ι.Θ. για την απαραίτητη εξέταση. Όταν όμως έφτασε στην οικία του, ο κατηγορούμενος είχε απενεργοποιημένο το κινητό του τηλέφωνο και δεν άνοιξε την εξώπορτα παρά την επιμονή του υπαλλήλου.
Την επόμενη ημέρα ο 31χρονος μετέβη στην επιτροπή με πατερίτσες και αυτό ήταν ένα ακόμη “καμπανάκι” που χτύπησε, καθώς όπως είπε ο μάρτυρας, «δεν έχω δει άνθρωπο με οσφυαλγία να έρχεται με πατερίτσες, καθώς δεν το συνιστά ο γιατρός και αυτό μου έκανε εντύπωση. Ο κατηγορούμενος μας ανέφερε ότι θα κάνει μαγνητική, για αυτό δώσαμε αναβολή. Είχε κάποιες κήλες, πιέζοντας κάποια νεύρα, η μία ήταν αντίθετα από εκεί που κούτσαινε. Θα μπορούσε να δικαιολογήσει μια οσφυαλγία αλλά όχι έναν άνθρωπο να είναι σε πατερίτσες κλπ», κατέθεσε.
Μετά από αυτό δόθηκε η εντολή να διερευνηθεί – προκειμένου να εξακριβωθεί – αν πράγματι ο αστυνομικός κυκλοφορεί με πατερίτσες ή τις είχε μόνο όταν μεταβαίνει στην επιτροπή και έτσι ξεκίνησε η επιτήρησή του από τους αστυνομικούς του Εσωτερικών Υποθέσεων.
Βγήκε από το σπίτι, πήρε καφέ και επέστρεψε τα ξημερώματα
Όπως κατέθεσε ο αστυνομικός που ανέλαβε την διακριτική επιτήρηση του κατηγορουμένου, στις 23 Ιουλίου μετέβησαν στις 6 το απόγευμα έξω από την οικία του 31χρονου και σχεδόν δύο ώρες αργότερα τον είδαν να εξέρχεται περπατώντας και κρατώντας τις πατερίτσες στα χέρια και να επιβιβάζεται στο όχημά του. Αφού έκανε στάση σε γνωστή αλυσίδα καφέ που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το σπίτι του, στη συνέχεια μπήκε ξανά στο αυτοκίνητό του και απομακρύνθηκε, με τους αστυνομικούς να τον χάνουν από το οπτικό τους πεδίο λόγω της κυκλοφοριακής συμφόρησης.
Η επιτήρηση του 31χρονου συνεχίστηκε και, όπως διαπιστώθηκε, μέχρι τις 2 τα ξημερώματα δεν είχε γυρίσει στο σπίτι του. Στις 10.30 το πρωί οι αστυνομικοί τον είδαν να εξέρχεται από το σπίτι κρατώντας τις πατερίτσες, αλλά χωρίς να τις χρησιμοποιεί. Ο κατηγορούμενος έφτασε με το αυτοκίνητό του στο Αστυνομικό Μέγαρο, στάθμευσε και περπάτησε έως το φυλάκιο, ενώ λίγο πριν περάσει την κεντρική πύλη ξεκίνησε να χρησιμοποιεί της πατερίτσες. «Τον είδαμε να μπαίνει χρησιμοποιώντας της πατερίτσες και όταν βγήκε από τη ΓΑΔΘ και δεν είχε οπτική επαφή ο σκοπός, τις πήρε πάλι στο χέρι και περπάτησε έως το αμάξι. Όλα αυτά υπάρχουν στο οπτικό υλικό που παραδόθηκε», είπε ο μάρτυρας.
Στο δικαστήριο κατέθεσαν, ως μάρτυρες υπεράσπισης, ο πατέρας και η αδελφή του 31χρονου οι οποίοι, μεταξύ άλλων, υποστήριξαν ότι πράγματι ο Υπαρχιφύλακας αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας το οποίο δεν του επέτρεπε να εργαστεί το διάστημα που λάμβανε τις αναρρωτικές άδειες.
«Δεν έκανε διακοπές στη Μύκονο»
Επιπλέον, από τον Απρίλιο έως και σήμερα, ο συγκεκριμένος αστυνομικός λαμβάνει διαδοχικές αναρρωτικές και βραχείες άδειες, ενώ τα τελευταία δύο έτη έχει απουσία συνολικά 162 ημέρες για λόγους υγείας.
Στην αγόρευσή του ο συνήγορος υπεράσπισης του 31χρονου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ουδέποτε ο κατηγορούμενος εργάστηκε σε κατάστημα της Μυκόνου και ότι βρέθηκε εκεί το διάστημα 2018-2019, το οποίο υπηρετούσε σε αστυνομικό τμήμα του νησιού. Επιπλέον, έκανε λόγο για έναν εξαιρετικό αστυνομικό ο οποίος υπηρέτησε στο γραφείο του Πρωθυπουργού και στο αντίστοιχο πολιτικό γραφείο της Θεσσαλονίκης, ενώ ισχυρίστηκε ότι στοχοποιηθηκε.
Την ενοχή του κατηγορουμένου πρότεινε και η εισαγγελέας της έδρας.
Σημειώνεται ότι μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης ο αστυνομικός τέθηκε σε διαθεσιμότητα ενώ την ίδια ώρα, το αρχηγείο της ΕΛΑΣ ανακοίνωσε ότι σε βάρος του διατάχθηκε η διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης.
Επιπλέον, εις βάρος του γιατρού που κατηγορείται για τις ψεύτικες ιατρικές γνωματεύσεις σχηματίζεται ξεχωρίσει δικογραφία.