Χεζμπολάχ: Ποια είναι η Cristiana Barsony-Arcidiacono, η CEO της εταιρείας φάντασμα, πίσω από τους βομβητές

52

livanos_etaireia_fantasma_xr

Ποια είναι η εταιρεία φάντασμα και τι κρύβεται πίσω από την CEO – Η ιστοσελίδα της έχει πέσει και πλέον δεν λειτουργεί

Η Cristiana Barsony-Arcidiacono είναι το μυστηριώδες πρόσωπο που συγκλονίζει τη διεθνή κοινή γνώμη μετά τις συντονισμένες φονικές εκρήξεις των βομβητών στον νότιο Λίβανο.

Η 40χρονη Βρετανίδα είναι CEO της φημολογούμενης ως εταιρείας φάντασμα, της BAC, η οποία φέρεται να προμήθευσε τους βομβητές στα μέλη της Χεζμπολάχ. Έχει πτυχίο Φυσικής από το Πανεπιστήμιο UCL (φοίτησε από το 2002 έως το 2006, σύμφωνα με τη σελίδα της στο LinkedIn), συνέχισε τις σπουδές της στο London School of Economics και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και μιλάει επτά γλώσσες (ανάμεσά τους ρωσικά και ιταλικά), όπως αναφέρει στο βιογραφικό της.

Συνολικά σπούδασε 13 χρόνια στη Βρετανία και ζούσε στην περιοχή Gospel Oak, στο νότιο Λονδίνο, όπως αναφέρει η εφημερίδα Independent. Πρόσφατα συνεργάστηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως «εμπειρογνώμονας αξιολόγησης» και ως «διαχειρίστρια υπογείων υδάτινων πόρων» για λογαριασμό της Unesco.

Στο προφίλ της στο LinkedIn αναφέρει ότι έχει εργαστεί για διεθνείς οργανισμούς, όπως η UNESCO. «Η εταιρία ιδρύθηκε πριν το 2010 με τη δημιουργία γραφείου στη Βουδαπέστη και από τότε έχει αυξήσει την ομάδα συμβούλων της» αναφέρει η Cristiana Barsony-Arcidiacono στο προφίλ της.

cristiana-1

Υπό έρευνα οι διασυνδέσεις της BAC

Η επιχείρηση στο νότιο Λίβανο, στην οποία εμπλέκεται η εταιρεία της Βρετανίδας CEO, εξελίσσεται όλο και περισσότερο σε κινηματογραφικό κατασκοπευτικό θρίλερ, με τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ να τηρούν σιγή ιχθύος σχετικά με την εμπλοκή τους στην αιματηρή επίθεση.

Όλες οι πληροφορίες για την κατασκευή των βομβητών, η έκρηξη των οποίων οδήγησε στον θάνατο δεκάδων ανθρώπων και τον τραυματισμό χιλιάδων, οδηγούν στην Ουγγαρία.

Η μυστηριώδης εταιρεία «BAC Consulting Kft» από τη Βουδαπέστη βρίσκεται στο επίκεντρο δημοσιευμάτων, κυρίως όσον αφορά πιθανές διασυνδέσεις της με τη λιβανική σιιτική οργάνωση, μέλη της οποίας σκοτώθηκαν από τις εκρήξεις των βομβητών. Μήπως η συγκεκριμένη εταιρεία έχει γενικά «πάρε-δώσε» με τη Μοσάντ;

Η BAC σχεδίασε και κατασκεύασε τους βομβητές

Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: Οι εικόνες με τους βομβητές που κυκλοφόρησαν μετά τις εκρήξεις δείχνουν ότι πρόκειται για το μοντέλο «AR-924» της ταϊβανέζικης εταιρείας «Gold Apollo».

Ωστόσο, σύμφωνα με την εταιρεία που εδρεύει στην Ταϊπέι, η BAC ήταν αυτή που σχεδίασε και κατασκεύασε τους βομβητές, από την έκρηξη των οποίων έχασαν τη ζωή τους 20 άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, και τραυματίστηκαν περίπου 4.000 στο νότιο Λίβανο. Οι περισσότεροι από τους νεκρούς ήταν μέλη της Χεζμπολάχ.

gold-1

«Δεν πυροδοτώ εγώ βομβητές»

Όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα Bild, τα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους στην διευθύνουσα σύμβουλο της BAC, Cristiana Barsony-Arcidiacono.

Το βιογραφικό της φαίνεται «στημένο», καθώς δεν υπάρχουν πληροφορίες σε ιστοσελίδες που να επιβεβαιώνουν τα προσόντα και τις δραστηριότητές της. Πάντως, η ίδια αρνείται οποιαδήποτε κατηγορία.

«Δεν πυροδοτώ εγώ βομβητές. Είμαι απλώς μεσολαβητής. Νομίζω ότι πρόκειται για παρεξήγηση», φέρεται δήλωσε η Barsony-Arcidiacono στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC News.

Πώς διαφημίζεται η εταιρεία

Η ιστοσελίδα της εταιρείας BAC, που ήταν λειτουργική μέχρι χθες το πρωί, πλέον δεν ανοίγει. Στον ιστότοπό της, η BAC παρουσιάζεται ως μια εταιρεία συμβούλων που ακολουθεί πιστά αρχές όπως αυθεντικότητα, ελευθερία και ευτυχία.

«Συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας για καινοτόμες λύσεις στους τομείς των διεθνών σχέσεων, του περιβάλλοντος, της ανάπτυξης και της καινοτομίας. Με πολλή φαντασία, αυτό μπορεί επίσης να ερμηνευτεί ως καταπολέμηση της τρομοκρατίας», αναφερόταν μεταξύ άλλων στην ιστοσελίδα της.

bac-linked-1
Η περιγραφή των δραστηριοτήτων της εταιρείας όπως η ίδια τα παραθέτει στο Linkedin

Σύμφωνα με το γενικό εταιρικό μητρώο της Ουγγαρίας, η BAC λειτουργεί από το 2022. Η εταιρεία δηλώνει επισήμως ως δραστηριότητές της τις συμβουλευτικές υπηρεσίες, την έκδοση βιβλίων και εφημερίδων, και την παραγωγή ζάχαρης.

Αντί όμως για προσφορές βομβητών, η ιστοσελίδα της BAC διαθέτει και τη δική της συλλογή κοσμημάτων, με το όνομα «Nelkhael» – ένας άγγελος από τη μυστικιστική παράδοση του Ιουδαϊσμού.

«Μήπως αυτός είναι ο κωδικός της Μοσάντ για να συντονίσει τις εκρήξεις των βομβητών στο νότιο Λίβανο;», διερωτάται το γερμανικό δημοσίευμα. Στην εβραϊκή παράδοση, ο Nelkhael θεωρείται άγγελος της μάθησης, ο φορέας της ένθερμης επιθυμίας για γνώση, προστάτης των φιλοσόφων και των επιστημόνων. Άραγε, είναι ο άγγελος του θανάτου για τους τρομοκράτες της Χεζμπολάχ, διερωτάται η Bild.

Η κυβέρνηση του Όρμπαν αρνείται κάθε σχέση με την BAC

Από την πλευρά της, η ουγγρική κυβέρνηση του Όρμπαν αρνείται οποιαδήποτε σχέση με την εταιρεία BAC. Ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης, Zoltan Kovacs, δήλωσε ότι η BAC δεν είχε εγκαταστάσεις παραγωγής στη χώρα και ότι οι εν λόγω βομβητές δεν κατασκευάστηκαν ποτέ στην Ουγγαρία.

Οι αρχές ασφαλείας στη Βουδαπέστη θα «συνεργαστούν με όλους τους σχετικούς διεθνείς εταίρους» για να διερευνήσουν περαιτέρω την υπόθεση, έγραψε ο Κόβατς στην πλατφόρμα «X» (πρώην Twitter). «Η υπόθεση δεν αποτελεί κίνδυνο εθνικής ασφάλειας για την Ουγγαρία», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ της Ταϊβάν, η Gold Apollo σκοπεύει να κινηθεί νομικά, επειδή η εταιρεία εμφανίζεται στη διεθνή σκηνή ως θύμα της υπόθεσης. Η Gold Apollo ιδρύθηκε το 1995 και ειδικεύεται στα ασύρματα συστήματα.