Αμαλιάδα: Τρία από τα πέντε βρέφη πέθαναν από διάμεση πνευμονίτιδα – Από τι μπορεί να προκληθεί

43

arthrou-amaliada1

Πυκνό μυστήριο με τα νεκρά βρέφη στην Αμαλιάδα

Απαντήσεις για τους λόγους που οδηγήθηκαν στον θάνατο τα βρέφη που ήρθαν σε επαφή με την 24χρονη Ειρήνη στην Αμαλιάδα συνεχίζουν να αναζητούν οι Αρχές. Η εισαγγελική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ η υπόθεση εξελίσσεται σε θρίλερ καθώς ακόμα δεν υπάρχει ούτε ένα στοιχείο που να δείχνει το τι ακριβώς συνέβη στα μωράκια.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχουν συλλεχθεί φαίνεται πως τα παιδιά της 24χρονης Ειρήνης Μουρτζούκου δεν αντιμετώπιζαν κάποιο γονιδιακό πρόβλημα που θα μπορούσε να οδηγήσει στον θάνατό τους.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, στα σχετικά έγγραφα αναφέρεται ότι τρία από τα βρέφη έφυγαν από τη ζωή από διάμεση πνευμονίτιδα. Πρόκειται για όρο που εξηγεί ότι τα παιδιά, για κάποιον λόγο, δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν σωστά. Δεν εξηγεί όμως τον λόγο αυτόν καθαυτόν. Όπως εξήγησε στο Mega ο κύριος Κωνσταντίνος Δούρος, καθηγητής παιδιατρικής πνευμονολογίας, «Είναι μπλεγμένος ο όρος. Είναι περιγραφικός και δεν προσδιορίζει αιτία θανάτου. Δείχνει δηλαδή κάποιες βλάβες αλλά αυτές οι βλάβες δεν δημιουργούνται από μία συγκεκριμένη αιτία αλλά από πολλές. Δεν έχουμε την αιτία. Είναι μία πρώτη προσέγγιση μέχρι να φτάσει στην αιτία. Είναι σαν να λέμε αιτία θανάτου ανακοπή καρδιάς αλλά πρέπει να δούμε από τι δημιουργήθηκε».

Συμπλήρωσε πως «Θα μπορούσε να έχει μία παθολογία και ένας άλλος λόγος είναι να έχει πάθει μία βαριά λοίμωξη που έχει χτυπήσει τον πνεύμονα. Ένας άλλος λόγος είναι το σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου. Υπάρχουν μικρά βρέφη που κοιμούνται δεν ξυπνούν ποτέ. Οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει ασφυξία μπορεί να οδηγήσει σε αυτό. Μπορεί να προκληθεί από την εισπνοή οποιαδήποτε τοξικής ουσίας ή ναρκωτικών».

Από τη μεριά της, η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρία Κωνσταντία Δημογλίδου, αναφέρθηκε στην υπόθεση τονίζοντας πως με τα μέχρι στιγμής δεδομένα σε καμία από τις περιπτώσεις δεν φαίνεται να υπάρχει εγκληματική ενέργεια.

«Υπάρχουν πέντε θάνατοι οι οποίοι έχουν απασχολήσει τα Μέσα. Για τους οποίους όμως να ξεκαθαρίσω κάτι. Κάποια από αυτά τα παιδιά είτε κατέληξαν στην οικία τους, είτε διακομίστηκαν σε κάποιο νοσοκομείο και κατέληξαν στη συνέχεια στο νοσοκομείο. Και για τις πέντε αυτές περιπτώσεις η Ελληνική Αστυνομία σχημάτισε κανονικά δικογραφία συλλέγοντας προανακριτικό υλικό, βεβαιώσεις των θεραπόντων ιατρών, εφόσον υπήρχε νοσηλεία βέβαια του παιδιού στο Νοσοκομείο και του ιστορικού υγείας του παιδιού. Και για τις πέντε περιπτώσεις πραγματοποιήθηκε νεκροψία νεκροτομή στα παιδιά. (…) Άρα η εισαγγελία της περιοχής έχει τους φακέλους και για τα πέντε παιδιά. Φυσικά μπορεί να εξετάσει ξανά από την αρχή μια υπόθεση, δηλαδή μπορεί να ανασυρθεί μια υπόθεση από το αρχείο και να διατάξει και άλλες ανακριτικές ενέργειες πλέον στην αστυνομία. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην ΕΡΤ.

Τέλος, για την υπόθεση τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Εταιρίας κ. Γρηγόρης Λέων, χαρακτηρίζοντας τους θανάτους των παιδιών ανεξήγητους. Όπως είπε στο EΡΤNews, δεν απέδωσαν οι τοξικολογικές και άλλες εξετάσεις που διενεργήθηκαν την περίοδο των θανάτων τους.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι υπήρχε κάποια παθολογία για τα παιδιά αυτά, ούτε κάποιο δηλητήριο ή φάρμακο που τους χορηγήθηκε» είπε ο κ. Λέων αναφέροντας πως όταν δεν υπάρχει σαφής αιτία θανάτου, όλα τα δεδομένα είναι ανοιχτά.

«Δεν είναι αργά οι ιατροδικαστές να συνεκτιμήσουν εκ νέου όλα τα δεδομένα και να έχουμε επανεκτίμηση των ευρημάτων» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως η επανεκτίμηση αφορά τις ιστολογικές εξετάσεις που είχαν γίνει και όχι νέες, καθώς μια ενδεχόμενη εκταφή των σορών, δεν θα μπορούσε να προσθέσει στοιχεία».