Υποκλοπές: Μείωση κατά 31% τον τελευταίο χρόνο από ΕΥΠ και ΕΛ.ΑΣ.

57

Υποκλοπές: Μείωση κατά 31% τον τελευταίο χρόνο από ΕΥΠ και ΕΛ.ΑΣ.

Ο θόρυβος από το «σκάνδαλο Predator» με τις υποκλοπές φέρεται ότι δημιουργεί δισταγμούς για ασύδοτες παρακολουθήσεις κυρίως με επίκληση «εθνικής ασφάλειας»

Νέα μείωση κατά 31% παρουσιάζουν οι υποκλοπές το 2023 με τις κρατικές υπηρεσίες να «συρρικνώνουν» εντυπωσιακά, και μετά την υπόθεση Predator, τις παρακολουθήσεις πολιτών. Μάλιστα αυτή η μείωση, από το 2021 μέχρι προ μερικών μηνών, φτάνει σε 51%, παρότι η ΕΥΠ απέκτησε νέο σύστημα νόμιμων συνακροάσεων – συναλλαγή στην οποία φέρεται να ενεπλάκησαν κατηγορούμενοι για την υπόθεση των υποκλοπών – και ενώ ταυτόχρονα υπάρχει έντονη δραστηριότητα όλων των υπηρεσιών ασφαλείας αλλά και των μυστικών υπηρεσιών.

Μειώθηκαν και τα αιτήματα για παρακολούθηση διερχόμενων μελών του ISIS και άλλων υπόπτων για διεθνή τρομοκρατία

Είναι ακόμη χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των συνακροάσεων που ζητήθηκαν από τους κρατικούς φορείς το 2023 είναι ο μικρότερος της τελευταίας 15ετίας. Με τη συρρίκνωση αυτού του αριθμού να οφείλεται στη μείωση των εισαγγελικών διατάξεων όπου εζητείτο η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους «εθνικής ασφάλειας». Χωρίς δηλαδή αναλυτικό και «επίσημο» σκεπτικό για τους λόγους παρακολούθησης κάποιου προσώπου.

Ο περιορισμός του καταγραφόμενου αριθμού κρατικών παρακολουθήσεων προκαλεί νέα ερωτήματα για όσα συνέβαιναν κυρίως το 2021 μέχρι το καλοκαίρι του 2023 με τον αναφερόμενο «συγχρονισμό» ΕΥΠ – διαχειριστών κατασκοπευτικού λογισμικού.

Κάτι που αποδίδεται πλέον: α, στη φοβία και την αποφυγή ασυδοσίας υποκλοπών για παραπλανητικούς λόγους λόγω και του θορύβου από το «σκάνδαλο των υποκλοπών», β, στο «φιλτράρισμα» από τους δικαστικούς λειτουργούς των αιτημάτων για τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και γ, στη μείωση (σε ένα σχετικό τμήμα) των αιτημάτων για παρακολούθηση διερχόμενων μελών του ISIS και άλλων υπόπτων για διεθνή τρομοκρατία.

Την ίδια στιγμή, προβληματικό θεωρείται και το παλαιό σύστημα νόμιμων συνακροάσεων της Αντιτρομοκρατικής που αποκτήθηκε πριν από 17 χρόνια.

Τα στοιχεία

Τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά: Ο αριθμός των συνολικών αιτημάτων άρσης απορρήτου δεν ξεπέρασε το 2023 τις 9.700. Οι περίπου 6.500 από αυτές έχουν γίνει για λόγους εθνικής ασφάλειας (δηλαδή υποθέσεις κατασκοπείας, εγχώριας και διεθνούς τρομοκρατίας κ.λπ.) από ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, με σχεδόν ίσο αριθμό αιτημάτων, και οι υπόλοιπες περίπου 3.100 για λόγους δημόσιας ασφάλειας, δηλαδή αιτήματα από υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. που ασχολούνται με ανθρωποκτονίες, κλοπές διαρρήξεις, διακίνηση ναρκωτικών. Με πλήρη δηλαδή καταγραφή σκεπτικού και με αποφάσεις-βουλεύματα δικαστικών συμβουλίων.

Ο αριθμός των άρσεων απορρήτου το 2022 είχε φτάσει τις 13.808, από τις οποίες 10.119 αφορούσαν αιτήματα – χωρίς ουσιαστικό σκεπτικό – για την «εθνική ασφάλεια» και 3.609 για λόγους δράσης ατόμων του κοινού ποινικού δικαίου. Ο συγκεκριμένος αριθμός εντολών παρακολούθησης το 2021 είχε αγγίξει τις 20.000 (ήταν 19.562) από τις οποίες οι 15.475 είχαν πραγματοποιήθεί μόνο με εισαγγελικές διατάξεις για «εθνικούς λόγους» και οι υπόλοιπες 3.097 για κακοποιούς. Το 2020 ο αριθμός αυτός είχε φτάσει στις 16.941 (13.751 με επίκληση την ασφάλεια της χώρας και 3.190 για το κοινό ποινικό δίκαιο).

Συμπτώσεις

Σημειώνεται ότι στην υπόθεση των υποκλοπών είχε αποκαλυφθεί ότι την περίοδο 2021 28 άτομα (και ανάμεσά τους πολιτικοί, στρατιωτικοί, δημοσιογράφοι, ιδιώτες κ.λπ.) παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ για υποτιθέμενους λόγους «εθνικής ασφάλειας», αλλά ταυτόχρονα και από το Predator. Κάτι που θεωρήθηκε από τη δικαστική έρευνα για την υπόθεση ως «συμπτωματικό».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των παρακολουθούμενων προσώπων είναι σημαντικά μικρότερος (περίπου το 20%-30% του αριθμού των αιτημάτων) από τον αριθμό των άρσεων, αφού πολλές από αυτές συντάσσονται για την παράταση κάθε δίμηνο της παρακολούθησης των «στόχων», για τη διακοπή των υποκλοπών κ.λπ.

Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»