Categories: Ελλάδα

ΑΑΔΕ: Φορολογικό «σαφάρι» το 2026 με δεκάδες χιλιάδες ελέγχους στο στόχαστρο

Σε τροχιά εντατικοποίησης μπαίνουν οι φορολογικοί έλεγχοι το 2026, καθώς η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θέτει ως βασικό στόχο τη διενέργεια 72.800 ελέγχων σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Το νέο επιχειρησιακό σχέδιο δίνει έμφαση στην πάταξη της φοροδιαφυγής και στη διεύρυνση της φορολογικής συμμόρφωσης.

Στο επίκεντρο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) τίθενται για το 2026 χιλιάδες υποθέσεις που αφορούν τη φορολογία ακινήτων, τον ΦΠΑ και τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος, στο πλαίσιο του προγραμματισμού των ελέγχων της νέας χρονιάς.

Συγκεκριμένα, με νέα απόφαση (Α.1190/2025) του Διοικητή της ΑΑΔΕ καθορίζεται ο συνολικός αριθμός των φορολογικών ελέγχων και ερευνών που θα πραγματοποιηθούν μέσα στο 2026.

Σύμφωνα με την απόφαση, το βάρος των ελέγχων του νέου έτους πέφτει κατά κύριο λόγο σε δηλώσεις εισοδήματος, ΦΠΑ και μεταβιβάσεων ακινήτων της τελευταίας τριετίας.

Συγκεκριμένα :

  • οι ελεγκτικές υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Λειτουργιών (Γ.Δ.Φ.Λ.) θα διενεργήσουν 26.000 πλήρεις και μερικούς φορολογικούς ελέγχους. Εξ αυτών, τουλάχιστον το 80% των υποθέσεων θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας. Ενώ ποσοστό τουλάχιστον 75% των παραπάνω ελέγχων θα αφορούν, καταρχήν, ελέγχους της τελευταίας τριετίας.
  • επιπλέον 25.400 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι θα διενεργηθούν από τα Ελεγκτικά Κέντρα (ΕΛ.ΚΕ.) Αττικής και Θεσσαλονίκης, τις Δ.Ο.Υ., το ΚΕ.ΦΟ.Δ.Ε. Αττικής, τα ΚΕ.Β.ΕΙΣ. Αττικής και Θεσσαλονίκης, τα ΚΕ.ΦΟ.Κ. Αττικής και Θεσσαλονίκης και λοιπές υπηρεσίες, με στόχο τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, που σχετίζονται κυρίως με την έκδοση αποδείξεων και την αποστολή τους στο Taxis.
  • άλλοι 2.500 έλεγχοι θα διεξαχθούν για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των υποχρεώσεων στη φορολογία μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών (Φορολογία Κεφαλαίου).

Επιπλέον αυτών, οι Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.) επιφορτίζονται να διενεργήσουν τουλάχιστον 18.000 στοχευμένους μερικούς επιτόπιους ελέγχους και τουλάχιστον 900 ελέγχους και έρευνες φοροδιαφυγής.

Οι φορολογικοί έλεγχοι αυτοί μαζί με τους τελωνειακούς, των οποίων επίκειται η ανακοίνωση και εφαρμογή, θα αποτελέσουν τον βασικό κορμό του νέου επιχειρησιακού σχεδίου που θα ανακοινώσει η ΑΑΔΕ, με στόχο την περαιτέρω μείωση της φοροδιαφυγής και των απωλειών εσόδων ΦΠΑ της χώρας μας, κοντά στα μέσα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Recent Posts

e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Πότε πληρώνονται συντάξεις και επιδόματα – Οι ημερομηνίες καταβολών

Χιλιάδες δικαιούχοι αναμένουν τις επόμενες πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ, καθώς συνεχίζεται ο…

Η Ιρίνα Σάικ βρήκε ξανά τον έρωτα – Η σχέση της με 29χρονο σταρ του NBA στο προσκήνιο

Νέο κεφάλαιο στην προσωπική της ζωή φαίνεται πως έχει ανοίξει η Ιρίνα Σάικ. Σύμφωνα με…

Κωνσταντίνος Βασάλος: Νέα κοινή εμφάνιση με τη Δανάη Βαρθολομάτου διαψεύδει τα σενάρια χωρισμού

Με μία απλή αλλά χαρακτηριστική κίνηση, ο Κωνσταντίνος Βασάλος έστειλε το δικό του μήνυμα για…

Ρία Ελληνίδου: Εντυπωσιακή εμφάνιση στο Καλό Λιβάδι με κίτρινο μπικίνι

Η Ρία Ελληνίδου απολαμβάνει τις καλοκαιρινές της στιγμές και μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους…

Πέθανε ο Γάλλος DJ Kavinsky – Βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στο Παρίσι

Θλίψη έχει προκαλέσει στον κόσμο της ηλεκτρονικής μουσικής η είδηση του θανάτου του Γάλλου DJ…

Η αναλυτική τηλεθέαση των δελτίων ειδήσεων της Τρίτης (28/7)

Η αναλυτική τηλεθέαση των δελτίων ειδήσεων της Τρίτης (28/7)   ΤΗΛΕΘΕΑΤΕΣ ΜΕΡΙΔΙΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΟΛΟ 18-54…