Categories: Ελλάδα

ΑΑΔΕ: Φορολογικό «σαφάρι» το 2026 με δεκάδες χιλιάδες ελέγχους στο στόχαστρο

Σε τροχιά εντατικοποίησης μπαίνουν οι φορολογικοί έλεγχοι το 2026, καθώς η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θέτει ως βασικό στόχο τη διενέργεια 72.800 ελέγχων σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Το νέο επιχειρησιακό σχέδιο δίνει έμφαση στην πάταξη της φοροδιαφυγής και στη διεύρυνση της φορολογικής συμμόρφωσης.

Στο επίκεντρο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) τίθενται για το 2026 χιλιάδες υποθέσεις που αφορούν τη φορολογία ακινήτων, τον ΦΠΑ και τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος, στο πλαίσιο του προγραμματισμού των ελέγχων της νέας χρονιάς.

Συγκεκριμένα, με νέα απόφαση (Α.1190/2025) του Διοικητή της ΑΑΔΕ καθορίζεται ο συνολικός αριθμός των φορολογικών ελέγχων και ερευνών που θα πραγματοποιηθούν μέσα στο 2026.

Σύμφωνα με την απόφαση, το βάρος των ελέγχων του νέου έτους πέφτει κατά κύριο λόγο σε δηλώσεις εισοδήματος, ΦΠΑ και μεταβιβάσεων ακινήτων της τελευταίας τριετίας.

Συγκεκριμένα :

  • οι ελεγκτικές υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Λειτουργιών (Γ.Δ.Φ.Λ.) θα διενεργήσουν 26.000 πλήρεις και μερικούς φορολογικούς ελέγχους. Εξ αυτών, τουλάχιστον το 80% των υποθέσεων θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας. Ενώ ποσοστό τουλάχιστον 75% των παραπάνω ελέγχων θα αφορούν, καταρχήν, ελέγχους της τελευταίας τριετίας.
  • επιπλέον 25.400 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι θα διενεργηθούν από τα Ελεγκτικά Κέντρα (ΕΛ.ΚΕ.) Αττικής και Θεσσαλονίκης, τις Δ.Ο.Υ., το ΚΕ.ΦΟ.Δ.Ε. Αττικής, τα ΚΕ.Β.ΕΙΣ. Αττικής και Θεσσαλονίκης, τα ΚΕ.ΦΟ.Κ. Αττικής και Θεσσαλονίκης και λοιπές υπηρεσίες, με στόχο τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, που σχετίζονται κυρίως με την έκδοση αποδείξεων και την αποστολή τους στο Taxis.
  • άλλοι 2.500 έλεγχοι θα διεξαχθούν για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των υποχρεώσεων στη φορολογία μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών (Φορολογία Κεφαλαίου).

Επιπλέον αυτών, οι Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.) επιφορτίζονται να διενεργήσουν τουλάχιστον 18.000 στοχευμένους μερικούς επιτόπιους ελέγχους και τουλάχιστον 900 ελέγχους και έρευνες φοροδιαφυγής.

Οι φορολογικοί έλεγχοι αυτοί μαζί με τους τελωνειακούς, των οποίων επίκειται η ανακοίνωση και εφαρμογή, θα αποτελέσουν τον βασικό κορμό του νέου επιχειρησιακού σχεδίου που θα ανακοινώσει η ΑΑΔΕ, με στόχο την περαιτέρω μείωση της φοροδιαφυγής και των απωλειών εσόδων ΦΠΑ της χώρας μας, κοντά στα μέσα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Recent Posts

Πήλιος και Καλοσκάμης στο Allwyn Game Time σε ένα επεισόδιο για πρωταθλητές

Οι δύο παίκτες της ΑΕΚ μιλάνε για τη φιέστα, τη μεγάλη συμβολή του κόσμου και…

Οι ανανεωμένες οικογένειες παιχνιδιών ΣΚΡΑΤΣ είναι εδώ – Νέα παιχνίδια, νέα σχέδια, αναβαθμισμένη εμπειρία

Τα παιχνίδια του ΣΚΡΑΤΣ ανανεώθηκαν και φέρνουν μια νέα, ακόμα πιο διασκεδαστική εμπειρία στους παίκτες,…

Δήμος Αθηναίων: Αναστέλλεται η λειτουργία του Παιδικού Σταθμού Πρωταγόρα στο Παγκράτι – Διασφαλίστηκε η φιλοξενία των παιδιών σε κοντινές δομές

Ανακοίνωση Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών Με έγκαιρο σχεδιασμό και χωρίς να επηρεαστεί η φιλοξενία κανενός παιδιού,…

Ιφιγένεια Σωτηρίου: Τα Νηφάλια 20. Ένα ταξίδι Ενηλικίωσης- της Μαρίας Ιωάννου

Το πρώτο της βιβλίο μας παρουσιάζει η Ιφιγένεια Σωτηρίου από την Κύπρο. Τα Νηφάλια 20…

Πόση μπάλα ξέρουν οι φίλαθλοι στην Ελλάδα; – H απόλυτη προθέρμανση πριν το Παγκόσμιο με τη σειρά επεισοδίων «Τα Σπας» του Pamestoixima.gr (vid.)

Η αντίστροφη μέτρηση για το πολυαναμενόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο έχει ήδη ξεκινήσει. Στις 11 Ιουνίου, Μεξικό…

Η Κατερίνα Βρανά για τον Ακύλα: «Η Eurovision ήταν μόνο η αρχή»

Με ιδιαίτερα θερμά λόγια μίλησε η Κατερίνα Βρανά για τον Ακύλας, σχολιάζοντας την απήχηση που…