Αλ. Χαρίτσης: Η Ελλάδα πρέπει να είναι παρούσα σε όλα τα διεθνή φόρα

481

«Στηλιτεύσαμε την απουσία της Ελλάδας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου και οι εξελίξεις μάς δικαιώνουν», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και επεσήμανε ότι «αποτελεί θετική εξέλιξη το γεγονός ότι συνεχίζεται το εμπάργκο όπλων και ο πολιτικός διάλογος. Έχουμε, όμως, πολύ δρόμο να διανύσουμε για να βρεθεί μια λύση. Τα ζητήματα είναι ενιαία και η Ελλάδα πρέπει να είναι παρούσα σε όλα τα διεθνή φόρα».

 

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο Αλέξης Χαρίτσης σημείωσε ακόμη ότι «μετά τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, βλέπουμε τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου με δηλώσεις του, να κρατά ίσες αποστάσεις, προβαίνοντας μάλιστα και σε νουθεσίες και προς την ελληνική πλευρά» και κάλεσε την κυβέρνηση να «ακολουθήσει την πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε η χώρα μας να συμμετέχει ως πρωταγωνιστής στις εξελίξεις που την αφορούν».

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι «δεν θα λυθεί με μαγικό τρόπο» και άσκησε κριτική για «ολιγωρία και υποτίμηση του ζητήματος από την κυβέρνηση της ΝΔ, με την κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής». Όπως υπογράμμισε, ο ΣΥΡΙΖΑ «σε πιο δύσκολες συνθήκες, πέτυχε την κοινή δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι ροές μετά το 2016» και εξαρχής είχε ζητήσει την αποσυμφόρηση των νησιών, «κάτι που δεν συνέβη τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αντίθετα με το 2018 και το πρώτο εξάμηνο του 2019, όταν έφυγαν από τα νησιά 30.000 άνθρωποι». «Η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι το ζήτημα είναι κρίσιμο, δημιουργεί μεγάλες εντάσεις στις τοπικές κοινωνίες, τις οποίες η ίδια καλλιέργησε ως αντιπολίτευση», επεσήμανε, για να σχολιάσει πως «είδαμε ακόμη και κυβερνητικά στελέχη να δέχονται επιθέσεις. Δυστυχώς, η κυβέρνηση πληρώνει τη δική της λαϊκιστική ρητορική και την ανεπάρκειά της στη διαχείριση του ζητήματος».

Για το ασφαλιστικό, ο κ. Χαρίτσης ανέφερε πως «έγινε τεράστια προσπάθεια από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την εξυγίανσή του και το 2018, για πρώτη φορά, ο ΕΦΚΑ ήταν πλεονασματικός». Αντιθέτως, συνέχισε, «η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, μία νεοφιλελεύθερη λογική που έχει αποτύχει, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη και στην Αμερική». «Πρέπει να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η βιωσιμότητα του ΕΦΚΑ. Το ζητούμενο δεν είναι η ενίσχυση μεγαλόσχημων ιδιωτών, αλλά να στηρίξουμε τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση», υπογράμμισε.

Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε και για τον νέο εκλογικό νόμο, σχολιάζοντας πως «ενώ όλοι ομνύουν στη συνεργασία και στη συναίνεση, βλέπουμε την επιστροφή ενός συστήματος ανισοτιμίας ψήφου και προώθησης μονοκομματικών κυβερνήσεων που μας οδήγησαν στην κρίση… Η απλή αναλογική αποτυπώνει τη λαϊκή βούληση με αυθεντικό τρόπο και διαμορφώνει ένα πλαίσιο που ευνοεί τη συναίνεση σε μία περίοδο που απαιτούνται η σύνθεση των απόψεων και οι προγραμματικές συγκλίσεις».

Για την εκλογή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «ήταν πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ η αποσύνδεση της εκλογής ΠτΔ με τις πρόωρες εκλογές» και πως «η υποψηφιότητα μίας γυναίκας στο ύπατο αξίωμα της χώρας έχει ισχυρό συμβολισμό». Όμως, πέρα από αυτό, τόνισε ότι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου «έχει πορευτεί με προοδευτικές ιδέες, πολύ κοντά στις δικές μας, σε μία σειρά από κρίσιμα ζητήματα, στα οποία η Ν.Δ. στάθηκε απέναντι, όπως στο προσφυγικό, στα ζητήματα ιθαγένειας, στα ζητήματα φύλου και στο περιβάλλον», για να καταλήξει: «Περιμένουμε να πορευτεί και ως ΠτΔ με τις ίδιες προοδευτικές αξίες».