Categories: LifestyleΕλλάδα

Άνακ Κρακατόα: Η νέα έκρηξη του ηφαιστείου παραλύει τις πτήσεις – Πάνω από 270.000 επιβάτες επηρεάστηκαν

Νέος συναγερμός έχει σημάνει στην Ινδονησία από την έντονη δραστηριότητα του Άνακ Κρακατόα, καθώς οι εκρήξεις του ηφαιστείου έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις αερομεταφορές. Η ηφαιστειακή τέφρα έχει καλύψει περιοχές της δυτικής Ινδονησίας και οδήγησε στο κλείσιμο επτά αεροδρομίων, μεταξύ των οποίων και δύο που εξυπηρετούν την Τζακάρτα.

Το κυριότερο διεθνές αεροδρόμιο στην Τζακάρτα, την πρωτεύουσα της Ινδονησίας, ανακοίνωσε, όπως έκαναν ακόμη έξι αερολιμενικές εγκαταστάσεις του αρχιπελάγους, πως παρατείνεται η αναστολή της λειτουργίας τους ως τουλάχιστον τις 18:00 (σ.σ. τοπική ώρα· 14:00 ώρα Ελλάδας) εξαιτίας ηφαιστειακής έκρηξης, η οποία εμποδίζει δεκάδες χιλιάδες ταξιδιώτες να φτάσουν στους προορισμούς τους, καθώς 2.300 πτήσεις ακυρώθηκαν ή θα καθυστερήσουν.

Εξαιτίας «της αύξησης της εκρηκτικής δραστηριότητας στο όρος Άνακ Κρακατόα, οι πτήσεις σε πολλά αεροδρόμια έχουν ανασταλεί· απευθύνουμε σύσταση στους επιβάτες να ενημερώνονται τακτικά για το καθεστώς της πτήσης τους», επικοινωνώντας με τις αεροπορικές εταιρείες, ανέφερε μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης η Angkasa Pura, η διαχειρίστρια του αεροδρομίου.

Το ηφαίστειο Άνακ Κρακατόα (που σημαίνει «το παιδί του Κρακατόα») εισήλθε σε φάση εκρηκτικής δραστηριότητας το Σάββατο, όταν άρχισαν εκροές λάβας και άλλων πυροκλαστικών ροών και ακούστηκαν εκρήξεις σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων. Νέες εκρήξεις ακούστηκαν χθες, σύμφωνα με την ινδονησιακή υπηρεσία ηφαιστειολογίας.

Η πιθανότητα νέας έκρηξης παρέμενε υψηλή και σήμερα, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

«Η απειλή που συνδέεται με ενδεχόμενη έκρηξη προέρχεται από την εκτίναξη πυρακτωμένων βράχων» που θα συνοδεύονται από μεγάλες ποσότητες ηφαιστειακής τέφρας, ενώ «άλλος δυνητικός κίνδυνος είναι οι ροές λάβας» αν η εκρηκτική δραστηριότητα ξαναρχίσει και συνεχιστεί, διευκρίνισε η υπηρεσία.

Ανάμεσα στα αεροδρόμια που θα παραμείνουν κλειστά είναι δυο στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας, ανάμεσά τους ένα που χρησιμοποιείται κι από την πολεμική αεροπορία.

Οι ακυρώσεις, οι καθυστερήσεις και οι εκτροπές των πτήσεων πλήττουν συνολικά 270.000 επιβάτες, σύμφωνα με το ινδονησιακό υπουργείο Μεταφορών.

Κάπου χίλιες πτήσεις επρόκειτο να αναχωρήσουν ή να αφιχθούν στο κυριότερο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας.

Στο στενό που χωρίζει τα νησιά Ιάβα και Σουμάτρα, το ηφαίστειο Άνακ Κρακατόα παρουσιάζει σποραδική δραστηριότητα αφότου αναδύθηκε τον περασμένο αιώνα, σε καλντέρα που σχηματίστηκε έπειτα από την έκρηξη του 1883 — όταν ονομαζόταν Κρακατόα.

Εκείνη η καταστροφή ήταν από τις χειρότερες στην ιστορία: εκτιμάται πως είχαν χάσει τη ζωή τους κάπου 35.000 άνθρωποι.

Τσουνάμι το 2018, εξαιτίας της κατάρρευσης κάποιων τμημάτων του Άνακ Κρακατόα, στοίχισε τη ζωή σε 429 ανθρώπους και ανάγκασε χιλιάδες κατοίκους να εκτοπιστούν.

Η Ινδονησία, πελώριο αρχιπέλαγος της νοτιοανατολικής Ασίας, βρίσκεται πάνω από τον λεγόμενο δακτύλιο της φωτιάς στον Ειρηνικό ωκεανό, όπου η ηφαιστειακή και η σεισμική δραστηριότητα είναι ιδιαίτερα έντονη διότι στο υπέδαφος προσκρούουν τεκτονικές πλάκες.

Recent Posts

Robert Pattinson – Suki Waterhouse: Μαζί στη Βενετία – Τα τρυφερά στιγμιότυπα στο red carpet

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες εμφανίσεις στο φετινό Φεστιβάλ Βενετίας πραγματοποίησαν ο Robert Pattinson και…

«Κοινωνία Ώρα MEGA»: Πρεμιέρα με πρωτιά στην τηλεθέαση για Χασαπόπουλο και Βούλγαρη

Η «Κοινωνία Ώρα MEGA» με τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο και την Ανθή Βούλγαρη επέστρεψε τη Δευτέρα…

Ρομπ Ράινερ: Κέρδισε μετά θάνατον Emmy για το «The Bear» – Εννέα μήνες μετά τον θάνατό του

Μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή εκτυλίχθηκε στα φετινά Emmy, καθώς ο Ρομπ Ράινερ τιμήθηκε μετά θάνατον…

Εορτολόγιο Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2026: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα, Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2026, η Εκκλησία τιμά τον Άγιο Σώζοντα τον Μάρτυρα, την Οσία…

Λέα Σαλόνγκα: Έγραψε ιστορία στο Χόλιγουντ – Η πρώτη Φιλιππινέζα με αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας

Μια ξεχωριστή στιγμή στην ιστορία του Χόλιγουντ έζησε η Λέα Σαλόνγκα, καθώς τιμήθηκε με αστέρι…

Μιχάλης Λεβεντογιάννης: Στο Φεστιβάλ Βενετίας με total black look – Οι φωτογραφίες από το κόκκινο χαλί

Στη Βενετία βρέθηκε ο Μιχάλης Λεβεντογιάννης, έχοντας την ευκαιρία να ζήσει από κοντά τη λάμψη…