Το Σαββατοκύριακο που έρχεται είναι το τελευταίο πριν από την έναρξη των νέων, πιο «σφιχτών» μέτρων που οδηγούν σε μια καθημερινότητα… δύο ταχυτήτων για εμβολιασμένους και μη.
Σε κάθε περίπτωση η αυστηρή εφαρμογή τους αποτελεί για τους ειδικούς κρίσιμο στοίχημα, συνυπολογίζοντας ότι σε συνδυασμό με τη βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα δημιουργείται μία σημαντική ευκαιρία συγκράτησης των λοιμώξεων.
Είναι ενδεικτικό ότι τις τελευταίες 15 ημέρες διαπιστώνεται σταθεροποίηση και ύφεση της πανδημίας, κυρίως στον αριθμό των νέων κρουσμάτων και στις εισαγωγές, παρότι παραμένει υψηλά ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών, με μέση ηλικία τα 66 έτη.
Ξορκίζουν το lockdown
Με στόχο να αποφευχθεί νέα έκρηξη της πανδημίας και ένα γενικευμένο lockdown όπως συνέβη επί μήνες τον περασμένο χειμώνα έως και την άνοιξη, κυβέρνηση και ειδικοί επιχειρούν να ενισχύσουν με κάθε τρόπο τον ρυθμό του εμβολιασμού του πληθυσμού. Σε αυτό το πλαίσιο, από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου αρχίζει η εφαρμογή εκτεταμένης χρήσης του rapid test καθώς και νέων μέτρων, για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Τι θα συμβεί από Δευτέρα
Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ στον ιδιωτικό τομέα κάθε εβδομάδα με κόστος 10 ευρώ που θα καλύπτεται από τους ίδιους.
Επίσης, από τις 13 Σεπτεμβρίου είναι πλέον υποχρεωτικά τα δύο rapid test την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς. Τα self test για τους μαθητές διατίθενται δωρεάν και θα πρέπει να δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Για τους φοιτητές απαιτούνται 2 εργαστηριακά rapid tests αντιγόνου την εβδομάδα, που πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, με δαπάνη του φοιτητή, 10 ευρώ/τεστ.
Δεν υπάρχει περιθώριο
Την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και η οποία αναλύθηκε ώστε να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις περιέγραψαν την Πέμπτη τα μέλη της Επιτροπής των Ειδικών, κάνοντας λόγο για μείωση κατά 20% των κρουσμάτων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ η θετικότητα στα τεστ υποχώρησε από 3,4% στο 2,4% τo ίδιο διάστημα. Εκτιμήθηκε ότι η συρρίκνωση της πανδημίας θα αποτυπωθεί σύντομα και στα νοσοκομεία, και τονίστηκε πως δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση τις επόμενες τρεις έως τέσσερις εβδομάδες. Προεξοφλήθηκε πάντως πως «δεν υπάρχει περιθώριο να ξεφύγει η επιδημία εύκολα».
Συγκρατημένη αισιοδοξία
Η συγκρατημένη αυτή αισιοδοξία οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην εφαρμογή των νέων μέτρων που θα τεθούν σε ισχύ από την ερχόμενη Δευτέρα και εστιάζουν τόσο στο διευρυμένο testing στους μη εμβολιασμένους πολίτες όσο και στην προστασία των κλειστών χώρων που αποτελούν μοχλό μετάδοσης σε περίπτωση συγχρωτισμού.
Διαβάστε περισσότερα στο in.gr