Ανησυχία από τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ιταλία

649

Ενισχύεται η ανησυχία διεθνώς για την εξάπλωση του κορονοϊού εκτός Κίνας, λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων που σημειώθηκε χτες, Κυριακή σε Νότια Κορέα και Ιράν. Ιδιαίτερο, δε, προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι σχεδόν διπλασιάστηκαν μέσα σε μια ημέρα τα κρούσματα στην Ιταλία, όπου ολόκληρες πόλεις μπαίνουν σε καραντίνα.

Πάνω από 130 κρούσματα στην Ιταλία
Σύμφωνα με νέα ενημέρωση της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας τα κρούσματα κορονοϊού στην χώρα είναι, πλέον, εκατόν τριάντα δύο.

Είκοσι έξι ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων.

Οι τοπικές αρχές των περιφερειών της Λομβαρδίας και του Βένετο, όπου εστιάζεται το πρόβλημα, διέταξαν να μείνουν κλειστά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια για τουλάχιστον μια εβδομάδα, να μην λειτουργήσουν κινηματογράφοι και μουσεία, ενώ ακύρωσαν και τις δύο τελευταίες ημέρες του φημισμένου καρναβαλιού της Βενετίας.

Ωστόσο, οι σημερινές εκδηλώσεις, όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης του Βένετο, Λούκα Τζάια, θα πραγματοποιηθούν κανονικά για να αποφευχθούν τυχόν ζητήματα δημόσιας τάξης.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη Λομβαρδία αυξήθηκε σε 90 από 54 την προηγούμενη ημέρα, ενώ στο Βένετο μολύνθηκαν περίπου 25 άτομα, εκ των οποίων δύο στη Βενετία.

Οι ιταλικές υγειονομικές αρχές ανέφεραν επίσης μεμονωμένα περιστατικά στις γειτονικές περιοχές του Πιεμόντε και της Εμίλια Ρομάνα.

Δύο ηλικιωμένοι πέθαναν τις τελευταίες δύο ημέρες λόγω του COVID -19.

«Αυτό είναι το χειρότερο πρόβλημα που έχει αντιμετωπίσει ποτέ το Βένετο», τόνισε στους δημοσιογράφους ο Τζάια, σημειώνοντας πως στην μακρόχρονη πορεία του στη δημόσια διοίκηση κλήθηκε να αντιμετωπίσει πολλές φυσικές καταστροφές όπως σεισμούς και πλημμύρες, αλλά ποτέ κάτι τέτοιο.

Παράλληλα, ο δήμαρχος του Μιλάνου, Μπέπε Σάλα, ζήτησε να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία της πόλης του, καθ΄ όλη την επόμενη εβδομάδα. Εξήγησε επίσης, ότι μπορεί να αναβληθούν μεγάλες εκθέσεις που είχαν προγραμματισθεί για το άμεσο μέλλον.

Η Λομβαρδία μαζί με το Βένετο συγκεντρώνουν περίπου το 30% του ιταλικού ΑΕΠ και έτσι συγκαταλέγονται στις πιο πλούσιες περιφέρειες της γειτονικής χώρας.

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, τέλος, η οικονομική ζημιά από τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού, για τις περιφέρειες του ιταλικού Βορρά, ανέρχεται ήδη στα 18 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα.

Πλοίο με μετανάστες σε καραντίνα
Παράλληλα, οι ιταλικές αρχές αποφάσισαν να θέσουν σε καραντίνα τους πλοίο Ocean Viking (που ανήκει στην ΜΚΟ Sos Mediterranè), στο οποίο επιβαίνουν 274 μετανάστες και σήμερα το μεσημέρι ελλιμενίσθηκε στο Ποτσάλο της Σικελίας.

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Κικίλια
Η παρουσία του κορονοϊού σε γειτονικές χώρες όπως η Ιταλία αλλά και σε άλλες χώρες που βρίσκονται στη λεκάνη της Μεσογείου έχει προκαλέσει προβληματισμό στο υπουργείο Υγείας, όπου στις 7 συγκαλείται έκτακτη σύσκεψη.

Ο μηχανισμός του υπουργείου παραμένει σε επιφυλακή και εγρήγορση όπως αναφέρουν πηγές του, αλλά και όπως προκύπτει από σημερινή ενημέρωση του προς στον Τύπο. Όπως αναφέρεται «με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα του νέου κορονοϊού, το Υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας συνεχίζουν τις στοχευμένες ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των επισκεπτών από τρίτες χώρες στις πύλες εισόδου τις χώρας, με την έκδοση νέων φυλλαδίων και αφισών για αεροδρόμια και λιμάνια.

Επίσης πραγματοποιούν ενημέρωση των εταιρειών οι οποίες δραστηριοποιούνται στα λιμάνια Πάτρας και Ηγουμενίτσας, ενώ την προσεχή Πέμπτη στον Πειραιά, διεξάγεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σε συνεργασία με το EU Healthy Gateways, με τίτλο «Μέτρα δημόσιας υγείας στις πύλες εισόδου και στα μέσα μεταφοράς (πλοία, αεροπλάνα)».

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρμόδιοι βρίσκονται σε καθημερινή επικοινωνία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για την εκτίμηση της κατάστασης διεθνώς.

Το υπουργείο Υγείας τονίζει, επίσης, πως όλες οι υγειονομικές αρχές της χώρας – νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ – βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Λιγότερα κρούσματα στην Κίνα
Η Κίνα ανέφερε σήμερα άλλη μια μείωση των νέων κρουσμάτων του έξω από το επίκεντρο της νόσου, ωστόσο αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησαν ότι είναι πολύ νωρίς για να κάνει κάποιος προβλέψεις για το ξέσπασμα του ιού καθώς οι νέες μολύνσεις και οι φόβοι για τη μετάδοσή του αυξήθηκαν αλλού.

Η επιτροπή υγείας της Κίνας επιβεβαίωσε σήμερα 648 νέα κρούσματα –περισσότερα απ’ ό,τι την προηγουμένη– όμως μόνο 18 έξω από την επαρχία Χουμπέι, αριθμός που είναι ο χαμηλότερος έξω από το επίκεντρο.

Όμως οι νέες μολύνσεις έξω από την Κίνα συνεχίζουν να ανησυχούν τις παγκόσμιες υγειονομικές αρχές, καθώς στη Νότια Κορέα υπάρχουν πάνω από 600 κρούσματα και έχουν καταλήξει έξι άνθρωποι, ενώ στο Ιράν έχουν καταγραφεί 43 κρούσματα και 8 θάνατοι.

Συναγερμός στη Νότια Κορέα
Η Νότια Κορέα αύξησε σήμερα το επίπεδο του συναγερμού της για λοιμώδη νόσο στο υψηλότερο επίπεδο για πρώτη φορά από το 2009.

Περισσότερα από τα μισά από τα κρούσματα συνδέονται με μια εκκλησία στη νοτιοανατολική πόλη Νταεγκού αφού μια 61χρονη γνωστή ως «Ασθενής 31», η οποία συμμετείχε σε τελετές εκεί, διαγνώσθηκε θετική στον ιό την περασμένη εβδομάδα. Η γυναίκα δεν είχε ταξιδέψει πρόσφατα στο εξωτερικό.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν δήλωσε σήμερα πως η κυβέρνηση αύξησε τον συναγερμό για τη νόσο στη χώρα στο τέταρτο και υψηλότερο επίπεδο σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει την αύξηση των κρουσμάτων.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών στην Κορέα (KCDC) ανακοίνωσαν πως ο αριθμός των μολύνσεων αυξήθηκε κατά 169 και έφθασε τις 602 σε σχέση με μια μέρα νωρίτερα. Από το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, περισσότερα από 300 συνδέονται με την Εκκλησία του Σιντσεοντζί του Ιησού στην πόλη Νταεγκού.

Το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε πως το επίπεδο του συναγερμού επιτρέπει επίσης στην κυβέρνηση να απαγορεύσει δημόσιες δραστηριότητες και να διατάξει το προσωρινό κλείσιμο των σχολείων.