Άννα Κεχαγιά: Στο δρόμο προς την Ιατρική…

της Μαριάννας Μανωλοπούλου

1081

 

«Η μεγαλύτερη θυσία που έκανα ήταν ότι περιόρισα σε πολύ μεγάλο βαθμό τις κοινωνικές μου επαφές»

Έναν από τους αναρίθμητους αγώνες της, μια κοπιώδης προσπάθεια χρόνων, μια σημαντική πρωτιά και επιτυχία για την εξέλιξή της, μια υπερηφάνεια για εκείνη αρχικά και τους στόχους της, σημείωσε η απόφοιτη μαθήτρια από την πόλη της Ξάνθης που έδωσε τη φετινή σχολική χρονιά πανελλήνιες στο 4ο Λύκειο Λάρισας, Άννα Κεχαγιά. Συγκεκριμένα, η Άννα Κεχαγιά σπούδαζε στο τμήμα της Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας και παράτησε τις σπουδές της για να κυνηγήσει το πραγματικό της όνειρο την Ιατρική. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και φέτος λόγω της πανδημίας COVID-19, προσαρμόστηκε στο νέο εκπαιδευτικό μοντέλο με την σωστή κατεύθυνση του διδακτικού προσωπικού του φροντιστηρίου «ΔΙΑΚΡΙΣΗ» και πλήρως μαχόμενη με υπομονή και επιμονή κατάφερε να συγκεντρώσει 19.212 μόρια στις πανελλήνιες εξετάσεις.19,5 στην Χημεία, 20 στη Φυσική, 19,9 στη Βιολογία και 16,9 στην Έκθεση, με βαθμούς θα έλεγε κανείς που την εκτοξεύουν στα ύψη της επιτυχίας ζώντας το όνειρο της.

Η Άννα Κεχαγιά μιλάει στην larissanet για τον δρόμο που της ταιριάζει και ελπίζει να τον βαδίσει σύντομα με τους δικούς της ρυθμούς.

Αρχικά, συγχαρητήρια για την επιτυχία σου. Πώς αισθάνθηκες τη στιγμή που βγήκαν τα αποτελέσματα, ήταν αναμενόμενα για σένα;

Σας ευχαριστώ πολύ. Την στιγμή που βγήκαν τα αποτελέσματα ένιωσα μεγάλη συγκίνηση, σίγουρα ευτυχία και δικαίωση γιατί είδα πραγματικά τους κόπους μου να ανταμείβονται. Θα πω ότι δεν ήταν αναμενόμενα ακριβώς τα αποτελέσματα, ήξερα σε γενικές γραμμές ότι τα είχα πάει καλά αλλά επειδή στη μέση ήταν το μάθημα της έκθεσης που είναι αρκετά υποκειμενικό και με άγχωνε περισσότερο από τα άλλα δεν μπορούσα να έχω μία σαφή εικόνα για το πως τα είχα πάει στην πραγματικότητα με μεγαλύτερη βεβαιότητα.

Ποια είναι η αρχική επιλογή σου;

Η σχολή την οποία θα επιλέξω είναι σίγουρα η Ιατρική, τώρα η πρώτη επιλογή μου στο μηχανογραφικό θα είναι η Ιατρική Αθηνών και έπειτα της Θεσσαλονίκης.

Μόνη σου επέλεξες την σχολή αυτή και με ποια κριτήρια; Λόγω ενδιαφέροντος ή κοινωνικών επιταγών;

Την σχολή την επέλεξα μόνη μου. Από πολύ μικρή ηλικία θαύμαζα με κάποιο τρόπο την παιδίατρο μου που αποτελούσε μία έμπνευση για εμένα. Μου άρεσε η όλη διαδικασία ότι πήγαινα εκεί και θα με έκανε να νιώθω καλύτερα μετά από την επίσκεψη πάντοτε με τη βοήθεια της. Οπότε, έκτοτε η  ιδέα της ιατρικής μπήκε κάπως σε μένα. Έβλεπα τους γιατρούς, τους θαύμαζα και ιδίως τα τελευταία χρόνια κατάλαβα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό την αξία τους και την χρησιμότητα αυτού του επαγγέλματος. Το ενδιαφέρον αυτού του επαγγέλματος με οδήγησε στο να επιλέξω την ιατρική.

Είχες βοήθεια σχετικά με τον επαγγελματικό προσανατολισμό σου;

Η αλήθεια είναι ότι ο επαγγελματικός προσανατολισμός ήταν αρκετά περιορισμένος στη διάρκεια των μαθητικών μου χρόνων, συνεπώς δεν είχα μεγάλη βοήθεια σχετικά με αυτόν. Δηλαδή, λες ότι εγώ εντάξει σκέφτομαι να επιλέξω την ιατρική αλλά αν δεν έχεις πραγματική ιδέα και εικόνα των άλλων σχολών που υπάρχουν δεν μπορείς να αποφασίσεις τι θέλεις στην πραγματικότητα.  Έπρεπε σίγουρα να φροντίσω μόνη μου για να μάθω και για τις άλλες σχολές όσα περισσότερα με ενδιέφεραν και ήταν σημαντικά.

Υπήρξε κάποια στιγμή ή περίοδος που λόγω εξάντλησης σκέφτηκες να τα παρατήσεις αφήνοντας την προσπάθειά σου στην μέση; Πώς το διαχειρίστηκες;

Δυστυχώς, υπήρξαν πολλές περίοδοι που η εξάντληση με έφερε στο σημείο που σκεφτόμουν να τα παρατήσω. Σε τέτοιες περιπτώσεις ωστόσο, σκεφτόμουν πώς οφείλω στον εαυτό μου να ολοκληρώσω αυτή την προσπάθεια, διότι ούτως ή άλλως εξαρχής μπήκα σ’ αυτή τη διαδικασία μόνο και μόνο για εμένα, για να εκπληρώσω τις δικές μου φιλοδοξίες, το χρωστούσα στον εαυτό μου και μόνο.

Ποια ήταν η μεγαλύτερη θυσία που έκανες για να πετύχεις το στόχο σου φέτος;

Η μεγαλύτερη θυσία που έκανα ήταν ότι περιόρισα σε πολύ μεγάλο βαθμό τις κοινωνικές μου επαφές και αναγκαστικά απομονώθηκα αρκετές φορές στο δωμάτιό και στο διάβασμα μου. Δεν υπήρχε χρόνος για να μαθαίνω τα νέα των φίλων μου, να βγαίνω έξω και γενικότερα να κοινωνικοποιηθώ σε όλους τους τομείς και αυτό ήταν κάτι που με στεναχώρησε ιδιαίτερα.

Θεωρείς ότι η καραντίνα συνετέλεσε στο αποτέλεσμά σου για την επιτυχία στις πανελλήνιες εξετάσεις; Τι αντίκτυπο είχε στην προσπάθεια σου;

Η καραντίνα θα πω ότι με βοήθησε στην επιτυχία μου στις πανελλήνιες εξετάσεις. Ακριβώς, επειδή οι συνθήκες ήταν σε γενικές γραμμές δυσμενείς, οι μετακινήσεις περιορισμένες, όλοι ήταν στο σπίτι τους απομονωμένοι και τα καταστήματα κλειστά είχε ως αποτέλεσμα να μην έχω στο νου μου ότι οι υπόλοιποι «περνάνε καλύτερα» και ότι εγώ μόνο περιορίζομαι,. Έτσι, όλα αυτά συντέλεσαν στο να κερδίσω χρόνο από αυτή τη διαδικασία. Σημαντικό είναι επίσης, ότι δεν αποσυντονιζόμουν τόσο πολύ από τα πήγαινε-έλα και γενικά υπήρχε ένα σαφές πρόγραμμα, μία ρουτίνα η οποία με βοήθησε σε μεγάλο βαθμό.

Διαβάστε περισσότερα στη larissanet.gr