Από 1ης Ιουλίου το άνοιγμα των κλειστών κινηματογράφων – Χωρίς μάσκα στα γυμναστήρια οι εμβολιασμένοι – Η «Ελευθερία» τρέχει με ταχύτητα 100.000 εμβολιασμών την ημέρα – Υποχωρεί σταθερά η πανδημία
Από αύριο, 19 Ιουνίου, τίθεται σε εφαρμογή η νέα χαλάρωση μέτρων που ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, φέρνοντάς μας ακόμα πιο κοντά στην πλήρη κανονικότητα.
Ειδικότερα, από το Σάββατο μειώνεται η αναλογία πελατών στο λιανεμπόριο σε 1 πελάτη ανά 16 τ.μ. από 1/25 τ.μ. και επαναλειτουργούν:
οι εμποροπανηγύρεις με το πρωτόκολλο λειτουργίας των λαϊκών
οι παιδότοποι σε υπαίθριο χώρο με μάσκες προστασίας για τους εργαζόμενους και ενήλικες πελάτες
τα λούνα παρκ με μέτρα προστασίας όπως απόσταση 4 μέτρων μεταξύ των μηχανημάτων και 2 μέτρων μεταξύ κερματοφόρων ατομικών παιχνιδιών, απολύμανση μετά από κάθε χρήση, μάσκες για εργαζόμενους και παίκτες κ.α.
οι υπηρεσίες spa (λουτρά, ιαματικές πηγές, μασάζ).
Στην 1η Ιουλίου τοποθετείται το άνοιγμα των κινηματογράφων 12μηνης λειτουργίας, στο 50% της χωρητικότητας, με επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού για τους πλήρως εμβολιασμένους και self-test για τον υπόλοιπο πληθυσμό, χρήση μάσκας και έκδοση ηλεκτρονικών εισιτηρίων.
Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε χθες, ένα ακόμη προνόμιο «ελευθερίας» θα απολαμβάνουν οι εμβολιασμένοι πολίτες, για τους οποίους αίρεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα γυμναστήρια.
«Μέσα στις επόμενες εβδομάδες και ανάλογα με την εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος και την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, θα προσαρμόζονται και οι εισηγήσεις της Επιτροπής μας έτσι ώστε όλοι μας να αποκτήσουμε μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας», ανέφερε χαρακτηριστικά χθες η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου για την πρόοδο της εμβολιαστικής εκστρατείας κατά της COVID-19 που, σε συνδυασμό με την καλοκαιρία δευτερευόντως, έχει οδηγήσει στην καλή επιδημιολογική εικόνα της χώρας.
Πάνω από 7,2 εκατ. οι εμβολιασμοί – «Έσχατη λύση» ο υποχρεωτικός εμβολιασμός επαγγελματιών υγείας
Η «Ελευθερία» τρέχει με ταχύτητα 100.000 εμβολιασμών την ημέρα. Την πορεία της εγχώριας εμβολιαστικής επιχείρησης εξήρε από το mega Εμβολιαστικό Κέντρο Ιωαννίνων ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, για τους πάνω από 7,2 εκατ. εμβολιασμούς που έχουν πραγματοποιηθεί έως σήμερα, με 3.045.889 πολίτες πλήρως εμβολιασμένους.
«Είμαι σίγουρος πως θα δούμε μεγαλύτερη συμμετοχή στην πλατφόρμα του εμβολιασμού. Έχουμε πια στη διάθεσή μας όλα τα εμβόλια που χρειαζόμαστε, ώστε να εμβολιάσουμε όσους συμπολίτες το επιθυμούν και είμαι σίγουρος ότι αυτό θα γίνει», δήλωσε ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας την ανάγκη να κατανοήσουν τη σημασία του εμβολιασμού όσοι ακόμη φοβούνται.
Υπενθυμίζεται ότι από την περασμένη Τετάρτη οπότε ολοκληρώθηκε η διαδικασία προτεραιοποίησης για τον ενήλικο πληθυσμό, όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών μπορούν να κλείσουν ραντεβού με το εμβόλιο που επιθυμούν από τα Pfizer, Moderna και Johnson&Johnson, με το AstraZeneca κατόπιν της τελευταίας σύστασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών διαθέσιμο για ραντεβού 1ης δόσης μόνο για τους άνω των 60 ετών.
Ιδιαίτερη αναφορά στο εμβόλιο της βρετανοσουηδικής φαρμακοβιομηχανίας έκανε και ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, δηλώνοντας χαρούμενος «για την ωριμότητα της ελληνικής κοινωνίας» που επέλεξε να ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του με το εν λόγω σκεύασμα. Ο υπουργός έθιξε και το ζήτημα υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού εργαζομένων σε μονάδες υγείας και μονάδες περίθαλψης ευπαθών ομάδων δηλώνοντας: «καταλαβαίνουμε αυτούς που δεν θέλουν να εμβολιαστούν, αλλά καθήκον μας είναι να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία». Το θέμα, σύμφωνα με τον ίδιο, θα συζητηθεί μετά το καλοκαίρι.
Ως προς το «καυτό» λοιπόν ζήτημα, κοινοποιήθηκε σήμερα το συμβουλευτικό πόρισμα της νεοσυσταθείσας Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής περί του υποχρεωτικού εμβολιασμού της παραπάνω ομάδας, κατόπιν σχετικού ερωτήματος από τον Πρωθυπουργό. Σύμφωνα με αυτό, ο εμβολιασμός μπορεί να καταστεί υποχρεωτικός με συγκεκριμένη διάρκεια και μόνο εφόσον:
αποτύχουν στοχευμένες εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης προς κάθε επαγγελματική ομάδα για εκούσιο εμβολιασμό και
δεν αποδώσουν ειδικά σχεδιασμένα μέτρα ενθάρρυνσης/αποθάρρυνσης όπως π.χ. διευκόλυνση του ραντεβού για τον εμβολιασμό, προτεραιότητα στην επιλογή αδειών κ.α.
Όπως διευκρινίζει η Επιτροπή, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός «αφενόςπρέπει να ορίζεται με βάση το εργατικό ή το δημόσιο δίκαιο, αφετέρου απαιτεί να συνυπολογίζονται τυχόν συνέπειες στον καταμερισμό καθηκόντων και στελέχωση των δομών σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ώστε να αποφεύγεται η υπολειτουργία των τελευταίων ή η εργασιακή επιβάρυνση των άλλων εργαζομένων».
Υποχωρεί σταθερά η πανδημία, παραμένει ανάμεσά μας ο κορωνοϊός
Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, βάσει και της σημερινής έκθεσης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), παραμένει καλή μολονότι, όπως δήλωσε χθες η κυρία Παπαευαγγέλου, «οι συχνές μικρές εξάρσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας, μας θυμίζουν ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμα».
Τα επιδημιολογικά δεδομένα επισημαίνουν την ανάγκη σχολαστικής τήρησης των μέτρων προστασίας και εμβολιασμού κατά τηςCOVID-19, τόσο ενόψει του καλοκαιριού που αναμένεται οι νέοι γίνουν βασικοί διασπορείς του ιού –η διάμεση ηλικία νέων κρουσμάτων είναι ήδη τα 35 έτη- με συνακόλουθο κίνδυνο για τις μεγαλύτερες ηλικίες (γονείς, παππούδες κλπ), όσο και λόγω των μεταλλάξεων του κορωνοίού, «το όπλο που έχουν οι ιοί για να ξεφεύγουν από την ανθρώπινη πίεση», όπως τις χαρακτήρισε παλαιότερα η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου.
Για σήμερα οι 40.669 έλεγχοι του ΕΟΔΥ εντοπίζουν 469 νέα κρούσματα, λιγότερα από τα 519 χθες κατόπιν 39.311 ελέγχων.
Οι διασωληνωμένοι ασθενείς μειώνονται γοργά φτάνοντας σήμερα τους 307, μια ανάσα από το φράγμα των 300. Χαμηλές παραμένουν οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, μόλις 63, ενώ 20 ακόμη συνάνθρωποί μας έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό.
Στην Αττική βρίσκονται 252 νέα κρούσματα, με όλες τις περιφερειακές ενότητες (Π.Ε.) να καταγράφουν διψήφια νούμερα, ακόμη και το επιδημιολογικά επιβαρυμένο κέντρο των 66 σημερινών κρουσμάτων (109 χθες). Π.Ε. Θεσσαλονίκης και Ρόδου, είναι οι μοναδικές μετά το λεκανοπέδιο με διψήφια νούμερα κρουσμάτων, 38 και 11 αντίστοιχα.
Πηγή: protothema.gr