O μεγαλύτερος διαγωνισμός στην 28χρονη ιστορία της Ανεξάρτητης Αρχής θα διεξαχθεί σε δύο στάδια
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί στο ΦΕΚ η νέα πρόσκληση – προκήρυξη (2Γ/2022)για τον πρώτο πανελλαδικό γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, μέσω του οποίου θα καλυφθούν οι μόνιμες θέσεις πτυχιούχων στο Δημόσιο για μία διετία και εισάγει πολλές καινοτομίες.
Η πρόσκληση απεστάλη χθες στο Εθνικό Τυπογραφείο κα εντός του Δεκεμβρίου θα ακολουθήσει η περίοδος κατάθεσης των αιτήσεων συμμετοχής στη διαγωνιστική διαδικασία, η οποία θα διεξαχθεί τον Μάρτιο του 2023. Στις αιτήσεις οι υποψήφιοι δηλώνουν μόνο τον κλάδο – ειδικότητα που υπάγονται καθώς και τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα τους.
Διαβάστε επίσης: Ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων απειλούνται με πρόστιμο 5.000 ευρώ
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ (κατηγορίες εκπαίδευσης ΠΕ και ΤΕ αντίστοιχα), ανεξαρτήτου ειδικότητος. Στην πρόσκληση για πρώτη φορά δεν θα αναφέρεται αριθμός θέσεων προς πλήρωση, ούτε φορείς που ζητούν προσωπικό.
Σε δύο στάδια
Υπενθυμίζεται ότι ο μεγαλύτερος διαγωνισμός στην 28χρονη ιστορία της Ανεξάρτητης Αρχής θα διεξαχθεί σε δύο στάδια.
Το διαγωνιστικό κομμάτι αποτελεί το πρώτο στάδιο, κατά το οποίο οι υποψήφιοι θα κληθούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις γνώσεων γενικού περιεχομένου, καθώς και σε δοκιμασία δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας, η οποία αντικαθιστά την εργασιακή εμπειρία, που πλέον θα έχει σημαντικά μικρότερη βαρύτητα από άποψη μορίων. Κυριότερη μέθοδος εξέτασης είναι οι ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών (multiple choice).
Στην δοκιμασία δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας αξιολογούνται ο γλωσσικός και αριθμητικός συλλογισμός, οι δεξιότητες ανάλυσης, επίλυσης προβλημάτων και ιεράρχησης προτεραιοτήτων στον χώρο εργασίας, καθώς και χαρακτηριστικά που συνδέονται με την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα στην εργασία. Οι συντελεστές βαρύτητας είναι 50% για τις ερωτήσεις γνώσεων και 50% για την εργασιακή αποτελεσματικότητα. Επιτυχόντες θα είναι όσοι πιάσουν την βάση σε κάθε μάθημα και συνολικά. Αυτοί θα αποτελέσουν τη λεγόμενη «δεξαμενή» επιτυχόντων που μετέχουν στο δεύτερο στάδιο της διαδικασίας.
Σε αυτό το στάδιο, αφού θα έχει προηγηθεί η έκδοση των πινάκων βαθμολογίας ανά κλάδο/ειδικότητα, εκδίδεται προκήρυξη πλήρωσης θέσεων σε φορείς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Οι επιτυχόντες καλούνται να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής δηλώνοντας προτιμήσεις θέσεων καθώς και προσόντα/κριτήρια/ιδιότητες.
Οι προσλήψεις ανά φορέα θα γίνονται με σειρά προτεραιότητας με βάση την βαθμολογία των εξετάσεων, στην οποία θα προσμετρώνται επιπλέον τυπικά προσόντα (μεταπτυχιακά, ξένες γλώσσες κ.λπ.) και η εντοπιότητα.
Μέσω αυτού του διαγωνισμού θα καλυφθούν οι ανάγκες του Δημοσίου για τις εναπομείνασες προσλήψεις του 2022 καθώς και αυτές του 2023, πάντα των κατηγοριών ΠΕ και ΤΕ. Αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν λάβουν μέρος στον διαγωνισμό ή δεν καταφέρουν να περάσουν στο δεύτερο στάδιο δεν θα έχουν άλλη ευκαιρία διορισμού τουλάχιστον μέχρι τον επόμενο γραπτό διαγωνισμό που θα διεξαχθεί δύο χρόνια μετά και αφού θα έχουν απορροφηθεί όλοι οι επιτυχόντες του πρώτου. Σύμφωνα πάντως με τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη οι επιτυχόντες θα βρίσκονται στην υπηρεσία τους το αργότερο επτά μήνες μετά τις εξετάσεις.
Σε ότι αφορά στους υποψηφίους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ), παρότι η σχετική νομοθεσία προβλέπει συμμετοχή και αυτής της κατηγορίας εκπαίδευσης στον γραπτό διαγωνισμό, τελικά θα συνεχίσουν προς το παρόν να προσλαμβάνονται όπως και σήμερα, δηλαδή μέσω προκηρύξεων με σειρά προτεραιότητας, βάσει προκαθορισμένων κριτηρίων, όπως ισχύει και για την βαθμίδα Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ