Σε… κατάσταση αναμονής, τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο, βάζουν οι θεσμοί την κυβέρνηση για το θέμα της άμεσης εκκίνησης σε πολιτικό επίπεδο των συζητήσεων για την αλλαγή χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA’s, SMP’s).
Με πρόσχημα την αιφνιδιαστική παραίτηση του Χανς Φάιλμπριφ από τη θέση του επικεφαλής στο Euroworking Group (EWG) οι δανειστές μετέθεσαν για το Eurogroup της 11ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο τις σχετικές αποφάσεις. Ωστόσο το σενάριο να πάνε ακόμη πιο πίσω είναι εξαιρετικά πιθανό.
Σύμφωνα με πηγές της ευρωζώνης, ο Χανς Φάιλμπριφ ήταν το πρόσωπο-κλειδί στις αποφάσεις για τα ANFA’s και τα SMP’s ενώ στα δικά του χέρια κατέληξαν οι φάκελοι με τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και την εφαρμογή μηχανισμού εξομάλυνσης που θα δίνει τη δυνατότητα μεταφοράς της υπέρβασης στον επόμενο χρόνο.
Με λίγα λόγια, η παραίτηση του Ολλανδού ήταν το χειρότερο νέο για την Αθήνα και το καλύτερο για το Βέλγιο μετά τα μηνύματα που είχαν αρχίσει να καταφτάνουν από συγκεκριμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που αντιδρούν σε αυτή την προοπτική.
Μετά από αυτές τις εξελίξεις στην κυβέρνηση κρίνουν σκόπιμο ότι θα πρέπει να ρίξουν νέες γέφυρες επικοινωνίας με το Βερολίνο.
Στη βάση αυτή εντάσσεται το ταξίδι που ετοιμάζει ο Χρήστος Σταϊκούρας στη γερμανική πρωτεύουσα στο πλαίσιο συνάντησης με τον Γερμανό ομόλογό του, Ολαφ Σολτς, σε μια προσπάθεια να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις του Βερολίνου πάνω στα ελληνικά αιτήματα και κυρίως πάνω στα πλεονάσματα.
Είναι ένα ταξίδι το οποίο απαιτεί ειδικό σχεδιασμό διότι η αλλαγή των όρων στα πλεονάσματα προϋποθέτει έγκριση από τα Κοινοβούλια των χωρών-μελών, αφού προηγουμένως καμφθούν οι αντιστάσεις από τον γερμανο-ολλανδικό άξονα.
Το ραντεβού ανάμεσα στους δύο άντρες δεν έχει ακόμα κλειστεί, αλλά θα επιδιωχθεί να πραγματοποιηθεί μέσα στον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, πριν από το Eurogroup της 16ης Μαρτίου, στο οποίο η ελληνική πλευρά επιδιώκει να συζητηθεί τουλάχιστον ένα μέρος των αιτημάτων της.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, δύο από τα θέματα που έχει θέσει η κυβέρνηση μπορούν να δρομολογηθούν στο Eurogroup του Μαρτίου.
Πρόκειται για:
■ Τη μεταφορά της υπέρβασης από το πλεόνασμα από ένα έτος στο επόμενο, με βάση τον μηχανισμό εξομάλυνσης (smoothing mechanism) που έχει προτείνει το ΔΝΤ. Εφόσον ο μηχανισμός λάβει την έγκριση των «19», θα τεθεί από το φετινό υπερπλεόνασμα σε εφαρμογή.
■ Την εξαίρεση 200 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν για το προσφυγικό από τις δαπάνες που προσμετρώνται για τον υπολογισμό του πλεονάσματος.
Τον Μάιο στο πλαίσιο της 6ης αξιολόγησης αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο, ώστε να αποφασιστεί, σε συνεννόηση με τους θεσμούς, ποια θα είναι η μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και να διαμορφωθεί ο φετινός ΕΝΦΙΑ, που θα βασίζεται στις νέες αντικειμενικές αξίες αλλά και στην κυβερνητική εξαγγελία για περαιτέρω μεσοσταθμική μείωση του φόρου κατά 8%.