Συγκινητική ήταν η στιγμή όταν ανάμεσα σε σίδερα και λαμαρίνες βρήκαν την παντόφλα που φορούσε ο 19χρονος Γιάννης το μοιραίο εκείνο βράδυ – Την Πέμπτη ο πατέρας του νεαρού πήγε για πρώτη φορά στο λούνα παρκ και τράβηξε με το κινητό του φωτογραφίες του παιχνιδιού
Σειρά ερωτημάτων παραμένουν αναπάντητα όσον αφορά στην τραγωδία στη Χαλκιδική, και την ίδια στιγμή στο στόχαστρο των ερευνών μπαίνουν τα σκουριασμένα και σπασμένα μηχανήματα στο λούνα παρκ που λειτουργούσε χωρίς άδεια.
Το μεσημέρι της Παρασκευής ο πατέρας του 19χρονου βρέθηκε ξανά στον τόπο της τραγωδίας, μαζί με δικό του πραγματογνώμονα τονίζοντας ότι περιμένει να αποδοθεί δικαιοσύνη και ευθύνες κατά παντός υπευθύνου.
«Δεν θα μου ξεφύγουν, από πάρα πολύ ψηλά μέχρι πάρα πολύ χαμηλά. Θα χάσουν τον ύπνο τους, όπως τον χάσαμε και εμείς μέχρι να πάμε κοντά του. Είναι ντροπή για τον κόσμο να χάνει τα παιδιά του. Πολύ μεγάλη ντροπή. Η υπόθεση αυτή θα πάρει μια συγκεκριμένη τροπή. Δεν θα μείνει κανένας εκτός από το κάδρο αυτής της ιστορίας» ξέσπασε ο πατέρας.
Ο πατέρας του νεαρού, με δυο δικηγόρους του και τεχνικό σύμβουλο, βρέθηκαν στους χώρους του λούνα παρκ και είδαν ξανά από κοντά το μηχάνημα κάνοντας τη δική τους αυτοψία όπως είχε πει ήδη από χθες ο πατέρας ότι θα γίνει.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, συγκινητική ήταν η στιγμή όταν ανάμεσα σε σίδερα και λαμαρίνες βρήκαν την παντόφλα που φορούσε ο 19χρονος Γιάννης εκείνο το βράδυ.
Λύγισε εκείνη την ώρα ο πατέρας. Πήρε την παντόφλα, την έπλυνε και την έβαλε στο αυτοκίνητο.
Την Πέμπτη ο πατέρας του 19χρονου πήγε για πρώτη φορά στο λούνα παρκ και τράβηξε με το κινητό του φωτογραφίες του παιχνιδιού. Οξειδωμένο σίδερα και παξιμάδια, επικίνδυνες ενώσεις, σκουριασμένες βίδες, υλικά φθαρμένα από τον χρόνο και τη χρήση.
Αυτό που διαπίστωσε ο τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας, όπως είπε σε δηλώσεις του, ήταν ότι δεν βρήκε άρτιο το κατασκεύασμα, ότι όλες οι καρέκλες στα σημεία έδρασης και στήριξης στο συγκεκριμένο μηχάνημα ήταν σάπια. «Ήταν και είναι άκρως επικίνδυνες», είπε χαρακτηριστικά. «Δεν έπρεπε να δοθεί από κανέναν πιστοποίηση» συμπλήρωσε.
«Είδα μια απαράδεκτη κατάσταση. Δεν υπάρχει άρτια τεχνικό κατασκεύασμα. Τίποτα. Και πέραν αυτού, το συγκεκριμένο μηχάνημα και όλες οι καρέκλες οι οποίες υπάρχουν επάνω, γιατί υπάρχουν τέσσερα σετ από καρέκλες στα σημεία έδρασης, και στήριξης είναι όλα σάπια. Ήταν άκρως επικίνδυνες Και όχι, δεν έγιναν επικίνδυνες χθες» τόνισε.
Υπόμνημα με ερωτήματα για το μοιραίο λούνα παρκ κατέθεσαν οι δικηγόροι της οικογένειας του 19χρονου
Υπόμνημα με πέντε ερωτήματα κατέθεσαν οι δικηγόροι της οικογένειας του 19χρονου Γιάννη που βρήκε τραγικό θάνατο στο μοιραίο λούνα παρκ στη Χαλκιδική.
Η οικογένεια του νεαρού ζητά απαντήσεις και μεταξύ των ερωτημάτων, είναι το πότε ηλεκτροδοτήθηκε η επιχείρηση και ποιος έβγαλε την άδεια καταλληλότητας για το συγκεκριμένο μηχάνημα.
Το υπόμνημα αναφέρει αναλυτικά:
Αιτούμεθα να διερευνηθεί:
α) Πότε ηλεκτροδοτήθηκε η επιχείρηση λούνα παρκ;
β) Τι έγγραφα κατατέθηκαν για την ηλεκτροδότηση του λούνα παρκ;
γ) Πού πιστοποιήθηκαν τα έγγραφα που τυχόν κατατέθηκαν;
δ) Ποιο πρόσωπο έχει βγάλει την άδεια καταλληλότητας για το συγκεκριμένο μηχάνημα; Πότε εκδόθηκε η συγκεκριμένη άδεια; Με ποια χρονική ισχύ;
ε) Να προσκομιστούν στην Εισαγγελική – Προανακριτική Αρχή το τιμολόγιο αγοράς του επίμαχου μηχανήματος/παιχνιδιού και τα έγγραφα συνοδευόμενα με τη μελέτη για την πιστοποίηση του συγκεκριμένου μηχανήματος από διαπιστευμένο/πιστοποημένο φορέα.
Οι πρώτες εικόνες από την αυτοψία του πατέρα του 19χρονου στο λούνα παρκ:
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για το λούνα παρκ του τρόμου. Εργαζόμενος, ο οποίος κατά το παρελθόν δούλεψε στο λούνα παρκ στη Χαλκιδική, αποκάλυψε όσα γινόντουσαν στην επιχείρηση.
«Κλεμμένα από τη Βουλγαρία τα μηχανήματα»
Όπως είπε στο Mega ο πρώην εργαζόμενος στο λούνα παρκ, «τα μηχανήματα όλα του Κ. τα 9 στα 10 είναι άχαρτα πρώτον, κάποια είναι κλεμμένα από την Βουλγαρία, ασυντήρητα σε πολύ άθλια κατάσταση. Ήτανε να πάνε σε σκραπ και πήγε και τα βούτηξε έξω από την σκραπ, τα έβαψε και τα λειτουργεί. Και όχι τώρα, εδώ και πολλά χρόνια».
Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «για να χειριστείς ένα μηχάνημα, μιλάμε για κάποιο μηχάνημα επικίνδυνο όχι τώρα σε μία σκοποβολή σε ένα τρενάκι που πάει γύρω-γύρω τα παιδικά, πρέπει πρώτον να πας σε σεμινάριο εννιά μήνες στην Ιταλία, όπου σου μαθαίνουνε πιο πολύ θέματα ασφαλείας».
«Μόνο εγώ είχα πιστοποίηση»
«Δίνεις κάποιες τυπικές εξετάσεις αφού το πάρεις αυτό το χαρτάκι μετά πρέπει να αποφασίσεις σε ποιο παιχνίδι θες να βγάλεις την πιστοποίηση σου, για να είσαι χειριστής και να πας να ξαναδώσεις εξετάσεις για να πάρεις πιστοποίηση χειριστή στο συγκεκριμένο μηχάνημα», πρόσθεσε.
Στο ερώτημα πόσοι εργαζόμενοι είχαν την αντίστοιχη πιστοποίηση στο λούνα παρκ της Χαλκιδικής, εκείνος είπε; «Πολύ πιθανόν και κανένας σε εκείνο το πάρκο μέσα δύο χρόνια που δούλεψα. Ο μοναδικός άνθρωπος που είχε πιστοποίηση ήμουν εγώ, και μιλάμε ο άνθρωπος έχει παιχνίδια ψιλό επικίνδυνα».