«Covid-19 VS ανθρωπότητας.»

του Γιώργου Τσιάκα

514

Πρώην επικεφαλής MI6: Ο κορονοϊός ήταν «ατύχημα» κινεζικού εργαστηρίου | Έθνος

Η ημερομηνία Δεκέμβριος του 2019 και η επαρχία Χουπέι της Κίνας, θα μείνουν ανεξίτηλα χαραγμένες στο μυαλό όλων των ανθρώπων της υφηλίου.

Γιατί τότε αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά από τους επιστήμονες, η πανδημία της νόσου COVID-19 που προκλήθηκε από τον κορωνοϊό SARSCoV-2.              

 Μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί πάνω από 113 εκατομμύρια κρούσματα σε 215 χώρες, ενώ έχουν σημειωθεί 2,51 εκατομμύρια θάνατοι και έχουν ανακάμψει 89 εκατομμύρια άνθρωποι.                                                                                                                 

Ο ιός μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων μέσω των σταγονιδίων που παράγονται όταν φτερνίζονται ή βήχουν, ενώ ο χρόνος μεταξύ της έκθεσης και της εμφάνισης των συμπτωμάτων είναι από 2 έως 14 ημέρες.

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι πυρετός σε ποσοστό 11,8% των ασθενών και διάρκειας έως 5 εβδομάδων, πονοκέφαλος σε ποσοστό 44% καθώς επηρεάζει 1 στους 10 ασθενείς, βήχας με το 7-10% των ανθρώπων να υποφέρουν σημαντικά, δύσπνοια στο ¼ των ασθενών, πιθανή απώλεια γεύσης και όσφρησης σε ποσοστό 21%.

Επίσης επιπλοκές του ιού παρουσιάζονται σε ηλικίες μεταξύ 35-69 ετών, όπως πνευμονία σε ποσοστό 10%, σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας κα απώλεια μαλλιών σε 1 στους 10 ασθενείς.

 Η Ευρωπαική Επιτροπή, μέχρι στιγμής έχει χορηγήσει 4 άδειες κυκλοφορίας για τα εμβόλια που ανέπτυξαν οι εταιρείες BioNTechPfizerModernaAstraZeneca και Janssen Pharmaceutica NV, μετά και τις θετικές αξιολογήσεις του ΕΜΑ, όσο αφορά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους. 

Στην Ελλάδα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, ανακοίνωσε χτές 4.309 νέα κρούσματα κορωνοιού, 751 διασωληνωμένους-ποσοστό ανδρών 64,6% με ενδιάμεση ηλικία τα 68 έτη και 79 θανάτους, με τον δείκτη αναπαραγωγής της νόσου να είναι 0,96 Rt. Τα σκήπτρα έχει η Αττική με 1.883 νέες μολύνσεις, 622 στη Θεσσαλονίκη και 135 στην Αχαία.

Από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 281.570 κρούσματα-ποσοστό 51,4% στους άνδρες και 8.532 θάνατοι, με το 95,7% των ασθενών να έχει υποκείμενο νόσημα, ή ηλικία άνω των 70 ετών. 

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, τη περασμένη Τρίτη σε αίθουσα της Ακαδημίας των Αθηνών, σημείωσε πως οι νέες μεταλλάξεις του ιού τον καθιστούν 50% πιο μεταδοτικό και 61% πιο θανατηφόρο.

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είπε ότι «τα διαθέσιμα όπλα της κυβέρνησης είναι ο μαζικός εμβολιασμός, τα selftest, η χρήση μάσκας και αντισηπτικού αλλά και η τήρηση των αποστάσεων. Έως το τέλος Ιουνίου θα έχουν εμβολιαστεί οι ευπαθείς ομάδες και οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής στη μάχη με την πανδημία.»

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις  του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, όπου τόνισε ότι «το άνοιγμα των δραστηριοτήτων θα γίνει με περιορισμούς και αυστηρή επιτήρηση στην εφαρμογή τους, ώστε να δώσει μικρές ανάσες ελευθερίας στους πολίτες και να περιοριστούν οι εστίες υπερμετάδοσης».

 Η Ελλάδα σύμφωνα με την χτεσινή ανακοίνωση της Κομισιόν, μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχει παραλάβει 10.940.401 δόσεις εμβολίων, ικανές να εμβολιάσουν το 57,14% του πληθυσμού. 

Η κυβέρνση μετά την εισήγηση των λοιμοξιολόγων αλλά και των επιστημόνων, αποφάσισε την σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων του lockdown.

O βασικός λόγος είναι η οικονομική ασφυξία που έχουν περιέλθει οι επιχειρήσεις και η ψυχολογική πίεση που νιώθουν οι πολίτες, ύστερα από 5 μήνες εγκλεισμού.

 Έτσι από το Σάββατο 3 Απριλίου, επιτρέπετε η άσκηση έως 3 άτομα με κωδικό 6 και από τις 5 Απριλίου η λειτουργία της αγοράς με τη μέθοδο του click in & click away στέλνοντας μύνημα στο 13032.

Την επαναλειτουργία των Λυκείων από τη Δευτέρα 12 Απριλίου ανακοίνωσε χτές η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, μετά τη θετική εισήγηση της επιτροπής των ειδικών. Οι μαθητές θα υποβάλλονται δυο φορές την εβδομάδα σε selftest, τα οποία θα λαμβάνουν δωρεάν από τα φαρμακεία με την επίδειξη του ΑΜΚΑ τους.

H εστίαση σε εξωτερικούς χώρους και o τουρισμός, υπολογίζεται ότι θα ανοίξει έως τις 14 Μαίου σύμφωνα με τον Υπουργό Ανάπτηξης και Επενδύσεων Κ.Άδωνι Γεωργιάδη.

 Κλείνοντας πρέπει να τονίσουμε και να επισημάνουμε, ότι η θανατηφόρα αυτή πανδημία με τις εκατοντάδες μεταλλάξεις που θα μας ακολουθεί για πολύ καιρό ακόμη, δημιούργησε μεγάλες αλλαγές παγκοσμίως.

Το παγκόσμιο ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 4,2%, των χωρών του ΟΑΣΑ 5,5%, των ΗΠΑ 3,7%, της Ευρωζώνης 7,5%, όπως επίσης και η οικονομία της Ευρωπαικής Ένωσης 8,3% ενώ αυξήθηκε η ανεργία κατά 15%.

Οι φτωχές χώρες έγιναν φτωχότερες, εκατομμύρια παιδιά έμειναν εκτός σχολείου, μικρά αγόρια οδηγήθηκαν στην εργασία και κορίτσια σε έναν προσυμφωνημένο γάμο.

Αυξήθηκε η ενδοοικογενειακή βία κατά 60%, η χρήση αλκοόλ κατά 85%, η χρήση ναρκωτικών, ψυχοφαρμάκων, η κατάθληψη και η κοινωνική απομόνωση.

Πηγές Πληροφοριών:  Πρώτο θέμα, naftemporiki, europa.eu