Τα ευρήματα της μέτρησης παρουσιάστηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega – Mε 34% προηγείται στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης , 18 μονάδες μπροστά από τον Αλέξη Τσίπρα – Πτώση για το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ – Πρώτο θέμα ανησυχίας για τους πολίτες η ακρίβεια – Επτά στους δέκα κατά της Ρωσίας στον πόλεμο με την Ουκρανία
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 18 μονάδες διαφορά του Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός , ανεβάζοντας κατά 4 μονάδες τα ποσοστά του. Για άλλη μία φορά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι τρίτος , πίσω και από τον «Κανένα», ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης , παρότι είναι δεύτερος στην δημοφιλία μετά τον πρωθυπουργό, συγκεντρώνει 6% για την θέση του πρωθυπουργού. Παράλληλα, σημαντικές είναι οι διαφορές μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, τόσο στην αξιολόγηση του έργου τους, όσο και στην αξιολόγηση των δύο αρχηγών.
Συνολικά, πτώση εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που καταγράφεται μεν 15% στην εκτίμηση ψήφου, αλλά – όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Μetron Analysis Στράτος Φαναράς κατά την παρουσίαση – είχε μετρηθεί ακόμα και στο 17% σε προηγούμενες δημοσκοπήσεις. Απέδωσε δε την εξέλιξη αυτή στο γεγονός ότι μία μερίδα των ψηφοφόρων που βρίσκεται ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ένιωσε ικανοποίηση με την ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο.
Η ικανοποίηση σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας για το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ αποτυπώνεται και στο ερώτημα για πορεία της χώρας: Μειώθηκε κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες το ποσοστό εκείνων που απάντησαν ότι η χώρα βαδίζει σε λάθος κατεύθυνση – παρότι παραμένουν πλειοψηφία με 54% – ενώ αυξήθηκαν κατά οκτώ μονάδες εκείνοι που δηλώνουν ότι η χώρα βαδίζει στην σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο αυξάνεται το ποσοστό εκείνων που δηλωνουν ότι το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η ακρίβεια, ενώ μόλις το 23% κρίνει θετικά το κυβερνητικό έργο στην οικονομία, παρά το γεγονός ότι το 58% πιστεύει ότι η άνοδος των τιμών δεν έχει να κάνει με την κυβέρνηση, αλλά είναι ένα διεθνές φαινόμενο.
Στο 14% οι «ρωσόφιλοι»
Κατά της Ρωσίας στον πόλεμο με την Ουκρανία δηλώνει το 71% – και μόνον 14% δηλώνουν «υπέρ». Είναι ενδιαφέρον ότι εμφανίζεται ένα 10% των ερωτηθέντων που δηλώνει αυθόρμητα ότι δεν τάσσεται υπέρ κάποιας από τις δύο πλευρές της σύρραξης, ενώ το 5% αρνείται να απαντήσει.
Πηγή: Πρώτο Θέμα