Για ακόμη μία φορά ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός, Educommart μας καλεί να ενημερωθούμε μέσα από το νέο της πρόγραμμα «ΜΑΡΤΥΡΕΣ» για το πολιτικό παρελθόν όχι μόνο της Ελλάδος αλλά και της σύγχρονης Ευρώπης. Ο συνεργάτης της Educommart και καλλιτεχνικός διευθυντής, Κος Κωνσταντίνος Στεφάνου μας έκανε τη τιμή να μας μιλήσει γι’ αυτό το νέο προγραμμα και πως υλοποιείται.
Μιλήστε μας για την Εducommart και τις δράσεις της.
Κ.Σ. H Educommart είναι ένας εκπαιδευτικός οργανισμός – μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα – και στόχος του είναι να αποτελέσει ένα σημείο συνάντησης, εκπαίδευσης και δημιουργίας.Ιδρύθηκε τέλος του 2016 και ξεκίνησε με το πρώτο ευρωπαϊκό πρόγραμμα τον Ιούνιο το 2017.Ένας από τους κυριότερους στόχους είναι η ενημέρωση και η δραστηριοποίηση μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών πάνω σε σύγχρονα προβλήματα/ θέματα μέσα από κατευθύνσεις, δράσεις και προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης:
- Erasmus+ (στον τομέα της νεολαίας)
- Ευρώπη για τους πολίτες
- Αδελφοποίηση πόλεων
- ευρωπαϊκά επιδοτούμενα προγράμματα
Αυτή τη περίοδο ένα από τα προγράμματα που έχετε σε εξέλιξη είναι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ «ΜΑΡΤΥΡΕΣ | Πρόσωπα και ιστορίες της Ευρώπης – Διαμορφώνοντας το μέλλον της Ευρώπης με σύγχρονους μάρτυρες».
Κ.Σ. Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «ΜΑΡΤΥΡΕΣ» υλοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, θέλει να τιμήσει τα 50 χρόνια του κινήματος των πολιτικών δικαιωμάτων, 30 χρόνια από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου στην Ευρώπη και 40 χρόνια συμμετοχής των πολιτών στις ευρωπαϊκές εκλογές.
Αυτό περιλαμβάνει “ορόσημα” της Ευρωπαϊκής σύγχρονης ιστορίας. Άνθρωποι που έζησαν απολυταρχικά καθεστώτα στις χώρες τους (Ελλάδα, Βουλγαρία, Γερμανία).
Οι αφηγήσεις και οι μαρτυρίες από ποιους συγκεντρώθηκαν και που παρουσιάστηκαν?
Κ.Σ. Η Educommart εκ μέρους της Ελλάδας ανάλαβε και συγκέντρωσε το υλικό, και στη συνέχεια το παρουσίασε σε πολλαπλασιαστικές εκδηλώσεις στα πλαίσια του προγράμματος. Στην πόλη Ιένα στις 7 Νοεμβρίου 2019, πραγματοποιήθηκε μια διεθνή πολλαπλασιαστική εκδήλωση με το Υπουργείο Παιδείας της Θουριγγίας και πολλούς εκπαιδευτικούς από τη Ιένα με συμμετοχή μαθητών γυμνασίου και λυκείου.
Όταν λέτε Μάρτυρες τι εννοείτε?
Κ.Σ. Άνθρωποι που μιλούν για τις περιόδους αυτές πχ (Ελλάδα/Δικτατορία 1967/1974). Βιώματα, αναμνήσεις, ελπίδες, απογοητεύσεις, καθημερινότητα, περιορισμούς για ελευθερία και ειρήνη.
Τι σκοπό και τι μήνυμα μεταφέρει το πρόγραμμα αυτό;
Κ.Σ. To πρόγραμμα έχει στόχο, οι πολίτες και κυρίως οι νεώτερες γενιές στην Ευρώπη, να γνωρίσουν το πολιτικό παρελθόν τους. Την σύγχρονη ιστορία μέσω προσωπικών αφηγήσεων, και να αφυπνιστούν . Η δημοκρατία χρειάζεται προστασία και γνώση.Με αυτό τον τρόπο η ευρωπαϊκή ταυτότητα αναπτύσσεται.
Με ποιους τρόπους διαδόθηκε το πρόγραμμα για να συγκεντρωθεί το υλικό;
Κ.Σ. Οι «μάρτυρες» συναντήθηκαν σε διεθνείς διαλόγους σύγχρονων μαρτύρων σε κάθε συμμετέχουσα χώρα και συνομίλησαν με νέους πολίτες. Δημιουργήθηκαν ηχητικές και οπτικές καταγραφές, οι οποίες επεξεργάστηκαν με υπότιτλους για χρήση στην εκπαίδευση. Αφενός, αυτές οι συνεντεύξεις παρουσίασαν «τα πρόσωπα και τις ιστορίες της Ευρώπης» και, αφετέρου, διεξάχθει διάλογος για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης – ενόψει των «νέων προκλήσεων». Ο σκεπτικισμός προς την Ευρώπη είναι μεγάλος σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες.Εθνικιστικά και ρατσιστικά κινήματα έχουν κάνει δυναμικά την παρουσία τους στην Ευρώπη, και η Δημοκρατία χρειάζεται φύλαξη. Τα βίντεο είναι διαθέσιμα με υπότιτλους στα Αγγλικά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν δωρεάν.
Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «ΜΑΡΤΥΡΕΣ» καθιστά δυνατή τη διαπολιτισμική και διεθνιστική ανταλλαγή και συμβάλλει στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης.