Εμβόλια : Η πολιτεία θα προτείνει τις ημερομηνίες εμβολιασμού – Τα 4 κανάλια εξυπηρέτησης

464

Εμβόλια : Η πολιτεία θα προτείνει τις ημερομηνίες εμβολιασμού – Τα 4 κανάλια εξυπηρέτησης

Πληροφορίες για το πώς θα γίνει το εμβόλιο και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί έδωσε ο γ.γ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης Λεωνίδας Χριστόπουλος μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», τονίζοντας ότι η πολιτεία θα προτείνει τις ημερομηνίες του εμβολιασμού..

Ειδικότερα, θα υπάρχουν τέσσερα κανάλια εξυπηρέτησης του κοινού για τον εμβολιασμό – δύο ψηφιακά και δύο φυσικά- ώστε να γίνεται η διαδικασία όσο το δυνατόν πιο εύκολα.

Αύλη συνταγογράφηση, ειδοποίηση με SMS και δύο ραντεβού

Ο κ. Χριστόπουλος κάλεσε τους πολίτες να εγγραφούν στην άυλη συνταγογράφηση που θα χρησιμοποιηθεί για αυτό το σκοπό, ενώ εξήγησε ότι οι πολίτες θα λαμβάνουν ειδοποιήσεις στα κινητά τους τηλέφωνα για τα δύο ραντεβού εμβολιασμού. Από εκεί και πέρα οι πολίτες θα επιλέγουν αν θα επιβεβαιώσουν τις προτεινόμενες ημερομηνίες για τα ραντεβού ή αν θα χρειαστεί να τις αλλάξουν.

Συνεπώς το κράτος, σημείωσε ο κ. Χριστόπουλος, θα προτείνει τις ημερομηνίες εμβολιασμού ώστε να γίνει πιο εύκολη η διαδικασία. Το ίδιο θα γίνεται και στην ειδική πλατφόρμα emvolio.gov.gr. Παράλληλα θα υπάρχουν και τα φυσικά σημεία εξυπηρέτησης για όσους δεν έχουν τις απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες –  συγκαταλέγοντας ανάμεσά τους φαρμακεία και ΚΕΠ ως σημεία για να κλείνονται ή και να αλλάζουν τα ραντεβού.

Δεν θα απαιτείται ηλεκτρονική υπογραφή, η ταυτοποίηση θα γίνεται από το κράτος.

Τα έγγραφα που θα υπογράφουμε

Σχετικά με τα έγγραφα που θα χρειάζεται να υπογράψουν οι πολίτες πριν τον εμβολιασμό, ο κ. Χριστόπουλος τόνισε ότι το τι θα χρειάζεται να υπογραφεί είναι ζήτημα για το οποίο αποφασίζουν το υπουργείο Υγείας και η επιτροπή εμβολιασμού.

Σχετικά με την προτεραιότητα των ανθρώπων που θα εμβολιαστούν πρώτοι, υπογράμμισε ότι μέσα από τα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε αυτές οι λίστες με τις προτεραιοποιήσεις να ταυτοποιηθούν μέσω του ΑΜΚΑ και να γίνει ο εμβολιασμός ανά ομάδα, όπως θα υποδείξει το υπουργείο Υγείας και η Επιτροπή Εμβολιασμού.

Πώς θα ειδοποιηθούν οι πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας

Ερωτηθείς σχετικά με το πώς θα ειδοποιηθούν μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι για το εμβόλιο, σημείωσε ότι όλοι οι πολίτες περιλαμβάνονται στις βάσεις δεδομένων του κράτους, συνεπώς «σύμφωνα με τις προτεραιοποιήσεις του υπουργείου Υγείας θα γίνουν οι όποιες ενέργειες για να συνδεθούν τα ΑΜΚΑ με τους πολίτες που πρέπει να εμβολιαστούν». Ο σχεδιασμός είναι σε εξέλιξη και τα όποια προβλήματα παρουσιαστούν στην πορεία θα λύνονται από τις ομάδες εργασίας που έχουν στηθεί.

Μέχρι στιγμής οι εγγραφές στην άυλη συνταγογράφηση έχουν ξεπεράσει τις 1.000.000.

Τούντας: «Να μην μας περισσέψουν εμβόλια»

Στην εκπομπή μίλησε εξάλλου ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ Ιωάννης Τούντας ο οποίος έκανε λόγο για ένα πρωτόγνωρο εγχείρημα και δήλωσε αισιόδοξος για την έκβασή του.

Αυτό δεν σημαίνει πάντως ότι δεν θα παρουσιαστούν στην πορεία και προβλήματα και δυσκολίες που θα κληθούμε όλοι να αντιμετωπίσουμε.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Τούντα δεν θα έχουμε πρόβλημα επάρκειας εμβολίων. Αντιθέτως ο καθηγητής εξέφρασε την ανησυχία του μήπως «περισσέψουν τα εμβόλια» σε περίπτωση που πολλοί συμπολίτες μας δεν θελήσουν να εμβολιαστούν.

Για τη συλλογική ανοσία απαιτείται ο εμβολιασμός του 60-70% του πληθυσμού.

Ο ίδιος σημείωσε ότι το έντυπο συναίνεσης δεν υπονοεί ότι κινδυνεύουμε από το εμβόλιο, συμπληρώνοντας αναφορικά με τη σημασία των εμβολίων πως «αν δεν κάναμε εμβόλια θα θρηνούσαμε εκατομμύρια ανθρώπους».

Είναι παράλογο να συζητάμε αν πρέπει ή δεν πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τούντας.

Δείτε ΕΔΩ το σχετικό βίντεο

Πηγή: in.gr