Στο θέμα των δηλώσεων Ντομπρόβσκις για το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και τη σύνδεση με το πακέτο των 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, επανέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας ξεκάθαρες απαντήσεις από τον Κ.Μητσοτάκη. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα απαντά ο Στ.Πέτσας. Οι κόντρες με το ΚΙΝΑΛ για τη διαμόρφωση συναινετικού αναπτυξιακού σχεδίου
Έντονη ανησυχία
Πάντως στο θέμα των δηλώσεων του αντιπρόεδρου της Κομισιόν αναφέρθηκε και η Φώφη Γεννηματά η οποία κάλεσε τον πρωθυπουργό να διαπραγματευτεί ώστε να μην υπάρξει σκιώδες μνημόνιο για τα πακέτο των 32 δισεκ ευρώ.
Πάντως από την πλευρά της κυβέρνησης διαψεύδεται η σύνδεση του πακέτου των 32 δισεκ με το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας στο οποίο βρίσκεται η χώρας μας από την ΕΕ.
Πάντως ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης επέμεινε, δηλώνοντας σήμερα πως «μας προκαλούν έντονη ανησυχία οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν για ανάγκη αυξημένης επιτροπείας και μεταρρυθμίσεων που θα συνδεθούν με την εκταμίευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων».
Ξεκάθαρες απαντήσεις
Σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο κ. Χαρίτσης κάλεσε τον πρωθυπουργό να «απαιτήσει ξεκάθαρες απαντήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» σχετικά με «τις προϋποθέσεις που θα συνοδεύουν το ταμείο ανάπτυξης», σχολιάζοντας ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να παίζει το ρόλο του θεατή των εξελίξεων».
Ο κ. Χαρίτσης ανέφερε ότι «η πρόταση της Κομισιόν κινείται σε θετική κατεύθυνση αλλά περιμένουνε να δούμε πώς θα ολοκληρωθεί η ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση», προειδοποιώντας ότι «ελλοχεύει ο κίνδυνος να μπούμε σε μια νέα περιπέτεια για να λάβουμε τη χρηματοδότηση που δικαιούται η χώρα μας – σε έναν νέο κύκλο λιτότητας, όπως αυτόν που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια».
Πακέτο χωρίς περικοπές και αστερίσκους
Από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά μιλώντας στον Σκάι δήλωσε: «Να δώσει τη μάχη ο κ. Μητσοτάκης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, να εγκριθεί το πακέτο χωρίς περικοπές, αστερίσκους και σκιώδες μνημόνιο».
Προς σ’ αυτή την κατεύθυνση η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ άσκησε κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα για το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.
«Πρέπει να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία και ζωντανή την οικονομία, έτσι δουλεύουμε ήδη για το σχέδιο της νέας αλλαγής, δουλεύουμε για το σχέδιο ανάκαμψης και ανόρθωσης που πρέπει να στηριχθεί σε νέο παραγωγικό μοντέλο. Έχει μεγάλη σημασία πέρα από την απόφαση της Κομισιόν, να παρθεί απόφαση και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Θέλω να δω τον κ. Μητσοτάκη να δώσει τη μάχη να εγκριθεί το πακέτο χωρίς περικοπές και αστερίσκους. Πρέπει να δώσει τη μάχη ο Πρωθυπουργός. Βρισκόμαστε σε ενισχυμένη εποπτεία με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που προέχει είναι να μην έχουμε ένα σκιώδες μνημόνιο, να το αποφύγουμε», τόνισε χαρακτηριστικά η κα Γεννηματά.
Δεν τίθεται θέμα αυξημένης εποπτείας
Πάντως από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν ρωτήθηκε χτες κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αν η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ υποστήριξε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα.
«Αυτό που θα κάνουμε θα είναι να σχεδιάσουμε ένα πολύ συνεκτικό σχέδιο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Θα λαμβάνει υπόψη και αυτή τη χρηματοδότηση, η οποία είναι πολύ μεγάλη. Άλλο τόσο μεγάλη όμως είναι και η ευθύνη της Κυβέρνησης να σχεδιάσει κάτι σωστό» είπε ο κ. Πέτσας και συμπλήρωσε:
«Όσον αφορά το ερώτημα αν τα χρήματα αυτά συνδέονται με κάποιου είδους εποπτεία, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Είμαστε μια Κυβέρνηση μεταρρυθμιστική, που έχει ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο και θα χρησιμοποιήσει αυτά τα χρήματα για να αναπτύξει την ελληνική οικονομία και να μεταμορφώσει -όπως έχουμε πει- την Ελλάδα. Δεν θέλουμε να μπερδεύονται οι Έλληνες. Γι’ αυτό να πούμε κάτι ξεκάθαρο και απλό: Με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα υπήρχαν μνημόνια, με τον κ. Μητσοτάκη υπάρχουν πακέτα ανάπτυξης της οικονομίας».
Η συνεννόηση και η Επιτροπή σοφών
Από εκεί και μετά προστριβές με τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκαλεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν θα επιδιώξει κάποιο είδος συνεννόησης για την διαμόρφωση του αναπτυξιακού της σχεδίου το οποίο θα στηριχτεί στο πακέτο των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ειδικά ως προς αυτό το ζήτημα επιμένει ιδιαίτερα το ΚΙΝΑΛ που ζητάει να υπάρξει και πολιτική συναίνεση για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας.
Από την πλευρά της πάντως η κυβέρνηση κινείται στην κατεύθυνση της συγκρότησης του αναπτυξιακού της σχεδίου από την επιτροπή των ειδικών οικονομολόγων και επιστημόνων υπό τον νομπελίστα Ακαδημαϊκό κ. Πισσαρίδη.
Όπως είπε ο κ. Πέτσας «θα υπάρξει η προσαρμογή της οδηγίας που έχει δοθεί στην Επιτροπή, ώστε να λάβει υπόψη, στο αναπτυξιακό μοντέλο που σχεδιάζει, και αυτή την πρόσθετη χρηματοδότηση. Γιατί οι πόροι είναι πολύ σημαντικοί για το αναπτυξιακό μοντέλο που θα παρουσιάσει στην Κυβέρνηση. Ο Πρωθυπουργός θα εντάξει το σχέδιο αυτό στην κυβερνητική πολιτική.
Αργότερα θα ενσωματωθεί και στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, το οποίο κάθε φορά επικαιροποιούμε και υποβάλλουμε. Αυτή θα είναι η πορεία των πραγμάτων. Όχι βιαστικά. Συντεταγμένα, ώστε να αξιοποιήσουμε πραγματικά αυτή την ιστορική ευκαιρία».
Διάλογος πολιτικών δυνάμεων και κοινωνικών εταίρων
Από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά άσκησε κριτική στην κυβέρνηση τονίζοντας πως είναι κρίσιμο για την χώρα το πώς θα αξιοποιηθεί αυτό το πακέτο από το Ταμείο Ανάκαμψης.
«Ακούω για επιτροπές σοφών, είναι καλοί οι επιστήμονες, αλλά χρειάζεται και εξαντλητικός διάλογος των πολιτικών κομμάτων στην Βουλή, αλλά και μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.
Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να πάει χαμένη και να δοθεί το πακέτο για να κλείσουν τρύπες του προϋπολογισμού. Θα χρειαστεί να συνδυαστεί το πακέτο με κίνητρα στοχευμένα, να στηριχθεί η μεσαία τάξη και η μεσαία επιχειρηματικότητα,να δούμε ποιοι κλάδοι χρειάζονται στήριξη.
Εμείς με το ενδιάμεσο πρόγραμμα στοχεύουμε να μην έχουμε και μεγάλες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις , ενώ η Κυβέρνηση επιβάλει το: μισή δουλειά και μισό μισθό» ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.
Ταμπού δεκαετιών
Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «η ύφεση δεν είναι φυσικό φαινόμενο αλλά επηρεάζεται από τις πολιτικές που ασκούνται», επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ ολιγώρησε όλο το προηγούμενο διάστημα, δεν έλαβε υπόψη της τις προτάσεις της αντιπολίτευσης και προχώρησε σε μέτρα καταστροφικά για τους εργαζόμενους και απολύτως ανεπαρκή για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα», όπως τόνισαν και οι «παραγωγικοί φορείς των μικρομεσαίων στη βουλή».
Χαρακτήρισε την πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης ως μια «πρωτοβουλία που έρχεται να σπάσει ταμπού δεκαετιών στην ΕΕ», αποδίδοντας τη στη δράση «προοδευτικών δυνάμεων κυρίως από τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, με το ΣΥΡΙΖΑ σε πρωταγωνιστικό ρόλο, που πίεσαν την Ευρώπη ώστε να καταστεί σαφές πως οι κρίσεις δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με λιτότητα».
Πρόσθεσε ότι «ήταν η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης μαζί με τους ομογάλακτους στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που πίεζαν όλα τα προηγούμενα χρόνια για την εφαρμογή περιοριστικών πολιτικών».
Ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι «οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δείχνουν εμπιστοσύνη στη χώρα μας επειδή καταφέραμε να αφήσουμε πίσω μας τα μνημόνια, επειδή υπάρχει ταμειακό διαθέσιμο, το μαξιλάρι ασφαλείας των 37 δισ. ευρώ που δημιούργησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, και γιατί καταφέραμε τον Ιούνιο του 2018 να ρυθμίσουμε το χρέος». Σημείωσε πως η εμπιστοσύνη αυτή «δεν είναι κατόρθωμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη» που «παρέλαβε την ελληνική οικονομία να τρέχει με ρυθμούς ανάπτυξης 2,8% επί ΣΥΡΙΖΑ και την προσγείωσε στο 1% μέσα σε ένα μόλις εξάμηνο διακυβέρνησης».
ΕΣΠΑ
Έκανε λόγο για «ιστορικό όλων των κομμάτων του πάλαι ποτέ δικομματισμού στην κακοδιαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων» που, όπως είπε, οδήγησε το 2014 την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θέσει «δύσκολους και γραφειοκρατικούς όρους στη χώρα μας για την για την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ».
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «με μεγάλη προσπάθεια κατάφερε να το σπάσει», ανέφερε ο κ. Χαρίτσης. Τέλος, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει τις προτάσεις του, θα ελέγξει την κυβέρνηση, όμως υπογράμμισε ότι «πρέπει να υπάρξει ένας σαφές σχέδιο στήριξης της οικονομίας και της εργασίας» και «να μην ξαναγυρίσουμε στις παλιές αμαρτίες διασπάθισης του δημόσιου χρήματος».
Πηγή: in.gr