ΕΟΠΥΥ: Οι τρύπες του συστήματος συνταγογράφησης που αξιοποίησε το κύκλωμα της απάτης – Πώς θα κλείσουν από το υπ. Υγείας

eopy-arthrou

Οι «κόφτες» στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση δεν αφορούν κάθε θεραπευτική κατηγορία φαρμάκων ενώ δεν εφαρμόζεται πλαφόν στον αριθμό των συνταγών – Τι συμβαίνει με τους φαρμακοποιούς

Το επίπεδο ασφαλείας του συστήματος συνταγογράφησης θα προσπαθήσει να ανεβάσει το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να θέσει «αναχώματα» σε τυχόν νέες απόπειρες απάτης, όπως αυτή που αποκαλύφθηκε πριν λίγα 24ωρα και αφορά σε εικονικές συνταγογραφήσεις που προκάλεσαν ζημιά ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιώ Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, προανήγγειλε νέο σύστημα συναίνεσης στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, με κωδικό OTP (One Time Password), όπως χρησιμοποιείται και στις τραπεζικές συναλλαγές. Και αυτό καθώς είναι πιθανό εάν κάποιος πολίτης δεν έχει άυλη συνταγογράφηση να μην αντιληφθεί πιθανή συνταγογράφηση στο ΑΜΚΑ του – όπως ακριβώς έγινε σε αρκετές περιπτώσεις με το κύκλωμα που εξαρθρώθηκε.

Η επέκταση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και κατ’ επέκταση του πλαφόν συνταγογράφησης θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο στην προσπάθεια ελέγχου φαινομένων υπερσυνταγογραφικής συμπεριφοράς. Αξίζει να σημειωθεί ότι εφαρμόζονται «κόφτες» στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση για συγκεκριμένες θεραπευτικές κατηγορίες, όπως για παράδειγμα για αντιδιαβητικά σκευάσματα. Δεν ισχύει, όμως, για κάθε θεραπευτική κατηγορία φαρμάκων. Επίσης, δεν εφαρμόζεται πλαφόν στον αριθμό των συνταγών. Αυτό σημαίνει ότι ένας γιατρός μπορεί στο ίδιο ΑΜΚΑ να γράψει πολλαπλές συνταγές για φάρμακα διαφορετικών παθήσεων.

Σήμερα, οι γιατροί παρακολουθούνται σε βάθος χρόνου από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του ΕΟΠΥΥ σε σχέση με το εάν ξεπερνούν μέσους όρους συνταγών που έχουν καθοριστεί. Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας χθες, 100 γιατροί ανά την Ελλάδα είναι σήμερα στο «στόχαστρο» του ΕΟΠΥΥ. Πρόκειται κυρίως για γιατρούς ειδικοτήτων που σχετίζονται με χρόνια νοσήματα, όπως είναι ενδοκρινολόγοι, παθολόγοι, καρδιολόγοι, κ.ά.

Η διαδικασία ελέγχου των γιατρών είναι η εξής: Σε πρώτη φάση, εάν διαπιστωθεί πως ένας γιατρός υπερσυνταγογραφεί, υπάρχει κλήση για απολογία. Είναι το στάδιο που οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται πως τους παρακολουθεί ο ΕΟΠΥΥ και… πατάνε φρένο. Εάν συνεχίσουν έχουν ποινή προστίμου, το ίδιο και κατά τη δεύτερη νουθεσία, ενώ σε τρίτη κρούση διακόπτεται η πρόσβασή τους στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

«Παρά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τεχνικά δύναται, με ΑΜΚΑ ανθρώπου που δεν μπορεί να το δει και να σε καταγγείλει, να κάνεις εικονικές συνταγογραφήσεις», ανέφερε (Σκάι) ο Υπουργός Υγείας. Γι’ αυτό, όπως εξήγησε, σχεδιάζεται ένα νέο σύστημα ασφαλείας, το οποίο αφορά στην αποστολή κωδικού OTP στο κινητό για συναίνεση του ασφαλισμένου στη συνταγογράφηση. Ο κ. Γεωργιάδης, μάλιστα, διεμήνυσε «θα τους ελέγξουμε όλους» και «δεν θα γλιτώσει κανείς».

Οι συστηματικοί έλεγχοι που διενεργεί σε συστηματική βάση ο ΕΟΠΥΥ και τα ψηφιακά εργαλεία που διαθέτει, πάντως, οδήγησαν στον εντοπισμό των γιατρών που συνελήφθησαν τελικά για συμμετοχή στις εικονικές συνταγογραφήσεις και στην παράδοση στοιχείων για ύποπτες συνταγογραφήσεις στην Οικονομική Αστυνομία, η οποία και εξάρθρωσε το κύκλωμα απάτης. Οι έλεγχοι αυτοί αφορούν στο όριο συνταγογράφησης, την εκτέλεση φαρμάκων σε συγκεκριμένα φαρμακεία, τη συνταγογράφηση και εκτέλεση φαρμάκων συγκεκριμένων φαρμακευτικών εταιρειών, την τήρηση των περιορισμών αποζημίωσης σε φάρμακα σιδήρου, βιταμίνης D, μαγνησίου και ναρκωτικών ουσιών, καθώς και τις συνταγογραφήσεις εκτός ενδείξεων.

Η εμπλοκή φαρμακοποιών στην υπόθεση που προκαλεί αίσθηση τα τελευταία 24ωρα αποκαλύπτει ένα άλλο κενό, αυτό των επιτόπιων ελέγχων στα φαρμακεία. «Θα στείλω έγγραφο στον ΕΟΦ ώστε να γίνει ηλεκτρονική διασταύρωση στο τι έχουν εκτελέσει τα διάφορα φαρμακεία και τι έχουν σε απόθεμα. Το Ozempic είναι φάρμακο που απαγορεύεται η εξαγωγή του και απαγορεύεται η χορήγησή του χωρίς ιατρική συνταγή. Άρα, μέσα στις επόμενες μέρες θα δούμε εάν υπάρχει φαρμακείο που έχει κάνει οποιουδήποτε είδους λοβιτούρα με το Ozempic και θα πάνε στοχευμένοι έλεγχοι», σημείωσε ο Υπουργός Υγείας.

Οι έλεγχοι στα φαρμακεία ήταν δουλειά της ΥΠΕΔΥΦΚΑ, μιας υπηρεσίας του ΕΟΠΥΥ, που ωστόσο καταργήθηκε. Σήμερα κρίνεται ότι δεν διενεργούνται επαρκείς επιτόπιοι έλεγχοι, κάτι που θα επιχειρηθεί να λυθεί το επόμενο διάστημα. «Εφόσον έχω την πολιτική βούληση να ελέγξω απολύτως το τι γίνεται με το φάρμακο στην Ελλάδα, είτε αφορά σε γιατρούς, είτε αφορά σε φαρμακαποθήκες, είτε αφορά σε φαρμακοποιούς, θα τα βρούμε όλα», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Υπενθυμίζεται πως σε ό,τι αφορά στη δράση του κυκλώματος, οι συλληφθέντες προέβαιναν μέσω των ιατρών – μελών τους στη συστηματική έκδοση ψευδών συνταγογραφήσεων σε ΑΜΚΑ κυρίως αλλοδαπών για τους οποίους είχαν δηλωθεί αναληθή στοιχεία επικοινωνίας (διευθύνσεις κατοικίας και τηλέφωνα) ή διάφορες δομές φιλοξενίας, με αποτέλεσμα αφενός να καθίσταται ιδιαίτερα δυσχερής ο εντοπισμός τους από τις αρμόδιες αρχές, αφετέρου οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι να μην είναι σε θέση να διαπιστώσουν την ψευδή συνταγογράφηση λόγω της ελλείψεως άυλης συνταγογράφησης, αλλά και της αδυναμίας τους προσβάσεως σε τέτοια δεδομένα.

Μάλιστα, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους, οι 17 συλληφθέντες που βρίσκονται αντιμέτωποι με βαρύτατες ποινικές διώξεις για κακουργήματα και πλημμελήματα, επεδίωκαν μέσω των δικτύων που είχαν δημιουργήσει να χρησιμοποιούν ΑΜΚΑ ανασφάλιστων ατόμων, καθότι η συμμετοχή τους στη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ ήταν μηδενική. Σε αυτές τις περιπτώσεις δε η ζημιά για το κράτος είναι μεγαλύτερη, αφού καλύπτει το 100% της περίθαλψης για τους ανασφάλιστους. Από την έρευνα διαπιστώθηκε η παράνομη χρήση 3.516 ΑΜΚΑ, βάσει των οποίων εκδόθηκαν ψευδώς 90.186 συνταγές.