Σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη (16.4.2025) επιτελούμε ανάμνηση του γεγονότος της αλείψεως του Κυρίου με μύρο από μια αμαρτωλή γυναίκα. Επίσης φέρεται στη μνήμη μας, η σύγκλιση του Συνεδρίου των Ιουδαίων, του ανωτάτου δηλαδή Δικαστηρίου τους, προς λήψη καταδικαστικής αποφάσεως του Κυρίου, καθώς και τα σχέδια του Ιούδα για προδοσία του Διδασκάλου του.
Σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμάται η μνήμη των Αγίων Λεωνίδη, Χαρίσσας, Νίκης,Γαλήνης, Καλλίδας, Αγίας Χιόνας.
Τα ονόματα που γιορτάζουν σήμερα, σύμφωνα με το εορτολόγιο, είναι τα εξής:
Ο Άγιος Λεωνίδης, ο «Μέγας πρόμαχος Επιδαύρου» όπως αποκαλείται, στο απολυτίκιο του και οι Αγίες αυτές γυναίκες, έζησαν στα χρόνια του βασιλιά Δεκίου (249 – 251 μ.Χ.), και κατάγονταν από την Πελοπόννησο.
Συνελήφθησαν κατά τις ήμερες της Ανάστασης του Κυρίου στην Τροιζηνία της Πελοποννήσου, και οδηγήθηκαν στον ηγεμόνα της Κορίνθου Βενούστο. Οι Μάρτυρες έμειναν αμετακίνητοι στην πίστη τους και ο ηγεμόνας διέταξε να ξεσχίσουν τον Λεωνίδη και κατόπιν, αυτόν μαζί με όλες τις γυναίκες να τους ρίξουν στή θάλασσα. Στο δρόμο για το μαρτύριο όλες μαζί έψαλλαν διάφορους ψαλμούς και κατόπιν αφού όλες τις έδεσαν με πέτρες τις έριξαν στη θάλασσα, μαζί με τον Λεωνίδη. Έτσι έλαβαν τα αμάραντα στεφάνια του μαρτυρίου, μια ήμερα προ του Αγίου Πάσχα δηλαδή το Μεγάλο Σάββατο.
Το 1833 μ.Χ. ο ιερεύς Νικόλαος Νάτσουλης, έκτισε ναό προς τιμήν και δόξα του Αγίου Λεωνίδη.
Το 1916 μ.Χ. μετά από συνεχή όνειρα, ευσεβείς κάτοικοι της Επιδαύρου, καλούντο να «εύρουν κρυμμένον θησαυρόν» κάτω από τα θεμέλια των ερειπίων του ιερού ναού της Υπεραγίας Θεοτόκου. Όταν, επί τέλους έσκαψαν στο σημείο που είχε υποδειχτεί, κατ΄ αρχήν βρήκαν ιερή εικόνα της Παναγίας και κατόπιν σε βάθος 70 εκατοστών, αποκαλύφτηκαν επτά σκελετοί που όπως αποδείχτηκε ανήκαν σε γυναίκες. Συγχρόνως, παρουσιάστηκε και πέτρινη πλάκα η οποία αφού μετακινήθηκε αποκάλυψε ανδρικό σκελετό ο οποίος μαρτυρούσε ότι ο άνθρωπος αυτός είχε υποστεί στραγγαλισμό ενώ ευωδία αναδυόταν εκ του τάφου.
*Υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που γιορτάζει αυτό το όνομα.
Επίσης σήμερα είναι η Διεθνής Ημέρα κατά του Θορύβου και η Παγκόσμια Ημέρα Φωνής.
Ιδιαίτερα φορτισμένη ήταν η στιγμή που η Ελένη Φουρέιρα αναφέρθηκε στον Γιώργο Μαζωνάκη από τη…
Μια σειρά από στιγμιότυπα από την καθημερινότητά της μοιράστηκε η Μαρία Ηλιάκη με τους διαδικτυακούς…
Η Κάντις Σουάνπολ ετοιμάζεται να επιστρέψει στην πασαρέλα της Victoria’s Secret, επιβεβαιώνοντας την παρουσία της…
Ιδιαίτερα συγκινημένη εμφανίστηκε η Πάολα στη σκηνή, όπου θέλησε να αναφερθεί στον Γιώργο Μαζωνάκη και…
Στην Ελλάδα επέστρεψε για ακόμη μία φορά η Κλόντια Σίφερ, απολαμβάνοντας τον ήλιο, τη θάλασσα…
Με θερμά λόγια μίλησε ο Μπένι Μπλάνκο για τον γάμο της Τέιλορ Σουίφτ και του…