Σήμερα, Τετάρτη (2.7.2025), σύμφωνα με το εορτολόγιο, τιμάται η Κατάθεσις της τιμίας Εσθήτος της Παναγίας Θεοτόκου εν Βλαχερναίς, και η μνήμη του Ιουβεναλίου πατριάρχου Ιεροσολύμων.
Τα ονόματα που γιορτάζουν σήμερα, σύμφωνα με το εορτολόγιο, είναι τα εξής:
Ιουβενάλιος, Ιουβενάλης, Γιουβενάλης, Ιουβεναλία *
Στο ναό των Βλαχερνών, που είχε κτίσει η βασίλισσα Πουλχερία, κόρη του αυτοκράτορα Αρκαδίου και σύζυγος του αυτοκράτορα Μαρκιανού (451 – 457 μ.Χ.), είχαν κατατεθεί τα σπάργανα (εντάφια) της Θεοτόκου, τα όποια είχαν σταλεί από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ιουβενάλιο.
Όταν δε ήταν αυτοκράτορας ο Λέων Α’ ο Θράξ (457 – 474 μ.Χ.), οι πατρίκιοι Γάλβιος και Κάνδιδος έφεραν από τα Ιεροσόλυμα και την τίμια εσθήτα της Υπεραγίας Θεοτόκου. Ο Λέων την παρέλαβε και την κατέθεσε στο ναό των Βλαχερνών, μέσα σε χρυσή λάρνακα.
Η εσθήτα αυτή υπήρχε μέσα στο ναό των Βλαχερνών μέχρι το έτος 820 μ.Χ. Αλλά ο ναός αυτός το 1070 μ.Χ. κάηκε και κατόπιν, αφού ανοικοδομήθηκε, από απροσεξία ξανακάηκε στις 19 Ιανουαρίου του 1434 μ.Χ.
Βέβαια, πάντα τα τίμια αντικείμενα της Υπεραγίας Θεοτόκου γίνονται αφορμή στους αγωνιζόμενους χριστιανούς να μιμηθούν την αρετή της.
*Υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που γιορτάζει αυτό το όνομα.
Δύσκολες στιγμές βιώνει ο Κώστας Σόμμερ, καθώς έφυγε από τη ζωή η μητέρα του. Ο…
Για την εμπειρία της στη Eurovision και το αποτύπωμα που άφησε στην καριέρα της μίλησε…
Δύσκολες στιγμές βιώνει ο Κώστας Σόμμερ, καθώς έφυγε από τη ζωή η αγαπημένη του μητέρα.…
Τραγικό περιστατικό σημειώθηκε στη Νέα Υόρκη, όπου όχημα έπεσε πάνω σε πεζούς προκαλώντας τον θάνατο…
Με μια ιδιαίτερα τρυφερή ανάρτηση επέλεξε η Τζένη Μπαλατσινού να ευχηθεί δημόσια στον σύζυγό της,…
Για τις δύσκολες εμπειρίες που είχε με ανθρώπους του επαγγελματικού και προσωπικού της περιβάλλοντος μίλησε…