Categories: Ελλάδα

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 9 Ιουνίου 2025

 

Σήμερα, Δευτέρα (9.6.2026), η Εκκλησία τιμά το Άγιο Πνεύμα, την τρίτη υπόσταση της Αγίας Τριάδας και εν γένει την Αγία Τριάδα, ενώ σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμάται η μνήμη των Κυρίλλου Αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας, Ιερομάρτυρος Αλεξάνδρου, επισκόπου Προύσσης, Μαρτύρων Θέκλης, Μαριάμνης, Μάρθας, Μαρίας, Μαρκίας και Ενναθά, των εν Περσία, Μαρτύρων Ανανίου, Ορέστου και Ροδίωνος, Των εν Χίω αγίων Τριών Παρθενομαρτύρων και του Οσίου Κύρου.

Τα ονόματα που εορτάζουν σήμερα, σύμφωνα με το εορτολόγιο, είναι τα εξής:

  • Ροδάνθη, Ροζάνθη
  • Τριάδα, Τριάς
  • Κορίνος, Κόρη, Κορίνα, Κορέννα

Άγιος Κύριλλος Πατριάρχης Αλεξανδρείας

Ο Άγιος Κύριλλος έζησε επί βασιλείας Θεοδοσίου του Μικρού και γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 370 μ.Χ. από εύπορους γονείς της ελληνικής κοινωνίας της πόλεως. Ανεψιός του αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας Θεοφίλου ο Κύριλλος, έλαβε μεγάλη θεολογική μόρφωση, ώστε έγινε κατόπιν διάδοχος του θείου του, στον αρχιεπισκοπικό θρόνο Αλεξανδρείας.

Όταν έγινε η Γ’ Οικουμενική Σύνοδος το 431 μ.Χ. στην Έφεσο, ο Κύριλλος υπήρξε πρόεδρος αυτής και συνετέλεσε να γκρεμιστούν οι κακοδοξίες του δυσεβούς Νεστορίου, για το πρόσωπο της υπεραγιάς Δεσποίνης ημών Θεοτόκου.

Με πολλά πνευματικά κατορθώματα στο ενεργητικό του, ο Κύριλλος παρέδωσε ειρηνικά το πνεύμα του στον Κύριο την 27η Ιουνίου του 444 μ.Χ., αφού πατριάρχευσε για 32 περίπου χρόνια. Δικαίως ο Άγιος Αναστάσιος ο Σιναΐτης τον προσονόμασε «σφραγίδα των Πατέρων».

Τέλος, η μνήμη του Αγίου Κυρίλλου επαναλαμβάνεται και στις 18 Ιανουαρίου.

 

Recent Posts

Κατερίνα Καινούργιου: «Δεν έχω λάβει αρνητικό σχόλιο από άνδρα στην εγκυμοσύνη μου»

Με αφοπλιστική ειλικρίνεια, η Κατερίνα Καινούργιου μίλησε για την εμπειρία της εγκυμοσύνης της, επισημαίνοντας μια…

Αλεξάνδρα Παναγιώταρου: «Ο σκύλος μου είναι ο πιο πιστός άντρας της ζωής μου»

Με χιούμορ αλλά και δόση ειλικρίνειας, η Αλεξάνδρα Παναγιώταρου μίλησε για τη σχέση της με…

Τριαντάφυλλος για Κατσούλη – Ρουμελιώτη: «Ίσως τελικά η φιλία τους να μην ήταν αληθινή»

Με μια φράση που προκάλεσε συζητήσεις, ο Τριαντάφυλλος σχολίασε τη ρήξη ανάμεσα στον Σάκη Κατσούλη…

Χάλι Μπέρι για τον ηλικιακό ρατσισμό: «Δεν τελειώνουμε στα 50, ούτε στα 60, ούτε καν στα 70»

Με μια δυναμική τοποθέτηση απέναντι στα στερεότυπα που επιμένουν να συνοδεύουν τη γυναικεία ηλικία, η…

Γιάννης Αϊβάζης για Μαρία Κορινθίου: «Ένας γάμος 18 ετών δεν είναι αποτυχία»

Με λόγια μεστά και χωρίς διάθεση αντιπαράθεσης, ο Γιάννης Αϊβάζης τοποθετήθηκε δημόσια για τη σχέση…

Ιωάννα Τούνη: Ρομαντικές στιγμές στη Σαουδική Αραβία – Η πρώτη της βόλτα με αερόστατο

Τις διακοπές της στη Σαουδική Αραβία συνεχίζει η Ιωάννα Τούνη, μοιράζοντας με τους διαδικτυακούς της…