Αίτημα για έκτακτη σύγκλιση του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας για τα Βαρώσια, ενδέχεται να καταθέσει η Κύπρος με την ενεργό στήριξη της Ελλάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, Λευκωσία και Αθήνα, που βρίσκονται σε διπλωματικό «πυρετό» για την καταδίκη των παρανομιών της Άγκυρας, θα λάβουν τις αποφάσεις τους μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την υπόθεση και τα κείμενα που θα προκύψουν από αυτή.
Εφόσον υποβληθεί σχετικό αίτημα από την Κυπριακή Δημοκρατία προς την ΕΕ, δεν αποκλείεται η έκτακτη συνεδρίαση να γίνει ακόμη και την επόμενη εβδομάδα.
Απομονωμένη εμφανίζεται η Τουρκία από τη διεθνή κοινότητα, μετά τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για άνοιγμα μέρους της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Αυστηρό μήνυμα στέλνουν ΗΠΑ, ΕΕ αλλά και Ρωσία ως προς την προσήλωση στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ παρέμβαση υπήρξε από τον ΟΗΕ.
Τη βαθιά ανησυχία του ΟΗΕ για τον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχουν οι πρόσφατες εξελίξεις στα Βαρώσια στις συνομιλίες διευθέτησης του Κυπριακού εξέφρασε η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.
Η ειδική αντιπρόσωπος ενημέρωσε τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις δύο εκθέσεις του Αντόνιο Γκουτέρες («ΟΥΝΦΙΚΥΠ» και «Καλές Υπηρεσίες») καθώς και για τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων.
Όπως σημείωσε η κ. Σπέχαρ, «το Συμβούλιο Ασφαλείας ακόμη διαβουλεύεται στο θέμα των Βαρωσίων και η Γραμματεία θα κάνει περαιτέρω ανακοίνωση σύντομα. Υπενθύμισα στο Συμβούλιο ότι ο ΓΓ έχει συστηματικά καλέσει τα μέρη να αποφύγουν οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις και να εκτροχιάσουν τις προσπάθειες για συνέχιση του διαλόγου, σε αναζήτηση κοινού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων των Βαρωσίων».
Σε νέα καταδικαστική δήλωση των χθεσινών τουρκικών εξαγγελιών προχώρησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με τοποθέτηση της βοηθού Υπουργού Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις, Βικτώρια Νούλαντ, η οποία καταθέτει σε ειδική συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, με θέμα τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.
Στην εναρκτήρια δήλωσή της, αφού σημείωσε ότι οι ΗΠΑ προτρέπουν τον Πρόεδρο Ερντογάν να αντιμετωπίσει τις διαφωνίες στην περιοχή μέσω της διπλωματίας και όχι μέσω προκλητικών ενεργειών ή ρητορικής, ανέφερε: «Καταδικάζουμε τη χθεσινή ανακοίνωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Τατάρ και του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν να επιτρέψει στους Τουρκοκύπριους να πάρουν τον έλεγχο τμημάτων Βαρωσίων. Αυτή η κίνηση είναι ασυμβίβαστη με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία απαιτούν ρητά τη διοίκηση των Βαρωσίων από τα Ηνωμένα Έθνη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν αυτήν την ενέργεια προκλητική, απαράδεκτη και επιζήμια για τις προοπτικές επανάληψης των συνομιλιών για διευθέτηση. Προτρέπουμε την αντιστροφή αυτής της απόφασης και συνεργαζόμαστε με ομοειδείς εταίρους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μία κυπριακής ηγεσίας συνολική διευθέτηση για την επανένωση του νησιού ως διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία είναι ο μόνος δρόμος για διαρκή ειρήνη και σταθερότητα».
Διαβάστε περισσότερα στο Πρώτο Θέμα