Γαλιατσάτος: «Μήπως έχει γίνει κάτι στην Κίνα που δεν μας το λένε;»

571

Την ανησυχία πως η Κίνα κρύβει κάτι σκοτεινό πίσω από το lockdown εξέφρασε ο καθηγητής του Johns Hopkins Παναγής Γαλιατσάτος

Κι ενώ ο πλανήτης παρακολουθεί με ανησυχία όσα διαδραματίζονται στην Σανγκάη, ο καθηγητής Παναγής Γαλιατσάτος ελπίζει πως δεν κρύβεται κάτι χειρότερο πίσω από το σκληρό lockdown που έχει επιβληθεί στην πόλη των 25 εκατ. κατοίκων.

«Βρίσκω πολύ περίεργο τι συνέβη στη Σαγκάη. Είμαστε δύο χρόνια τώρα μέσα στην πανδημία. Και η επιστήμη, η έρευνα έχουν φτάσει σε μια στιγμή που ξέρουμε πώς να ζήσουμε με τον COVID και ξέρουμε να τον ‘κρατήσουμε’ σαν ένα κρύωμα», τόνισε στο ΣΚΑΪ ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Σύμφωνα με τον κ. Γαλιατσάτο τα σενάρια είναι δύο. Από τη μία ελπίζει να είναι θέμα πολιτισμού όσα συμβαίνουν στην Σανγκάη, από την άλλη υπάρχει η πιθανότητα η Κίνα να κρύβει κάτι χειρότερο, όπως μία νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού.

«Έχουμε εμβόλια, φάρμακα, μάσκες… Αυτά που βλέπουμε στη Σανγκάη, πολλοί γιατροί φίλοι μου λένε ότι είναι πολύ παράξενο… Αυτά τα κάνεις στην αρχή που είχαμε φόβο, δεν ξέραμε τι ήταν ο ιός τι κακό θα μάς έκανε. Μια υπόθεση είναι ότι έτσι είναι ο πολιτισμός τους δεν θέλουν ούτε νέα κρούσματα ούτε έναν ασθενή, το έχουμε δει αυτό στην Κίνα πολλές φορές. Η άλλη υπόθεση είναι: μήπως έχει γίνει κάτι που δεν μάς το λένε; Δύο χρόνια πριν αυτό είδαμε με τον COVID (με ανακοινώσεις) μέσω των γιατρών στο ίντερνετ. Μήπως υπάρχει νέα μετάλλαξη και δε μας το λένε. Ελπίζω να είναι το πρώτο, ο πολιτισμός τους, αλλά είναι πολύ περίεργο, δεν χρειάζονται αυτά, έχουμε τα εργαλεία να ζήσουμε με τον COVID».

«Είναι ο πολιτισμός τους ή μήπως κάτι χειρότερο θα βγει; Δε θέλω να πιστεύω ότι πάλι μας κρύβουν, για δεύτερη φορά σε δυο χρόνια, κάποιο άλλο μυστικό. Αυτό ελπίζω», σημείωσε ο κ. Γαλιατσάτος.

Σημειώνεται ότι η Σανγκάη έχει έχει θέσει ως στόχο να σταματήσει μέχρι την Τετάρτη τη μετάδοση του κοροναϊού έξω από τις περιοχές που έχουν τεθεί σε καραντίνα προκειμένου να χαλαρώσουν οι ακραίοι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί.

Διαβάστε περισσότερα στο in.gr