Στο υπουργείο Αμυνας εκτιμούν ότι στην παρούσα φάση η ηγεσία της Τουρκίας δεν δείχνει καμία διάθεση για αποκλιμάκωση και αλλαγή στάσης.
Αν και πολλοί ήταν αυτοί που περίμεναν ότι η Τουρκία θα «εξάγει» τα οικονομικά αδιέξοδα αλλά και τις αστοχίες της κυβέρνησης Ερντογάν, οι προκλήσεις των τελευταίων ημερών προκαλούν πολύ μεγάλη ανησυχία.
Το επεισόδιο της Κυριακής στο Αιγαίο, όταν τουρκικά F-16 παρενόχλησαν το ελικόπτερο που μετέφερε τον υπουργό Αμυνας Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, είναι ενδεικτικό.
Κι έρχεται σε συνέχεια των πυροβολισμών από τούρκους στρατιώτες στον Εβρο σε βάρος της πολυεθνικής δύναμης που επιτηρεί τα σύνορα.
Χθες, σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του «Πενταγώνου» με συνοδεία επιτελών της ΑΣΔΕΝ είχε προγραμματισμένες επισκέψεις σε φυλάκια στην περιοχή ευθύνης των 96 ΑΔΤΕ (Οινούσσες), 79 ΑΔΤΕ (Αγαθονήσι) και 80 ΑΔΤΕ (Φαρμακονήσι). Το νέο επεισόδιο τουρκικής επιθετικότητας σημειώθηκε λίγο μετά τις 11.30 π.μ., την ώρα που το ελληνικό ελικόπτερο NH-90 απογειωνόταν από τις Οινούσσες. Τότε, στις 11.38 ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 αρχικά πέταξε πάνω από τις Οινούσσες στα 3.500 πόδια. Επειτα τα τουρκικά αεροσκάφη συνέχισαν το προκλητικό σχέδιό τους πετώντας πολύ κοντά στο ελληνικό ελικόπτερο.
Το πόσο κοντά ήταν τα τουρκικά F-16 φάνηκε μάλιστα πεντακάθαρα και από τις φωτογραφίες που τράβηξαν οι έλληνες επιτελείς από τα παράθυρα του ελικοπτέρου. Λίγα λεπτά αργότερα τα μαχητικά της Τουρκίας πέταξαν και πάνω από το Αγαθονήσι και μάλιστα σε πολύ χαμηλό ύψος, μόλις 500 μέτρων. Μετά τις 4 το μεσημέρι σημειώθηκε νέο μπαράζ 12 υπερπτήσεων σε Φαρμακονήσι, Αγαθονήσι, Λειψούς και Αρκιούς.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ελικόπτερα τα οποία μεταφέρουν έλληνες επισήμους σε ακριτικά νησιά γίνονται στόχος και παρενοχλούνται από τουρκικά μαχητικά. Πέρυσι, για παράδειγμα, F-16 της Τουρκίας είχαν παρενοχλήσει το ελικόπτερο που μετέφερε τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Αγαθονήσι ανήμερα της 25ης Μαρτίου. Το γεγονός όμως ότι αυτή η πρακτική της Αγκυρας συνεχίζεται σε συνδυασμό με την επιμονή της να συντηρεί την προκλητικότητα στον Εβρο αλλά και στο Αιγαίο με τις 268 υπερπτήσεις – ασύλληπτος αριθμός – προβληματίζουν έντονα το «Πεντάγωνο».
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ», στο υπουργείο Αμυνας εκτιμούν ότι στην παρούσα φάση η ηγεσία της Τουρκίας δεν δείχνει καμία διάθεση για αποκλιμάκωση και αλλαγή στάσης. Είναι βέβαιο ότι ο κοροναϊος και τα οικονομικά προβλήματα στη γείτονα έχουν επηρεάσει και τις επιχειρησιακές της δυνατότητες. Εντούτοις, είναι πρόδηλο ότι η Αγκυρα επιδιώκει να δείξει – χρησιμοποιώντας ακόμη και λιγότερα μέσα για τις προκλήσεις – ότι θα συνεχίσει τις πάγιες διεκδικήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Οι έλληνες επιτελείς δεν αποκλείουν επίσης η συνεχιζόμενη επιθετική και σε αρκετές περιπτώσεις «σπασμωδική συμπεριφορά» των Τούρκων να οφείλεται και στο γεγονός ότι τα σχέδιά τους στον Εβρο και το Αιγαίο με το Μεταναστευτικό απέτυχαν.
Και στον Εβρο
Στον Εβρο, οι Τούρκοι εξακολουθούν να είναι προκλητικοί όπως έδειξαν τα τρία περιστατικά με τους πυροβολισμούς από τη στρατοχωροφυλακή τους την περασμένη εβδομάδα στην περιοχή του Τυχερού. Την Τρίτη, τούρκος στρατιώτης είχε πυροβολήσει κατά γερμανικού περιπόλου της Frontex στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Και την Πέμπτη το βράδυ σημειώθηκε διπλή πρόκληση: μέλη της τουρκικής στρατοχωροφυλακής κινήθηκαν με λέμβο από την τουρκική πλευρά προς την ελληνική λίγο πριν από τις 10 το βράδυ και πυροβόλησαν στον αέρα κατά ριπάς. Μάλιστα, εκτόξευσαν και μία φωτοβολίδα που προσγειώθηκε στην ελληνική πλευρά. Τα μεσάνυχτα, μέλος της τουρκικής στρατοχωροφυλακής άνοιξε εκ νέου πυρ στον αέρα κατά ριπάς. Σε όλες τις περιπτώσεις η ελληνική πλευρά αντιμετώπισε τις προκλήσεις με ψυχραιμία αφού η ετοιμότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα σύνορα παραμένει σε υψηλά επίπεδα. «Είχαμε προβλέψει όντως ότι η ένταση θα συντηρηθεί. Είχαμε πει ότι για εμάς ο συναγερμός δεν λήγει. Απλά εντείνονται τα μέτρα ασφαλείας των συνόρων και συνεχίζονται οι εργασίες» ανέφερε (Θέμα fm) για τους πυροβολισμούς στον Εβρο ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Πάντως, ακόμη ένα στοιχείο που φανερώνει ότι πρόθεση της Τουρκίας είναι να μην κάνει πίσω και να επαναφέρει με κάθε ευκαιρία τις πάγιες διεκδικήσεις και τους ισχυρισμούς της είναι και οι Νavtex που εξέδωσε, ζητώντας από την Ελλάδα να μην πραγματοποιήσει ασκήσεις σε μία σειρά από νησιά. Ισχυρίζεται ότι η πραγματοποίηση ασκήσεων σε Σαμοθράκη, Αγιο Ευστράτιο, Ψαρά, Λέσβο, Λήμνο παραβιάζει το «αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς αυτών των νησιών» και τη Συνθήκη της Λωζάννης. Και όλα αυτά την ώρα που το τουρκικό υπουργείο Αμυνας «διαφημίζει» άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού του που διεξήχθη 27-28/4 με αμφίβια σκάφη και με αποβατικές ενέργειες.
Είναι φανερό ότι η Τουρκία πιέζει για τη δημιουργία τετελεσμένων στο Αιγαίο με σκοπό να πιέσει για αποστρατικοποίηση νησιών αλλά και για συνεκμετάλλευση.
Η επιχείρηση «Γαλάζια Πατρίδα» είναι σε εξέλιξη με συνεχείς προκλήσεις και με παρουσίαση χαρτών που θέλουν να παγιώσουν.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα οι Τούρκοι αμφισβήτησαν το δικαίωμα της Ελλάδας να κάνει ασκήσεις σε πέντε νησιά.
Συγκεκριμένα, με τρεις προκλητικές αντιNAVTEX που εξέδωσε χθες ο σταθμός της Σμύρνης, η Άγκυρα επιχειρεί να «απαγορεύσει» στην Ελλάδα να πραγματοποιήσει ναυτικές ασκήσεις σε Σαμοθράκη, Λήμνο, Ψαρρά, Λέσβο και την ευρύτερη περιοχή γύρω από τα νησιά αυτά.
Το «επιχείρημα» μάλιστα που επικαλείται η γειτονική χώρα, είναι πως οι ασκήσεις στις περιοχές αυτές παραβιάζουν τη Συνθήκη της Λωζάνης!
Ούτ βεβαίως περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι βλέπουν την Ψέριμο σε τουρκικά χωρικά ύδατα.
Σύμφωνα με το Liberal, που δημοσίευσε και χάρτες, η Αγκυρα επικαιροποιεί με χάρτες που αποτυπώνουν την «Γαλάζια Πατρίδα» τις διεκδικήσεις της για την άσκηση αρμοδιοτήτων στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο τραβώντας «γραμμές» που διχοτομούν επιχειρησιακά το Αιγαίο και ορίζουν τουρκικές ζώνες αρμοδιότητας μέχρι και δυτικά της Κρήτης και της Ρόδου.
Συμπεριλαμβάνει στην απαίτηση της για αποστρατιωτικοποίηση και νησιά για τα οποία δεν υπάρχει καμιά αναφορά σε οποιοδήποτε συμβατικό κείμενο αλλά και νησιά που ανήκουν στις… Κυκλάδες, ενώ επικαιροποιεί με χάρτες που αποτυπώνουν την «Γαλάζια Πατρίδα» τις διεκδικήσεις της για την άσκηση αρμοδιοτήτων στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο τραβώντας «γραμμές» που διχοτομούν επιχειρησιακά το Αιγαίο και ορίζουν τουρκικές ζώνες αρμοδιότητας μέχρι και δυτικά της Κρήτης και της Ρόδου.
Σε έναν χάρτη περιλαμβάνει την Θάσο και Αη Στράτη θεωρώντας ότι η υποχρέωση έχει προβλεφθεί από την Διακήρυξη των 6 Μεγάλων Δυνάμεων το 1914 που επιβεβαιώθηκε από την Συνθήκη της Λοζάνης 1923.Με την διαφορά όμως ότι πουθενά δεν υπάρχει ρητή αναφορά ούτε στην Θάσο ούτε στον Αη Στράτη.
Όμως το τουρκικό ΥΠΕΞ στον ίδιο χάρτη εντελώς αυθαίρετα σπεύδει να συμπεριλάβει στα νησιά της Δωδεκανήσου για τα οποία υποστηρίζει ότι ισχύει καθεστώς αποσταθεροποίησης, την Σαντορίνη, την Αμοργό και την Ανάφη.