Η Ινδία ξεκλειδώνει «τα δρακόντεια μέτρα»

της Χρύσας Μπάτου και Αθηνάς Παυλή

1018

Μετά από ένα αυστηρό lockdown η Ινδία προχώρησε στην μερική χαλάρωση των μέτρων!

Η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα στον πλανήτη έχει λάβει από τα πιο αυστηρά μέτρα περιορισμού με σκοπό να μειώσει την διασπορά του νέου κορωνοϊού στην χώρα, από τις 25 Μαρτίου. Επίσημα η καθολική απαγόρευση θα παραμείνει σε ισχύ έως τις 17 Μαΐου παρόλα αυτά σε κάποιες περιοχές με λιγότερα κρούσματα έχουμε ήδη την πρώτη χαλάρωση από τις 4 Μαΐου. Κάτι που πυροδότησε μία αύξηση στην αναλογία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και θυμάτων. Τα κρούσματα αγγίζουν τις 2940, ενώ στην καμπύλη θνησιμότητας καταγράφονται 1768 και πλέον νεκροί.

Κάποια γραφεία λοιπόν άνοιξαν και πάλι, με λιγότερους εργαζόμενους βέβαια αλλά η κυκλοφορία στους δρόμους έχει ορατή διαφορά. Φυσικά όλα αυτά κάτω από το ξάγρυπνο μάτι της κυβέρνησης. Πολλά κυβερνητικά αυτοκίνητα μαζί με την αστυνομία ελέγχουν αν τηρούνται οι απαραίτητοι κανόνες, όπως το αν υπάρχουν μέχρι 2 άτομα στο κάθε αυτοκίνητο ή αν φοράνε μάσκα.

Παράλληλα, στη μακραίωνη μαύρη λίστα των θυμάτων του Covid-19 προστέθηκε το περασμένο δεκαπενθήμερο και ένας χειριστής κάμερας σε στούντιο ειδησεογραφικού δελτίου της Βομβάης. Θύμα της πανδημίας και ο ινδικός κόσμος της είδησης που «μουδιάζει» κάτω από το δυσθεώρητο υγειονομικό φορτίο.

Πώς όμως ο νέος ιός «καταστρέφει» τις αίθουσες ειδήσεων στην Ινδία;

Σχεδόν 100 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις δημοσιογράφων σημειώθηκαν σε όλη τηνινδική επικράτεια, σε ένα σύνολο 52.340 κρουσμάτων με την πλειονότητα των «μολύνσεων» να αναφέρεται σε τηλεοπτικούς ρεπόρτερ και χειριστές καμερών. Σύμφωνα με το Ινδικό Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας, το ράλι της πανδημίας στην Ινδία θα χαρακτηρίζεται από μία ήπια ή μηδενική εμφάνιση συμπτωμάτων στη συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού.

Την ίδια στιγμή, κάπου ανάμεσα στις στρατιές επιστημόνων που επιχειρούν να «απασφαλίσουν την υγειονομική βόμβα» με το πολυπόθητο γιατρικό και τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας, η ανοσία της αγέλης φαντάζει ως η πλέον «αποτελεσματική αγωγή» σε χώρες όπως η Ινδία, η Υποσαχάρεια Αφρική, η Ινδονησία. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον και το Κέντρο Δυναμικής, Οικονομίας και Πολιτικής Νόσων (CDDEP) μιας ομάδας υπεράσπισης της δημόσιας  υγείας που εδρεύει στο Νέο Δελχί και την Ουάσινγκτον προκρίνουν αυτή την αμφισβητήσιμη στρατηγική ως μία ενδεδειγμένη λύση σε χώρες με δυσανάλογα νέο πληθυσμό και σημαντικά λιγότερες πιθανότητες νοσηλείας.

Δεδομένου ότι το 93,5% του Ινδικού πληθυσμού δε ξεπερνά τα 65 έτη, η επιστημονική εικασία του επιφανούς Ινδού επιδημιολόγου Τζαγιαπρακάς Μούλιιλ και μίας ομάδας ερευνητών προμηνύει μία ανοσία της τάξεως του 60% του συνολικού πληθυσμού μέχρι το Νοέμβριο.

Σταδιακή επανέναρξη της οικονομίας, αυξημένες δοκιμές, απομόνωση ασθενών, αποφυγή μεγάλων συγκεντρώσεων, ελεγχόμενη «επιστροφή» των ηλικιωμένων στην κανονικότητα τα προβλεπόμενα αντίδοτα στον «υγειονομικό πυρετό».