Η οργάνωση Human Rights Watch κατηγόρησε χθες την Ιταλία για συνενοχή στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων από τη λιβυκή ακτοφυλακή.
«Η Ιταλία δεν μπορεί να συγκαλύπτει τη συνενοχή της στην κακομεταχείριση των προσφύγων και των μεταναστών που πέφτουν στα χέρια της λιβυκής ακτοφυλακής», δήλωσε η υπεύθυνη της οργάνωσης για την Ευρώπη, Τζούντιθ Σάντερλαντ. «Η ρητορική περί ανθρωπισμού δεν δικαιολογεί τη συνεχιζόμενη υποστήριξη προς την ακτοφυλακή, τη στιγμή που η Ιταλία γνωρίζει ότι όσοι συλλαμβάνονται στη θάλασσα θα επιστραφούν σε στρατόπεδα κράτησης, στα οποία υφίστανται κακή μεταχείριση».
Παράλληλα, τα Ηνωμένα Εθνη κατήγγειλαν χθες ότι οι δυνάμεις του Λίβυου στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ δεν επιτρέπουν την προσγείωση αεροσκαφών που μεταφέρουν προσωπικό του οργανισμού στη χώρα. Ο Χαφτάρ εξακολουθεί τις απόπειρες κατάληψης της Τρίπολης με νέους βομβαρδισμούς που βύθισαν χθες μεγάλο μέρος της λιβυκής πρωτεύουσας στο σκοτάδι. «Δεν λαμβάνουμε διαβεβαιώσεις ασφαλείας από τον LNA (τον στρατό του Χαφτάρ) για την προσγείωση αεροσκαφών στη δυτική Λιβύη και αυτό συμβαίνει εδώ και τουλάχιστον τρεις εβδομάδες», ανέφερε ο εκπρόσωπος της δύναμης του ΟΗΕ στη Λιβύη, UNSMIL, Ζαν Αλάμ. Σύμφωνα με πηγές του ΟΗΕ, ο Χαφτάρ έχει ουσιαστικά επιβάλει «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» πάνω από την Τρίπολη.
Η UNSMIL έχει περίπου 170 άτομα προσωπικό στη Λιβύη και στην Τυνησία, με αποστολή τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας σε πρόσφυγες και στους εκτοπισμένους της σύγκρουσης, οι οποίοι ανέρχονται σε 150.000. Οι δυνάμεις του Χαφτάρ θεωρούν τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη χώρα, Γκασάμ Σαλαμέ, μεροληπτικό υπέρ της κυβέρνησης Σαράζ στην Τρίπολη.