Categories: Ελλάδα

Η μεγάλη φυγή από τη Σαντορίνη: Πάνω από 11.000 άνθρωποι και 1.200 ΙΧ έχουν αναχωρήσει από το νησί

Ψύχραιμοι στην Αμοργό αν και «το σημερινό 5αρι ήταν τρομακτικό»

Το διαρκές βουητό ανησυχεί τους κατοίκους της Αμοργού, που απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα από το επίκεντρο των συνεχών σεισμών, ωστόσο οι αντιδράσεις τους είναι ψύχραιμες.

Όπως λένε στο protothema.gr, και το 1956, με το μεγάλο σεισμό, δεν είχαμε μεγάλες ζημιές.

Διαβάστε περισσότερα

 

 

 

Συνεχίζουν να εγκαταλείπουν την Σαντορίνη όσοι διαμένουν στο νησί

Χιλιάδες πολίτες έχουν αποχωρήσει από τη Σαντορίνη, μετά από τις συνεχόμενες σεισμικές δονήσεις στο νησί και γύρω από αυτό.

Οι περισσότεροι που αποχωρούν είναι κυρίως εργαζόμενοι στο νησί, σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων. Όπως φαίνεται στις παρακάτω εικόνες, έχουν πάρει τα πράγματά τους και τα κατοικίδια τους και φεύγουν μαζικά.

«Κινδυνεύουν τα σπίτια με θέα, στο χείλος της Καλντέρας» λέει καθηγητής γεωλογίας για τους σεισμούς στη Σαντορίνη

Για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τα κτίσματα στη Σαντορίνη σε περίπτωση ενός ισχυρού σεισμού, μίλησε ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας, Δημήτρης Παπανικολάου.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η Οία θέλει προσοχή «γιατί είναι και πιο κοντά» στα επίκεντρα των σεισμικών δονήσεων.

«Η Οία είναι πιο κοντά και καθαρά από λάβες και ελαφρόπετρα. Όμως στη νότια περιοχή, τα πετρώματα από κάτω είναι ασβεστόλιθοι και μάρμαρα, συμπαγή και συνεκτικά. Η συμπεριφορά είναι τελείως διαφορετική. Άρα οι επιπτώσεις θα είναι διαφορετικές και ο κίνδυνος θα είναι κυρίως για όσα σπίτια έχουν την ωραία θέα και θέση αλλά είναι και πιο επικίνδυνα λόγω αστάθειας των πρανών στην Καλντέρα».
«Όσο και αν έχουν χτιστεί με σωστό τρόπο δεν παύουν να είναι σε ένα υπόβαθρο ασταθές γιατί είναι στο χείλος της Καλντέρας. Επομένως εκεί υπάρχουν συνέχειες στους βράχους και τη δομή που μπορεί με τη δόνηση 5,5 ή 6 Ρίχτερ να φύγουν κάποια κομμάτια και να υπάρξουν προβλήματα από κατολισθήσεις που θα προκληθούν. Είδατε μόλις περάσαμε το 4,5 Ρίχτερ είχαμε εικόνες στα πρανή της Σαντορίνης με καταπτώσεις και χώματα. Πέφτουν και είναι λογικό. Κατά τα άλλα οι κατασκευές που είναι δομημένες σωστά δεν αναμένεται να πάθουν ζημιές», συμπλήρωσε ο κ. Παπανικολάου μιλώντας στο MEGA.

Recent Posts

Τέρενς Κουίκ: «Πικραίνομαι που έχασα χρόνο από το μεγάλωμα των παιδιών μου λόγω της δουλειάς»

Για τις επιλογές της ζωής του και τον χρόνο που αφιέρωσε στην καριέρα του μίλησε…

Μπέλα Χαντίντ: Οι νέες φωτογραφίες με μαγιό στο Instagram που εντυπωσίασαν τους followers της

Για ακόμη μία φορά η Μπέλα Χαντίντ κατάφερε να συγκεντρώσει τα βλέμματα στα social media.…

O Πολ Γουέσλι στην Ελλάδα για τον γάμο της Αμαλίας Κωστοπούλου: Η φωτογραφία με τη σύντροφό του

Στην Ελλάδα βρίσκεται ο Πολ Γουέσλι με αφορμή τον γάμο της Αμαλία Κωστοπούλου και του…

Ελένη Φουρέιρα για Dara: «Είναι απίστευτη, της άξιζε η πρώτη θέση»

Θερμά λόγια για την ερμηνεύτρια Dara εξέφρασε η Ελένη Φουρέιρα, σχολιάζοντας δημόσια την πορεία και…

Μάρα Δαρμουσλή: Δεν θα ήθελα να κάνω άλλο παιδί, έχει κλείσει το «μαγαζί»

Με χιούμορ αλλά και απόλυτη ειλικρίνεια μίλησε η Μάρα Δαρμουσλή για το ενδεχόμενο να αποκτήσει…

Ο Σπύρος Παπαδόπουλος θυμάται τη στιγμή που πήρε χάπι για σκύλους στα γυρίσματα των «Απαράδεκτων»

Μια ξεκαρδιστική αλλά άγνωστη ιστορία από την εποχή των «Απαράδεκτων» αποκάλυψε ο Σπύρος Παπαδόπουλος. Ο…