Με την Coca Cola και τη BMW να σπονσοράρουν πέρυσι τη Ρουμανία και τη Φινλανδία κατά το εξάμηνο που ασκούσαν την προεδρία στην Ε.Ε, φαίνεται πως τα κράτη – μέλη δεν έχουν και πολλούς ενδοιασμούς με τις χορηγίες ιδιωτών. Όμως, ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής τονίζει πως αυτό αμαυρώνει το κύρος της Ε.Ε., μεταδίδει το γερμανικό EURACTIV.
Τέτοιες χορηγίες από ιδιωτικές εταιρείες κάνουν κακό στο κύρος της Ε.Ε.σύμφωνα με την Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια, Έμιλι Ο’ Ράιλι.
Μετά από καταγγελία που υπέβαλε η οργάνωση προστασίας καταναλωτών Foodwatch, απάντησε τη Δευτέρα (6 Ιανουαρίου) λέγοντας ότι η Προεδρία της Ε.Ε. πρέπει να είναι «ουδέτερη και αμερόληπτη» και ότι το Συμβούλιο της Ε.Ε. πρέπει να καταρτίσει σαφείς κανόνες για την εταιρική χορηγία..
Η καταγγελία, που έγινε τον Ιούνιο του 2019, εξέφραζε οργή για το γεγονός ότι η ρουμανική προεδρία είχε λάβει χορηγία από την Coca Cola, μεταξύ άλλων εταιρειών.
Και ήταν ένα tweet που έκανε Γερμανός δημοσιογράφος αυτό που ανέδειξε το θέμα.
Hier tagen heute die EU-Außenminister: pic.twitter.com/9CZlwSrKxV
— Stefan Leifert (@StefanLeifert) January 31, 2019
Στην καταγγελία σημειωνόταν ότι η εταιρεία αναψυκτικών όχι μόνο παρείχε έπιπλα στη ρουμανική κυβέρνηση, αλλά και 14.000 λίτρα αναψυκτικών για διάφορες συναντήσεις. Αυτές οι χορηγίες θεωρήθηκαν ως προφανείς προσπάθειες επηρεασμού της πολιτικής της Ε.Ε. στην αγορά τροφίμων, καθώς σε εκείνο το εξάμηνο υιοθετήθηκε ο κανονισμός για τα τρόφιμα.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της οργάνωσης Thilo Bode, αυτό θα μπορούσε να πλήξει το κύρος της Ε.Ε. γνωρίζοντας πως «αν οι πολίτες βλέπουν τη σημαία της Ε.Ε. δίπλα στο λογότυπο της Coca-Cola, της BMW ή της Google, πλήττεται η αξιοπιστία της πολιτικής στην Ευρώπη».
Ο Bode κάλεσε επίσης τη Γερμανία να απέχει από την αποδοχή οποιουδήποτε χορηγού για την επικείμενη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020.
Πετρελαϊκές, αυτοκινητοβιομηχανίες και η Microsoft
Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σχεδόν κανόνας για τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. να αναζητούν χορηγούς μέσω προσφορών για τις προεδρίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Για παράδειγμα, η Coca Cola είχε ήδη κάνει χορηγία στην πολωνική προεδρία το 2011.
Πριν από τη Ρουμανία, που δέχθηκε επίσης χορηγία από την εγχώρια εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου «OMV Petrom», η Αυστρία είχε δεχθεί χορηγίες από διάφορες εταιρείες όπως η Porsche, η DHL και η Microsoft.
Η BMW ήταν εξάλλου χορηγός και στη φινλανδική προεδρία, που μόλις τελείωσε.
Ωστόσο, άγνωστο παραμένει το ποσό των χρημάτων που κατέληξαν στους διοργανωτές, εάν βέβαια υπήρξαν και τέτοιου τύπου «χορηγίες».
Μόνο η Ιρλανδία είχε αποκαλύψει ότι το 2013 έλαβε από χορηγίες 1,4 εκατομμύρια ευρώ.
Αποποιείται τις ευθύνες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Απαντώντας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην καταγγελία της οργάνωσης σχετικά με τις χορηγίες της Coca Cola, είπε πως υπήρχαν «άλλες δραστηριότητες» πέρα από τις επίσημες συνομιλίες της προεδρίας του Συμβουλίου, οι οποίες ήταν ουδέτερες και χρηματοδοτημένες από τις Βρυξέλλες.
Τέτοιες δραστηριότητες διοργανώνονται από τα ίδια τα κράτη – μέλη και μπορούν να περιλαμβάνουν ανεπίσημες συναντήσεις καθώς και ολόκληρο το παράλληλο πρόγραμμα της προεδρίας, για το οποίο είναι υπεύθυνες οι χώρες που ασκούν την προεδρία, εξηγεί το Euractiv.
Η οργάνωση Foodwatch δεν ικανοποιήθηκε από την απάντηση και έτσι αποτάθηκε στον Ευρωπαίο Διαμεοσολαβητή, που τελικά συμφώνησε με την οργάνωση.