Ιράκ: Εντοπίστηκε ταβέρνα με αποφάγια 5.000 ετών

436

Ιράκ: Εντοπίστηκε ταβέρνα με αποφάγια 5.000 ετών

Τα ευρήματα στο Ιράκ ανατρέπουν τις προηγούμενες επικρατούσες επιστημονικές απόψεις

Σε μία τρομερή ανακάλυψη προέβησαν αρχαιολόγοι που πραγματοποιούν ανασκαφές στην αρχαία Μεσοποταμία στο Ιράκ, καθώς ανακάλυψαν μία αρχαία ταβέρνα μόλις 48 εκατοστά κάτω από την επιφάνεια του εδάφους η οποία χρονολογείται από το 2.700 π.Χ.

Οι αρχαιολόγοι που πραγματοποιούν έρευνες στην αρχαία πόλη Λαγκάς μάλιστα διαπίστωσαν πως η ταβέρνα ήταν χωρισμένη σε μια υπαίθρια τραπεζαρία, ένα δωμάτιο που περιείχε παγκάκια, φούρνο, υπολείμματα φαγητού κι ένα ψυγείο 5.000 ετών.

Μιλώντας στο CNN ο αρχαιολόγος από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, Ριντ Γκούντμαν αναφέρθηκε στα ευρήματα που εντοπίστηκαν κι έκανε λόγο για μία «περιοχή που αρχικά ήταν δύσκολη για ανασκαφές επειδή επρόκειτο για μία αυλή σε έναν ανοιχτό υπαίθριο χώρο».

Αφού η ομάδα των αρχαιολόγων επέστρεψε στη μυστηριώδη αυτή αυλή λίγους μήνες αργότερα, το φθινόπωρο του 2022, η επικεφαλής της ομάδας, Σαρα Πιτσιμέντι, από το Πανεπιστήμιο της Πίζας, διεύρυνε το πεδίο των ερευνών.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν φούρνο βιομηχανικών διαστάσεων, ένα αρχαίο ψυγείο που απομάκρυνε την υγρασία για να διατηρεί το φαγητό δροσερό, καθώς και δεκάδες κωνικά μπολ, τα οποία περιείχαν αποφάγια ψαριών.

Τα συγκεκριμένα ευρήματα αποκάλυψαν και τον στόχο της ύπαρξης της αυλής που ήταν να είναι μία υπαίθρια τραπεζαρία.

«Νομίζω ότι πρώτο χαρακτηριστικό ήταν αυτός ο πολύ μεγάλος φούρνος, ο οποίος ήταν πραγματικά πολύ όμορφος», είπε αρχικά ο Γκούντμαν.

«Από τις πολλές καύσεις και τα υπόλειμματα στάχτης είχε μείνει ένα είδος χρωματισμού ουράνιου τόξου στο έδαφος και το εσωτερικό αποτυπώθηκε από τα μεγάλα τούβλα», συμπλήρωσε ο Γκούντμαν.

Το Λαγκάς ήταν από τις σπουδαιότερες πόλεις της Μεσοποταμίας

Το Λαγκάς η σημερινή πόλη Αλ-Χίμπα ήταν μία από τις πιο παλιές και πιο μεγάλες πόλεις της νότιας Μεσοποταμίας που κατοικήθηκε από την πέμπτη χιλιετία μέχρι τα μισά της δεύτερης χιλιετίας π.Χ. και εκτεινόταν σε μία έκταση 5.000 χιλιομέτρων.

Έκτοτε έχει μετατραπεί σε ένα από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους με τις ανασκαφές να ξεκινούν και πάλι πρόσφατα και συγκεκριμένα το 2019 σαν κομμάτι ενός κοινού πρότζεκτ του Μουσείου Πεν, του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ και του Κρατικού Συμβουλίου Αρχαιοτήτων και Κληρονομιάς στη Βαγδάτη, το οποίο χρησιμοποιεί νέες τεχνικές όπως η φωτογραφία με drone και η γενετική ανάλυση

Οι προηγούμενες ανασκαφές είχαν επικεντρωθεί στη θρησκευτική αρχιτεκτονική και στην κατανόηση των ελίτ, ωστόσο η Χόλι Πίτμαν, διευθύντρια του Αρχαιολογικού Πρότζεκτ Λαγκάς και επιμελήτρια του Μουσείου Πεν στη Μέση Ανατολή, επικεντρώθηκε και στις μη ελίτ περιοχές κατά τη διάρκεια των τελευταίων ανασκαφών για να παρέχει μια ευρύτερη κατανόηση των αρχαίων πόλεων.

Η ανακάλυψη της ταβέρνας ενισχύει την αντίληψη της Πίτμαν και της ομάδας της ότι η αρχαία κοινωνία δεν ήταν οργανωμένη μόνο σε ελίτ και σε σκλάβους (η παλαιότερη επικρατούσα άποψη), αλλά περιλάμβανε και μία αρχαία μεσσαία τάξη.

«Το γεγονός ότι υπήρχε ένας δημόσιος χώρος συγκέντρωσης όπου οι άνθρωποι μπορούσαν να καθίσουν και να πιούν κάτι και να φάνε το ψάρι τους, δείχνει ότι δεν σκλαβώνονται κάτω από την τυραννία των βασιλιάδων», είπε αρχικά η Γκούντμπαν.

«Ακριβώς εκεί υπάρχει κάτι που μας δίνει μια πολύ πιο πολύχρωμη ιστορία της πόλης», συμπλήρωσε.