Categories: Κόσμος

Κλιματική αλλαγή: Οι θερμοκρασίες ρεκόρ που καταγράφηκαν το 2024 επιτάχυναν το λιώσιμο των πάγων

Οι παγετώνες και οι πάγοι των θαλασσών εξακολούθησαν να λιώνουν με γοργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα η στάθμη των θαλασσών να φτάσει σε επίπεδο ρεκόρ

Το ποσοστό ρεκόρ των αερίων του θερμοκηπίου που εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα το 2024 συνέβαλε στην αύξηση σε πρωτοφανή επίπεδα της θερμοκρασίας, ενώ επιτάχυναν το λιώσιμο των πάγων, την άνοδο της στάθμης των θαλασσών και έφεραν τον κόσμο πιο κοντά στο να ξεπεράσει το ορόσημο της αύξησης της θερμοκρασίας της Γης κατά 1,5° Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, σύμφωνα με υπηρεσία του ΟΗΕ.

Οι μέσες ετήσιες θερμοκρασίες το 2024 ήταν κατά 1,55° Κελσίου υψηλότερες σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, ξεπερνώντας κατά 0,1° Κελσίου το προηγούμενο ρεκόρ του 2023, επεσήμανε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) στην ετήσια έκθεσή του.

Οι περισσότερες χώρες έχουν υπογράψει τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, η οποία προβλέπει δράσεις για τον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας στον 1,5° Κελσίου σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 1850-1900.

Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η μακροπρόθεσμη μέση αύξηση της θερμοκρασίας αυτή τη στιγμή κυμαίνεται μεταξύ του 1,34° Κελσίου και του 1,41° Κελσίου, πλησιάζοντας αλλά όχι φτάνοντας ακόμη το όριο της Συμφωνίας του Παρισιού, επεσήμανε ο WMO.

«Ένα πράγμα που πρέπει να επισημάνουμε ξεκάθαρα είναι ότι μία μόνο χρονιά στη διάρκεια της οποίας η μέση θερμοκρασία ξεπέρασε τον 1,5° Κελσίου (σε σχέση με τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής) δε σημαίνει ότι το όριο που αναφέρεται στη συμφωνία του Παρισιού έχει επισήμως ξεπεραστεί», σχολίασε ο Τζον Κένεντι επιστημονικός συντονιστής του WMO και επικεφαλής συντάκτης της έκθεσης.

Όμως κάποια στοιχεία υποδεικνύουν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί αυτό το ενδεχόμενο, πρόσθεσε στη διάρκεια ενημέρωσης.

Την ώρα που σε μικρό αριθμό περιοχών η θερμοκρασία έπεσε, ακραία καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν χάος σε όλη τη Γη, με ξηρασίες να προκαλούν ελλείψεις τροφίμων και πλημμύρες και δασικές πυρκαγιές να οδηγούν στον εκτοπισμό 800.000 ανθρώπων, ο υψηλότερος αριθμός από το 2008 όταν ξεκίνησαν να διατηρούνται αρχεία.

Η θερμοκρασία των ωκεανών επίσης έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ. Οι παγετώνες και οι πάγοι των θαλασσών εξακολούθησαν να λιώνουν με γοργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα η στάθμη των θαλασσών να φτάσει σε επίπεδο ρεκόρ.

Από το 2015 ως το 2024 η στάθμη των θαλασσών αυξάνεται κατά μέσο όρο κατά 4,7 χιλιοστά ετησίως, έναντι 2,1 χιλιοστών την περίοδο 1003-2002, επεσήμανε ο WMO.

Ο Κένεντι επίσης προειδοποίησε για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική και την Ανταρκτική.

«Οι αλλαγές σε αυτές τις περιοχές μπορούν ενδεχομένως να επηρεάσουν το είδος της συνολικής κυκλοφορίας των ωκεανών, οι οποίοι επηρεάζουν το κλίμα σε όλο τον κόσμο», εξήγησε. «Όσα συμβαίνουν στους πόλους δεν μένουν απαραιτήτως στους πόλους».

Recent Posts

Εορτολόγιο Τετάρτη 19 Αυγούστου 2026: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Την Τετάρτη 19 Αυγούστου 2026 τιμάται από την Εκκλησία η μνήμη του Αγίου Ανδρέα του…

Σάμιουελ Τζάκσον: 46 χρόνια γάμου με τη σύζυγό του – «Σε αγαπώ με όλο μου το είναι»

Τέσσερις και πλέον δεκαετίες κοινής ζωής συμπλήρωσαν ο Σάμιουελ Τζάκσον και η σύζυγός του, ΛαΤάνια…

Δημήτρης Αλεξάνδρου και Ρία Ελληνίδου: Διακοπές στη Ναύπακτο για το ζευγάρι

Στη Ναύπακτο απολαμβάνουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές ο Δημήτρης Αλεξάνδρου και η Ρία Ελληνίδου, περνώντας…

Τρέξιμο για σώμα και μυαλό: Οδηγός για καθημερινή ευεξία

Το τρέξιμο αποτελεί έναν από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση…

Βίκυ Καγιά – Ηλίας Κρασσάς: Ερωτευμένοι στη Μύκονο με φιλιά και αγκαλιές στην παραλία

Στιγμές χαλάρωσης και τρυφερότητας στη Μύκονο απόλαυσαν η Βίκυ Καγιά και ο Ηλίας Κρασσάς, με…

Κατερίνα Καινούργιου: Στα Χανιά με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή και την κόρη τους – Οι εικόνες από το εστιατόριο

Στα Χανιά απολαμβάνει τις καλοκαιρινές της διακοπές η Κατερίνα Καινούργιου, έχοντας στο πλευρό της τον…