Κοροναϊός : Εντείνεται η ανησυχία μετά το δέκατο κρούσμα – Έκτακτα μέτρα σε τρεις νομούς

697

Εντείνεται η ανησυχία στη χώρα μας, μετά το ένατο κρούσμα κοροναϊού, που εξαπλώνεται ραγδαία στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα σε Αχαΐα, Ηλεία και Ζάκυνθο για την  αντιμετώπιση του κοροναϊού.

Σύμφωνα με την ενημέρωσή του κλείνουν για 48 ώρες στις 5 και 6 Μαρτίου σχολεία, πανεπιστήμια, αθλητικά κέντρα, κινηματογράφοι και θέατρα, σε αυτούς τους τρεις νομούς.

Συναγερμός μετά το ένατο κρούσμα
Το ένατο κρούσμα στη χώρα είναι ένας 67χρονος, που νοσηλεύεται  σε σταθερή κατάσταση με σοβαρή πνευμονία στη μονάδα αρνητικής πίεσης στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο του Ρίου.

Ο 67χρονος  ταξίδεψε πρόσφατα με γκρουπ τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Αίγυπτο και εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα του κοροναϊού την Κυριακή.

Αρχικά προσήλθε στο νοσοκομείο Αμαλιάδας απ’ όπου και παραπέμφθηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πατρών, όπου και παρέμεινε για νοσηλεία από το απόγευμα της Δευτέρας.

Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο, Σωτήρη Τσιόδρα, πραγματοποιείται εκτεταμένη ιχνηλάτηση των επαφών του ασθενούς.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, ο άνδρας είχε ταξιδέψει από τις 19 μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου, μαζί με 52 ακόμα άτομα, για θρησκευτικό τουρισμό, αεροπορικώς από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» προς το Ισραήλ και οδικώς προς την Αίγυπτο.

Παράλληλα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους που είχαν ταξιδέψει μαζί του, έχουν εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα και ήδη 4 εξ αυτών βρίσκονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών για έλεγχο.

Σε κατ’ οίκον απομόνωση εξάλλου, έχουν τεθεί γιατροί και νοσηλευτές στο νοσοκομείο του Ρίου και στο νοσοκομείο Αμαλιάδας, που ήρθαν σε επαφή μαζί του, πριν ο ασθενής αντιμετωπιστεί ως ύποπτο κρούσμα κοροναϊού.

Το όγδοο κρούσμα
Το όγδοο κρούσμα στην Ελλάδα, έγινε γνωστό το πρωί της Τετάρτης.

Πρόκειται για τον σύζυγο, της εκπαιδευτικού και πέμπτου επιβεβαιωμένου κρούσματος.

Η εκπαιδευτικός είναι φίλη, της 38χρονης γυναίκας που ήταν η πρώτη που διαγνώστηκε με κοροναϊό στην Ελλάδα.

Ο σύζυγος της εκπαιδευτικού παρέμενε τις προηγούμενες μέρες σε οικειοθελή απομόνωση και το πρώτο δείγμα είχε βγει αρνητικό.

Ωστόσο, συνέχισε να παρουσιάζει και τις επόμενες μέρες συμπτώματα γρίπης και μετά από νέες εξετάσεις το δεύτερο δείγμα βγήκε θετικό στο κοροναϊό.

Ο ασθενής νοσηλεύεται απομονωμένος στον ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο αρνητικής πίεσης, του νοσοκομείου αναφοράς της Θεσσαλονίκης, το ΑΧΕΠΑ.

Σε κατ’ οίκον απομόνωση η οικογένεια του 7ου κρούσματος
Στο μεταξύ σε αυστηρή κατ’ οίκον απομόνωση έχει τεθεί η οικογένεια του 7ου κρούσματος του κοροναϊού – τον άνδρα που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο αναφοράς στην Αθήνα, καθώς είχε ανιχνευτεί θετικός, αλλά εμφάνισε σύμπτωμα ίωσης σήμερα.

Καταγγελίες γιε ελλείψεις στο ΑΧΕΠΑ
Την ίδια ώρα, το σωματείο εργαζομένων στο ΑΧΕΠΑ, το οποίο είναι κέντρο αναφοράς για τον κοροναϊό, καταγγέλλει ελλείψεις σε προσωπικό, υλικό και εξοπλισμό.

«Δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη εδώ και πολλά χρόνια και οφείλονται ρεπό και άδειες. Ο μέσος όρος ηλικίας του προσωπικού πλησιάζει τα πενήντα χρόνια με πολλά προβλήματα υγείας διαπιστωμένα» σημειώνουν οι εργαζόμενοι.

Καμπανάκι Μόσιαλου για την εξάπλωση του κοροναϊού
Να κλείσουντώρα, πριν εξαπλωθεί ο κοροναϊός,  τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια στην Ελλάδα, πρότεινε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος, αναφέροντας ότι «αν είναι να πάρουμε αντίστοιχα μέτρα (με αυτά της Ιταλίας), πρέπει να το κάνουμε άμεσα πριν υπάρχει μεγάλη διάδοση του νέου ιού».

Όπως επισημαίνει, «αν υπάρξουν κρούσματα σε σχολεία και πανεπιστήμια τα μέτρα που θα ακολουθήσουν θα είναι λιγότερο αποτελεσματικά».

Κλειστά τα σχολεία σε πολλούς δήμους
Κλειστά θα είναι την Πέμπτη πολλά σχολεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, για προληπτικούς λόγους, εξαιτίας του κοροναϊού. Διαβάστε εδώ ποια.

Από 30 Ιανουαρίου, εξάλλου, έχουν εκδοθεί οδηγίες για την καθημερινότητα της σχολικής ζωής εν μέσω μίας πιθανής επιδημίας του ιού.

Σχεδιασμός και επιτήρηση
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, υπάρχει σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της αύξησης των κρουσμάτων.

Στη δεύτερη φάση, όποιος έχει ήπια συμπτώματα θα μένει στο σπίτι του. Στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού θα αναζητείται ιατρική βοήθεια, όπως γίνεται και για την γρίπη.

Το σχέδιο περιλαμβάνει τη διάθεση σε συνεργασία με ιδιωτικά θεραπευτήρια κάποιων κλινών, ιδιαίτερα κλινών ΜΕΘ, αν και εφόσον χρειαστεί.

Ακόμη προβλέπεται τμήμα διαλογής των περιστατικών σε νοσοκομεία της χώρας.

Παράλληλα, σύντομα, ακόμη και εντός της εβδομάδας, θα μπουν σε εφαρμογή δύο συστήματα επιτήρησης.

Το ένα αφορά την εργαστηριακή επιτήρηση στα σοβαρά περιστατικά τα νοσηλευόμενα σε ΜΕΘ.

Ο δεύτερος τρόπος είναι ένα σύστημα με το οποίο επιτηρείται η γρίπη στην κοινότητα, σε ένα ποσοστό των ασθενών.