Κοροναϊός : Επί ποδός οι Aρχές για να μην υπάρξει «πισωγύρισμα» – Τα μέτρα για την Πρωτομαγιά

526

Η επόμενη φάση δεν θα είναι επιστροφή στη συνήθη κανονικότητα. Τα μέτρα μπορεί να αρχίσουν να αίρονται σταδιακά από τις 4 Μαΐου,  όμως η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για την επιβολή εκ νέου, περιοριστικών μέτρων αν χρειαστεί.

Σε εγρήγορση παραμένει η κυβέρνηση για να μην υπάρξει «πισωγύρισμα» από ότι έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα στη μάχη ενάντια στην εξάπλωση του κοροναϊού, μετά και τον αυξημένο αριθμό άσκοπων μετακινήσεων που παρατηρήθηκε το Σάββατο, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι τα μέτρα ισχύουν στο ακέραιο, όπως επίσης και τα πρόστιμα, και τέτοιου είδους φαινόμενα δε θα γίνουν ανεκτά.

Για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, δε, οι αρχές διαμηνύουν, στους πολίτες να μην σκεφτούν καν ότι θα πάνε εκδρομές.

Στο επίκεντρο της προσοχής, εξάλλου,  είναι οι εστίες υπερμετάδοσης του ιού, όπως οι δομές υγείας (κλινικές, γηροκομεία κ.α) όπου θα γίνουν συστηματικοί και στοχευμένοι έλεγχοι.

Επισημαίνεται επίσης, ότι η επόμενη φάση δεν θα είναι επιστροφή στη συνήθη κανονικότητα. Τα μέτρα μπορεί να αρχίσουν να αίρονται σταδιακά από τις 4 Μαΐου,  όμως η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για την επιβολή εκ νέου, περιοριστικών μέτρων αν χρειαστεί.

Άλλωστε όπως έχει ειπωθεί, η  διαδικασία της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων στην Ελλάδα, η οποία αναμένεται να «ξετυλιχθεί» το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου, θα είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ.

Τα μέτρα ισχύουν στο ακέραιο
Αυστηρό μήνυμα ότι η προσπάθεια αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κοροναϊού, δεν έχει λήξει και ότι τα μέτρα και τα πρόστιμα ισχύουν στο ακέραιο έστειλε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως τόνισε το Σάββατο,  το τελευταίο 24ωρο παρατηρήθηκε αυξημένος αριθμός άσκοπων μετακινήσεων, κάτι που δε θα γίνει ανεκτό.

«Τις τελευταίες εβδομάδες δείξαμε υπομονή, επιμονή και καρτερικότητα. Η προσπάθεια αυτή δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί» είπε και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να υπάρξει «καμία σκέψη για εκδρομές την Πρωτομαγιά. Κάτι τέτοιο θα θέσει σε κίνδυνο όλα όσα έχουμε πετύχει μέχρι στιγμής. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι η μη τήρηση των μέτρων δε θα γίνει αποδεκτή για κανέναν» υπογράμμισε.

Η μάχη της «μαργαρίτας»
Οι αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, και αναμένεται να εφαρμοστούν μέτρα αντίστοιχα με αυτά του Πάσχα, σε ηπιότερη μορφή.

Στη μάχη αναμένεται να ριχθούν περίπου 3.000 αστυνομικοί για την αποτροπή συνωστισμού και άσκοπων μετακινήσεων, με περίπου 150 περιπολίες ανά τομέα της Αττικής.

Δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν και πάλι drones αλλά και ηχογραφημένα ηχητικά μηνύματα καθώς και συστάσεις από τα μεγάφωνα των περιπολικών.

Εντατικοί θα είναι για ακόμη μία φορά οι αστυνομικοί έλεγχοι σε Εθνικές Οδούς, Αττική Οδό, μεγάλους οδικούς άξονες όπως Μαραθώνος, Μαρκοπούλου, Πάρνηθος, Πεντέλης, Υμηττού, Βάρης-Κορωπίου, Αθηνών-Σουνίου, Μεσογείων, Ποσειδώνος κ.ά..

Σε αστυνομικό κλοιό θα βρεθούν και μεγάλοι ορεινοί όγκοι της Αττικής όπως  Πάρνηθα, Πεντέλη, Υμηττός.

Οριζόντιοι έλεγχοι σε δομές υγείας
Μετά τα περιστατικά με τα κρούσματα κοροναϊού σε κλινικές στο Περιστέρι και τα νότια Προάστια, στο επίκεντρο των ελέγχων βρίσκονται ακόμη πιο εντατικά οι δομές υγείας.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, προγραμματίζονται οριζόντιοι έλεγχοι σε κλινικές, μονάδες αιμοκάθαρσης και γηροκομεία σε όλη την επικράτεια, αλλά και σε υπηρεσίες που έχουν την ευθύνη ελέγχων, με αυτοψίες, εξέταση προσώπων και εγγράφων.

Τα μέτρα θα επανεξετάζονται διαρκώς
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας σημείωσε ότι η επόμενη φάση δεν θα είναι επιστροφή στη συνήθη κανονικότητα. «Μέχρι να βρεθεί ο τρόπος αντιμετώπισης του ιού, μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο, η καθημερινότητά μας δεν θα είναι ίδια», ανάφερε.

«Η επόμενη φάση θα είναι η επιστροφή σε μια νέα καθημερινότητα και όχι στη συνήθη κανονικότητα και θα χρειαστεί η διατήρηση της κοινωνικής ευθύνης.

Ο κοροναϊός δε θα εξαφανιστεί. Θα έχουμε αναζωπύρωση, θα έχουμε κρούσματα και δυστυχώς θα χάνουμε συνανθρώπους μας. Τα μέτρα θα επανεξετάζονται διαρκώς και κάποιες περιοχές θα ξαναμπούν σε καραντίνα» σημείωσε, επαναλαμβάνοντας ότι η μη τήρηση των μέτρων δε θα γίνει ανεκτή.

«Μπορεί όσο περνάει ο καιρός να είναι πιο δύσκολο να μείνουμε σπίτι, ωστόσο δεν πρέπει η ανυπομονησία και η κούραση να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία μας», επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.

Πώς και πότε θα γίνει η επιστροφή στην κανονικότητα
Η σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα ξεκινά συμβολικά από τη Δικαιοσύνη, καθώς από τις 27 Απριλίου θα ανοίξουν τα υποθηκοφυλακεία έμμισθα και άμισθα, τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία για συγκεκριμένες διαδικασίες, όπως π.χ. εκείνες των συναινετικών προσημειώσεων.

Όπως τόνισαν τόσο ο κ. Χαρδαλιάς, όσο και ο κ. Τσιόδρας στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία του κοροναϊού στη χώρα, η προσέλευση και παραμονή σε αυτά θα γίνεται κάτω από συγκεκριμένους κανόνες.

Ειδικότερα, έγινε γνωστό ότι θα πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας, θα πρέπει να φορούν όλοι μάσκες, ενώ σε ένα χώρο θα μπορεί να βρίσκεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων, ανάλογα με τα τετραγωνικά (ένα άτομο ανά 10 τ.μ.).

Παράλληλα, όσοι θέλουν να μεταβούν στους παραπάνω χώρους, θα πρέπει να στείλουν μήνυμα με τον κωδικό Β3 (όπως ισχύει για τις τράπεζες) στο 13033 ή να φτιάξουν το ειδικό έντυπο μετακίνησης.

Στις 4 Μαΐου αναμένεται, αν όλα έχουν πάει καλά μέχρι τότε, να αρθούν οι περιορισμοί στην κυκλοφορία -πλην ευπαθών ομάδων και ηλικιωμένων- και θα λειτουργήσουν ξανά μικρά εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής κτλ., αλλά με αυστηρούς περιορισμούς και μέτρα πρόληψης και υγιεινής (ανώτατος αριθμός πελατών ανά κατάστημα με βάση τα τετραγωνικά, χρήση μασκών κτλ.).

Μελετάται μάλιστα να μην χρειάζεται πλέον να στέλνουν οι πολίτες SMS για τις μετακινήσεις τους. Ωστόσο, πιθανότατα το μέτρο αυτό όταν αρθεί, δεν θα αφορά απευθείας όλους τους πολίτες καθώς θα υπάρχει ειδική μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες.

Εξάλλου, απαραίτητη θα είναι η χρήση προστατευτικής μάσκας από τον γενικό πληθυσμό και ειδικούς πληθυσμούς για την επιστροφή στην καθημερινότητα.