Ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς η νέα μετάλλαξη M. Την ίδια ώρα, η αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και τα κενά που έχουν δημιουργηθεί στα νοσοκομεία από την αναστολή εργασίας ανεμβολίαστων υγειονομικών, προκαλούν έντονο προβληματισμό.
Τα 2.729 νέα κρούσματα κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή εμφανίζονται μειωμένα συγκριτικά με τα 2.840 της Πέμπτης, με τη μικρή διαφορά να προκύπτει ωστόσο κατόπιν περισσότερων ελέγχων χθες, 109.22 έναντι 103.435. Αντιθέτως, οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν κατά δύο φτάνοντας τους 364, 246 επιπλέον ασθενείς με Covid-19 εισήχθησαν στα νοσοκομεία το περασμένο 24ωρο και 35 έχασαν τη μάχη με τον ιό.
Ο περιορισμός της πανδημίας απαιτεί γρήγορα αντανακλαστικά και «επιτυχημένες συνταγές». Μετά το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, τα Χανιά και τη Μεσσηνία, υπό καθεστώς lockdown τίθενται από αύριο οι ΠΕ Αχαΐας, Ηλείας και Ικαρίας.
Σε επιφυλακή για τη μετάλλαξη Mu
«Δε γνωρίζουμε πολλά στοιχεία για τη μετάλλαξη Mu. Γνωρίζουμε ότι επικρατεί κυρίως σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Είχαμε και τα πρώτα δεδομένα στη χώρα μας. Ακόμα έχουμε λίγα περιστατικά και ακόμα δεν υπάρχουν παγκοσμίως πολλά δεδομένα για το πόσο μεταδοτική είναι, για το πόσο βαριά νόσηση κάνει, και αν την καλύπτει το εμβόλιο. Είναι μια μετάλλαξη ειδικού ενδιαφέροντος, αλλά ακόμα δεν προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Θέλουμε περισσότερα δεδομένα διεθνώς οι επιστήμονες», ανέφερε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου για τη νέα μετάλλαξη Mu μιλώντας στο MEGA το πρωί του Σαββάτου.
«Οι θάνατοι είναι λιγότεροι. Αλλά τουλάχιστον ο εμβολιασμός του 50% των Ελλήνων έχει ορθώσει ένα τείχος προστασίας ως προς τη διασωλήνωση και το θάνατο. Οι διασωληνωμένοι είναι κατά 90% ανεμβολίαστοι. Αν είχαμε εμβολιαστεί όλοι η εικόνα στο σύστημα υγείας θα ήταν διαφορετική», πρόσθεσε η ίδια αναφορικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα.
Διαβάστε περισσότερα στο Πρώτο Θέμα