Σχετική σταθεροποίηση της διασποράς καταγράφεται την τελευταία εβδομάδα στο μέτωπο του κορωνοϊού, με τα προγνωστικά μοντέλα να εκτιμούν πως ενδεχομένως η πανδημία να έχει ως ένα βαθμό οριοθετηθεί. Παρόλα αυτά, η περίοδος που διανύουμε θεωρείται κρίσιμη, καθώς οι υγειονομικές αρχές έχουν μπροστά τους ακόμα ένα μεγάλο στοίχημα.
Στη «μάχη των σχολείων» εμβόλια, παιδίατροι και αυξημένο testing
Με το 1/4 των 2.807 κρουσμάτων που ανακοίνωσε νωρίτερα ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας (ΕΟΔΥ) για το τελευταίο 24ωρο να αφορά παιδιά και εφήβους 0-17 ετών (698 λοιμώξεις), η σφοδρή αύξηση της διασποράς σε αυτές τις ηλικίες λίγο πριν την επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων έχει προκαλέσει νέο κύμα ανησυχίας στην επιστημονική κοινότητα. Τη στιγμή που το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και για τους εκπαιδευτικούς παραμένει προς το παρόν στο συρτάρι, στη «φαρέτρα»των υγειονομικών αρχών βρίσκονται δύο όπλα: ο αυξημένος διαγνωστικός έλεγχος και ο εμβολιασμός παιδιών και εφήβων 12-17 ετών.
Στο πλαίσιο αυτό, τα Υπουργεία Παιδείας και Υγείας ανακοίνωσαν σήμερα πως οι μαθητές που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ούτε βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) δικαιούνται έξι δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self) τεστ από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των τριών επόμενων εβδομάδων (13-3/10) και να προσέρχονται στο σχολείο σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών.
Οι μαθητές όλων των βαθμίδων θα μπορούν να προμηθεύονται τα self-test από την Τετάρτη 8 ως και την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου, με τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο να πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα, Τρίτη και Παρασκευή, έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο. Ειδικότερα, την πρώτη εβδομάδα του διδακτικού έτους, το τεστ πρέπει να πραγματοποιηθεί έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο τη Δευτέρα 13/9.
Επιπλέον, στη σύσκεψη των εκπροσώπων παιδιατρικών φορέων με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, κρίθηκε πως η χρονική στιγμή είναι κατάλληλη για μια μεγάλη, κοινή προσπάθεια αύξησης των εμβολιασμών στους ανηλίκους. «Τα σχολεία μας θα ανοίξουν και θα ανοίξουν με ασφάλεια. Το δίπτυχο μάσκα και συχνό τεστ είναι ο καλύτερος συνδυασμός πολιτικών που μπορούμε να εφαρμόσουμε προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι θα ανοίξουν τα σχολεία με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και σε αυτό φυσικά πρέπει να προσθέσουμε και την αύξηση ποσοστών εμβολιασμών», σχολίασε σχετικά ο κ. Μητσοτάκης.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε, μάλιστα, ότι οι 3.500 παιδίατροι της χώρας θα μπορούν να κάνουν τα εμβόλια στο ιατρείο τους, ενώ τονίστηκε και ο σημαντικός ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν στο να εξηγήσουν επιστημονικά σε γονείς και παιδιά γιατί είναι απαραίτητος και ασφαλής ο εμβολιασμός.
Σε υψηλά επίπεδα η διασπορά στη Θεσσαλονίκη – Ήπια αύξηση στην πίεση στα νοσοκομεία
Μπορεί η σταθερότητα που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην εξάπλωση της πανδημίας στην επικράτεια να δημιουργεί το αίσθημα ότι η κορύφωση του τέταρτου κύματος έχει ήδη συντελεστεί, ωστόσο κατά τόπους η κατάσταση μπορεί εύκολα να εκτραχυνθεί, παρασύροντας σε νέες θύελλες ολόκληρη τη χώρα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Θεσσαλονίκη, όπου το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 336 νέα κρούσματα, περισσότερα από τα μισά των 635 της Αττικής, που φιλοξενεί έως και πενταπλάσιο πληθυσμό. Στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, μάλιστα, καταγράφεται σήμερα ο υψηλότερος μέσος όρος κρουσμάτων του τελευταίου επταημέρου (219,43) και σχεδόν διπλάσιος από το δεύτερο στη σχετική λίστα κέντρο της Αθήνας (112,86). Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις των επιστημόνων για σταδιακή μετατόπιση του επιδημιολογικού φορτίου στην ηπειρωτική Ελλάδα.
«Είναι αναγκαία μία επιφυλακή από την πλευρά των πολιτών που έχουν επιστρέψει, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις επαφές τους με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες», τόνισε σε δηλώσεις του αναφορικά με τη συγκέντρωση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης, ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου. Σημειώνεται ότι την εβδομάδα 30/8 – 5/9 το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων της Θεσσαλονίκης παρέμεινε σταθερό (+4%).
Από τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων για τις υπόλοιπες 11 πόλεις που περιλαμβάνονται στην εβδομαδιαία επιτήρηση του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ, καταγράφηκε αξιοσημείωτη αύξηση στα Ιωάννινα (+200%) και καθαρά αυξητικές τάσεις στο Ηράκλειο (+74%). Αντίθετα, πτωτικές μεταβολές παρατηρήθηκαν στο Ρέθυμνο (-64%) και στον Άγιο Νικόλαο (-63%), ενώ οριακές ήταν οι μειώσεις που παρατηρήθηκαν στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στα Χανιά (-15%) και στην Πάτρα (-27%).
Σχετικά σταθερή παραμένει η εικόνα και από τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, στα οποία εισήχθησαν 229 νέοι ασθενείς το τελευταίο 24ωρο. Στο ήδη επιβαρυμένο Νοσοκομείο Καλαμάτας, ωστόσο, όπου νοσηλεύονται ήδη 53 ασθενείς σε απλές κλίνες COVID και 13 σε Μονάδες, προσήλθαν σήμερα 12 ακόμη ασθενείς με κορωνοϊό. Διασωληνωμένοι βρίσκονται συνολικά 388 ασθενείς, εκ των οποίων οι 349 ανεμβολίαστοι, ενώ οι θάνατοι από COVID-19 ανήλθαν σε 38.
Πηγή: Πρώτο Θέμα