Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες τόσο το κυβερνητικό, όσο και το επιστημονικό επιτελείο της χώρας μας, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων και η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα δημιουργούν ένα «εκρηκτικό» μείγμα, δημιουργώντας δυσοίωνες εκτιμήσεις για το μέλλον.
Τα κρούσματα επιμένουν πάνω από 3.000, καθώς και σήμερα Σάββατο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.064 νέες επιβεβαιωμένες μολύνσεις από τον φονικό ιό, ενώ καθημερινά η πίεση στο ΕΣΥ αυξάνεται, με πολλά νοσοκομεία να ζουν ξανά ημέρες Μαρτίου.
Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα, τα οποία ωστόσο θα έχουν στόχο τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας.
Αυτή τη στιγμή, όσα μέτρα έχουν ανακοινωθεί και θα ισχύουν από τις 13 Σεπτεμβρίου έως τέλη Μαρτίου, αφορούν μόνο όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, ή δεν έχουν νοσήσει, ωστόσο εφόσον τα πράγματα δεν πάνε καλά, δεν αποκλείεται να δούμε νέα, ακόμα πιο αυστηρά μέτρα και για τους ανεμβολίαστους, αλλά πιθανώς και για τους εμβολιασμένους.
- Διαβάστε επίσης: Αυξάνονται οι νέοι που εμβολιάζονται – Οι πρωταθλητές και η κάλυψη ανά ηλικιακή ομάδα
Σενάρια για click away ή rapid test για τα ψώνια
Μέχρι στιγμής, στα μέτρα δεν συγκαταλέγονται, ούτε καν υπάρχουν σαν σκέψεις μέτρα για λιανεμπόριο, τα οποία θα περιορίζουν τους ανεμβολίαστους πολίτες.
Όμως, σε περίπτωση που η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα επιδεινωθεί σε μεγάλο βαθμό, δεν αποκλείεται να δούμε νέους περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους, αυτή τη φορά στον τρόπο που θα ψωνίζουν.
Τέτοιοι περιορισμοί μπορεί αν είναι υποχρεωτικά rapid test και για το λιανεμπόριο ή επαναφορά του click away, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open, αυτή τη φορά όμως μόνο για μη εμβολιασμένους πολίτες.
Ο προβληματισμός είναι μεγάλος και οι επόμενες μέρες θα κρίνουν το επιδημιολογικό αποτύπωμα των διακοπών καθώς οι εκδρομείς αφήνουν πίσω τουριστικούς προορισμούς, που είναι ήδη επιβαρυμμένοι επιδημιολογικά και επιστρέφουν στα αστικά κέντρα, που σημαίνει ότι η ενισχύεται το ενδεχόμενο της διασποράς.
Σκέψεις για επιστροφή της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους
Την ίδια στιγμή, η συζήτηση για επαναφορά της υποχρεωτικής μάσκας παντού στους εξωτερικούς χώρους επανέρχεται.
«Το μέτρο με τη μάσκα πιθανώς θα χρειαστεί να επανέλθει σε όλους τους εξωτερικούς χώρους» είπε ο καθηγητής φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.
«Είναι κάτι που θα εξεταστεί αν θα γίνει» τόνισε ο καθηγητής επιδημιολογίας, Δημήτρης Παρασκευής.
Καμπανάκι ειδικών για έκρηξη κρουσμάτων και διασωληνωμένων
Την ίδια στιγμή, τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της πανδημίας, κρούουν επιστήμονες, εκτιμώντας ότι θα «δούμε» αύξηση κρουσμάτων, διασωληνώσεων και νοσηλειών.
«Περιμένουμε λογικά μεγαλύτερους αριθμούς», είπε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, επισημαίνοντας ότι ο κύκλος των μεταλλάξεων για κάθε ιό περιορίζεται όσο πληθαίνουν οι εμβολιασμένοι.
«Ενώ άλλες χώρες βλέπουν κάμψη, εμείς βρισκόμαστε σε αύξηση», τόνισε η διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο Σωτηρία, Μίνα Γκάγκα. «Ευτυχώς, επειδή υπάρχει ο εμβολιασμός, στα νοσοκομεία έχουμε 2.500 νοσηλευόμενους, από 6.500 την περασμένη άνοιξη», πρόσθεσε.
Πρέπει να πειστούν όλοι καθώς τα στοιχεία είναι συντριπτικά υπέρ του εμβολιασμού: Μειώνει κατά 65% την πιθανότητα μόλυνσης και νοσηλείας, είπε η κ. Γκάγκα, στην ΕΡΤ, προσθέτοντας: «Κάτω από το 15% των νοσηλευομένων είναι ασθενείς που έχουν εμβολιαστεί κι έχουν χρόνια προβλήματα. Λιγότερος κόσμος αρρωσταίνει από την ομάδα υψηλού κινδύνου, καθώς έχουν εμβολιαστεί πλήρως σε ποσοστό πάνω από 70%.
»Βρισκόμαστε σε αριθμό κρουσμάτων όπως και την άνοιξη, δηλαδή στο 100%, ενώ σε άλλες χώρες διαπιστώνεται κάμψη ως και 27%, όπως στη Δανία που με ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων στο 70% ετοιμάζεται για άρση των περιοριστικών μέτρων τον Σεπτέμβριο.
»Στο «Σωτηρία» που είναι νοσοκομείο αναφοράς, είμασταν έτοιμοι να περιορίσουμε τις κλίνες για Covid στο μισό και να επανέλθουμε σε ομαλή λειτουργία αλλά αυτό δεν έγινε, πρόσθεσε.
»Τον Ιούνιο για πρώτη φορά νοσηλεύτηκαν άτομα ηλικίας κάτω των 40, είπε και συνέστησε προσοχή, ώστε «να μην γυρνούν οι νεώτεροι από διακοπές και να το μεταδίδουν».
Πηγή: in.gr