Κορωνοϊός – Στο κύμα της μετάλλαξης «Δέλτα» η χώρα: Γιατί βλέπουν δύσκολο Αύγουστο οι επιστήμονες

404

Κορωνοϊός - Στο κύμα της μετάλλαξης «Δέλτα» η χώρα: Γιατί βλέπουν δύσκολο Αύγουστο οι επιστήμονες

Μέτρα για… μέτρο στη νυχτερινή διασκέδαση, ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού – Σκέψεις μόνο για εμβολιασμένους σε κλειστούς χώρους σε εστιατόρια και μπαρ – Μέτρα σε τοπικό επίπεδο με επαναφορά περιορισμών εισηγούνται οι ειδικοί -Ανακοινώσεις την Πέμπτη για τη χρήση μάσκας – Πρωτοβουλίες και από την τοπική αυτοδιοίκηση για τον εμβολιασμό των πολιτών


Αντιμέτωπη με το τέταρτο πανδημικό κύμα -που έχει απλωθεί ήδη- βρίσκεται η χώρα, καθώς αναθεωρούνται μέρα με τη μέρα επί τα χείρω οι προβλέψεις των ειδικών για την εξέλιξη της πανδημίας μέσα στο καλοκαίρι. Σημειώνοντας ρεκόρ κρουσμάτων σήμερα, στα 1.820 ανήλθαν τα νέα, επιβεβαιωμένα κρούσματα με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να απευθύνει εκ νέου έκκληση για προσέλευση στον εμβολιασμό, από το Κερατσίνι.

«Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι τις τελευταίες επτά μέρες είδαμε μία σημαντική επιτάχυνση ως προς την προθυμία των συμπολιτών μας να κλείσουν ραντεβού» δήλωσε ο Πρωθυπουργός, ενώ προέτρεψε για άλλη φορά όσους πολίτες «δεν το έχουν κάνει ακόμα, να σπεύσουν να εμβολιαστούν», υπενθυμίζοντας πως «τα εμβόλια δουλεύουν, είναι αποτελεσματικά, σας προστατεύουν, μας προστατεύουν όλους». Ήδη, τις τελευταίες ώρες έχουν τριπλασιαστεί τα ραντεβού για εμβολιασμό στις 18-24 και 24-29, δίνοντας μια πρώτη, βαθιά ανάσα στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Την ίδια ώρα, η τριψήφια, ποσοστιαία αύξηση που σημειώνει η πανδημία στην Ελλάδα (αγγίζοντας το 442% σε σχέση με τις προηγούμενες δύο εβδομάδες) φαίνεται πως δεν αποτελεί το τέλος, αλλά μάλλον την αρχή του τέταρτου κύματος, το οποίο πλήττει πρωτίστως τους νέους, αλλά και τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Ενδεικτικά, ο δείκτης θετικότητας στο δήμο Γλυφάδας σκαρφάλωσε στο 8,49%, ενώ περίπου ανάλογη είναι η κατάσταση και στο δήμο Αλίμου, όπου ο ίδιος δείκτης κυμαίνεται πάνω από το 6%, απόρροια και των παραλιακών κορωνοπάρτι.

Στην παραλία η μετάλλαξη Δέλτα

Την ανησυχία των ειδικών για κρεσέντο κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, επιφέροντας αυξημένη πίεση στο ΕΣΥ, εντείνει ο δείκτης θετικότητας που εμφανίζεται σε τουριστικές και παραθαλάσσιες περιοχές, με πρώτο στην κατάταξη της θετικότητας το Ρέθυμνο με το συγκεκριμένο δείκτη στο 1,85%. Ακολουθούν:

• Γρεβενά 0,93%,

• νότιος τομέας Αθηνών 0,84%,

• Ηλεία 0,71% και

• Μύκονος με 0,65%,

αυξάνοντας κατακόρυφα τις πιθανότητες για τη λήψη «στοχευμένων τοπικών μέτρων» τις επόμενες ώρες, σε περίπτωση δραματικής επιδείνωσης της επιδημιολογικής εικόνας των «κόκκινων» περιοχών.

Ως προς την κατανομή των νέων κρουσμάτων, της «κούρσας» ηγείται η Περιφέρεια Αττικής και έπεται η Θεσσαλονίκη, αλλά και ο Πειραιάς. Αναλυτικά:

129 κρούσματα στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής

153 κρούσματα στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών

23 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής

123 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών

262 κρούσματα στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών

239 κρούσματα στην Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών

127 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

5 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

51 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

Αγωνία και στη Θεσσαλονίκη

Έκρηξη της παρουσίας της μετάλλαξης Δέλτα εμφανίζεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα και στα αστικά λύματα της Θεσσαλονίκης, παρά τα σκληρά μέτρα του περασμένου Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα, η μετάλλαξη Δέλτα εμφανίστηκε στα λύματα της πόλης ήδη από τις 4 Ιουνίου, αλλά την περίοδο από τις 18 έως τις 24 Ιουνίου, παρουσιάζει σημαντική αυξητική δυναμική, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ, ανεβάζοντας την επιφυλακή στην περιοχή.

«Δύσκολος Αύγουστος»

Στο ίδιο πλαίσιο, σε δυσοίωνες προβλέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας τον Αύγουστο προχωρούν ο ένας μετά τον άλλο οι επιστήμονες, με τον Καθηγητή Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκο Τζανάκη να προσδιορίζει τα κρούσματα σε 2.500 σε καθημερινή βάση για τις επόμενες δέκα ημέρες. «Δύσκολο Αύγουστο» διαβλέπει και ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, περιγράφοντας πως «μπορεί να φτάσουμε τα 3.500 στα μέσα Αυγούστου». Σχολιάζοντας, ακόμη, πως τα δύσκολα είναι μπροστά, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι «αυτό που ζούμε, το πέρασμα από τη χαλάρωση των μέτρων στη διάδοση της “Δέλτα” -η οποία σε λίγο θα κυριαρχήσει, αλλά ακόμα βρίσκεται στην αρχή της- είναι αποτέλεσμα της χαλάρωσης των μέτρων και την κακή εφαρμογή των υπολειπόμενων μέτρων», συμπεραίνοντας ότι «αυτό που θα ζήσουμε, θα έχει να κάνει με τη μετάλλαξη “Δέλτα”».

Νυχτερινή διασκέδαση με… μέτρο

Υπό αυτές τις συνθήκες, η υπερμετάδοση του ιού σε χώρους εστίασης και διασκέδασης αποτελεί τον πρώτο στόχο ανάσχεσης της πανδημίας για την κυβέρνηση, με το μέτρο λειτουργίας των παραπάνω χώρων μόνο με καθήμενους να τίθεται σε γενική εφαρμογή από αύριο. Σε περίπτωση, μάλιστα, παράβασης προβλέπονται τσουχτερά πρόστιμα και κυρώσεις που φτάνουν μέχρι την αφαίρεση άδειας, σε περίπτωση που τριτώσει το κακό.

Παράλληλα, κινήσεις περιορισμού της πανδημίας σε τοπικό επίπεδο εισηγούνται οι ειδικοί, οι οποίοι προκρίνουν την επιστροφή προηγούμενων μέτρων, αλλά και την αυστηρή οριοθέτηση της διασκέδασης. Στη δέσμη μέτρων που επεξεργάζονται ήδη οι ειδικοί περιλαμβάνονται ο περιορισμός στη μουσική, αλλά και το ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων διασκέδασης, η λειτουργία των κλειστών χώρων μόνο για εμβολιασμένους, αλλά και η χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, περιορίζοντας τη μαζική διασπορά. Εν τω μεταξύ, αν ο εμβολιασμός ήταν υποχρεωτικός για την είσοδο σε κέντρα διασκέδασης θα είχαμε σχεδόν μηδαμινά κρούσματα, εκτίμησε ο Καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της επιστροφής της μάσκας, αλλά και του εμβολιασμού όλων των υγειονομικών και των εργαζόμενων στην εστίαση. «Είναι προφανές ότι πρέπει να είναι εμβολιασμένοι. Δεν μπορεί να πηγαίνει κάποιος εμβολιασμένος σε έναν τέτοιο χώρο και να μην είναι εμβολιασμένος αυτός που τον σερβίρει», σημείωσε.

Πρωτοβουλία από την ΚΕΔΕ

Εκτός από τα νέα μέτρα, συνέχεια στην εκστρατεία πειθούς σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να διατηρηθεί η ροή προς τα εμβολιαστικά κέντρα σε υψηλό επίπεδο. Με επιστολή του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου επισημαίνει πως «οι δήμοι θα κάνουν χρειαστεί, για να πετύχουμε την αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού των πολιτών σε όλη τη χώρα, ώστε να χτίσουμε το απαραίτητο τείχος προστασίας», καθώς «είμαστε έτοιμοι να επέμβουμε, να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, να μιλήσουμε ακόμη περισσότερο με τους πολίτες, να ακούσουμε τα άγχη και τους προβληματισμούς τους και να πείσουμε όλους όσοι δεν έχουν ακόμη πειστεί, με επιστημονικά επιχειρήματα», καταλήγει.

Πηγή: protothema.gr