Ανοίγει ο δρόμος για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού για τους υγειονομικούς, αλλά και για όσους εργάζονται σε δομές όπως οι οίκοι ευγηρίας, μετά την απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό των 400 στελεχών της ΕΜΑΚ
Τα 400 στελέχη της ΕΜΑΚ που με διαταγή του Αρχηγού της Πυροσβεστικής υποχρεώνονται σε εμβολιασμό, ανοίγουν και τον δρόμο για την υποχρεωτικότητα του εμβολίου που σχεδιάζει η κυβέρνηση και για άλλες επαγγελματικές ομάδες, όπως τους εργαζομένους στον χώρο της υγείας, αλλά και για όσους εργάζονται σε δομές όπως οι οίκοι ευγηρίας.
Η διαταγή για υποχρεωτικό εμβολιασμό εκδόθηκε από τον Αρχηγό του Σώματος, Στέφανο Κολοκούρη, όπου και διευκρινίζεται ότι αυτό γίνεται για επιχειρησιακούς λόγους, καθώς η συγκεκριμένη ειδική μονάδα οφείλει ανά πάσα στιγμή να είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε επιχειρήσεις διάσωσης σε όλο τον κόσμο. Όποιος δεν κάνει το εμβόλιο, θα μετατίθεται σε άλλη υπηρεσία.
«Γνωστοποιείται ότι μετά την κοινοποίηση της παρούσης διαταγής θα υπηρετούν σε αυτές υποχρεωτικά μόνο όσοι υπάλληλοι έχουν προβεί στο σχετικό εμβολιασμό».
Μάλιστα, με το ίδιο έγγραφο, καλούνται τα στελέχη των ΕΜΑΚ που δεν έχουν εμβολιαστεί, αλλά το επιθυμούν, να το πράξουν ως τις 11 Ιουνίου, με την ειδοποίηση ότι σε αντίθετη περίπτωση θα αντικατασταθούν από άλλα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που θα έχουν ολοκληρώσει των εμβολιασμό τους.
Σοβαρές ενστάσεις για την ουσία της απόφασης διατυπώνουν οι συνδικαλιστές του Πυροσβεστικού Σώματος.
Συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός
Σύμφωνα με τους συνταγματολόγους, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες δεν έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα καθώς, όποιος δεν θέλει να εμβολιαστεί, δεν απολύεται αλλά μετατίθεται.
«Είναι απολύτως σύμφωνη και με τη νομοθετική πρόβλεψη, που υπάρχει ήδη από τον Απρίλιο του 2020, η οποία επιτρέπει στις διάφορες υπηρεσίες, προκειμένου να προστατέψουν τη ζωή των ανθρώπων και την υγεία τους από την επιδημία, να επιβληθούν κάποιες υποχρεώσεις, μεταξύ των οποίων και ο εμβολιασμός», σημειώνει ο συνταγματολόγος, Αντώνης Μανιτάκης.
Η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει ότι το φθινόπωρο θα ξεκινήσει η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό επαγγελματικών ομάδων όπως οι υγειονομικοί, που έχουν άμεση έκθεση στην πανδημία.
Ο εμβολιασμός από την αρχή θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικός, δηλώνει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάχτυλος.
Εκτός από τους εργαζομένους στον χώρο της υγείας, σε εμβολιασμό ενδέχεται να υποχρεωθούν εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Μητσοτάκης: Πρέπει να εμβολιαστούν όλοι οι υγειονομικοί
Το μήνυμα ότι πρέπει να εμβολιαστούν όλοι οι υγειονομικοί έστειλε εκ νέου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψη του στο ΜEGA εμβολιαστικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης, που στεγάζεται στα περίπτερα 13 και 15 της ΔΕΘ.
Συνομίλησε με πολίτες που είχαν προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους, με συνοδούς, καθώς και με το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό που απασχολείται στο Εμβολιαστικό Κέντρο.
Μία υγειονομικός, του είπε ότι εμβολιάστηκε «από νωρίς» λόγω του επαγγέλματός της και τότε ο πρωθυπουργός παρατήρησε: «Να στέλνουμε το μήνυμα και στους υγειονομικούς, ότι όλοι πρέπει να εμβολιαστούν, εσείς πρέπει να το λέτε πρώτοι και δυνατά».
«Πάντα, πρέπει, βέβαια», του απάντησε η υγειονομικός.
Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως με όσους συνομιλεί, του λένε ότι η εκστρατεία εμβολιασμού «είναι μία ευχάριστη έκπληξη», καθώς αντανακλά ένα «οργανωμένο κράτος, ψηφιακό και βέβαια όλοι τους υποδέχονται με χαμόγελο».
Τον πρωθυπουργό, ξενάγησαν στο Εμβολιαστικό Κέντρο ο διευθυντής του, Κώστας Καρόζης, και οι διοικητές της 4ης ΥΠΕ, Δημήτρης Τσαλικάκης, και της 3ης ΥΠΕ, Παναγιώτης Μπογιατζίδης.
Ο Κ. Μητσοτάκης ακολούθησε τη διαδρομή των εμβολιαζόμενων και πέρασε από τους χώρους αναμονής, τη γραμματεία, το εμβολιαστικό box και το ιατρείο βραχείας βοηθείας.
Γιατί έγινε υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στην ΕΜΑΚ – Τι λέει η Πελώνη
Για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όσων υπηρετούν την ΕΜΑΚ μίλησε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, τονίζοντας πως στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να προσβάλλει κάποιον.
«Η ΕΜΑΚ πρέπει να είναι σε άμεση διαθεσιμότητα, ανά πάσα στιγμή. Στόχος δεν είναι να προσβληθεί κανένας. Η ΕΜΑΚ είναι άμεσης διαθεσιμότητας ομάδα. Γι΄αυτό δίνεται δυνατότητα, όσοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν να μεταφερθούν αλλού, και όσοι έχουν εμβολιαστεί να μεταφερθούν στη συγκεκριμένη ομάδα», τόνισε η κυρία Πελώνη, αναφέροντας ότι η συζήτηση για τους υγειονομικούς θα γίνει το φθινόπωρο.
Ποιοι παίρνουν σειρά
Κατ’ αρχήν, οι υγειονομικοί, όπως διευκρίνισε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, αναφέροντας ότι η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό άλλων ομάδων θα ανοίξει το φθινόπωρο.
Πρώτοι στη σειρά, λοιπόν, φαίνεται πως θα είναι οι υγειονομικοί. Μάλιστα, δεν αποκλείεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός να μην αφορά μόνο τους υγειονομικούς στα νοσοκομεία, αλλά και όσους εργάζονται σε γηροκομεία και άλλες δομές υγείας.
Ερωτηθείσα η Αριστοτελία Πελώνη, σχετικά με τους λόγους που ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν ξεκίνησε από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ανέφερε ότι «ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει πει ότι η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών θα γίνει το φθινόπωρο, καθώς τώρα είναι όλοι μέσα στη μάχη και δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε εστίες σύγκρουσης στο χώρο της υγείας».
Να σημειωθεί ότι, εκτός από τους εργαζομένους στο χώρο της υγείας και σε οίκους ευγηρίας, σε εμβολιασμό ενδέχεται να υποχρεωθούν εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Πηγή: in.gr