Τα νέα κλιμακωτά πρόστιμα αναμένεται να θεσμοθετηθούν τον ερχόμενο Απρίλιο
Δεύτερη ευκαιρία σε όσους ιδιοκτήτες διαθέτουν ακίνητη περιουσία στον Δήμο Αθηναίων και δεν έχουν ελέγξει τα στοιχεία τους δίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, το Κτηματολόγιο. Επί της ουσίας θα επαναληφθεί η φάση της προανάρτησης (η οποία τυπικά έληξε στις 23 Αυγούστου 2019) έως ότου αρχίσει η ανάρτηση, επειδή μόλις ένας στους πέντε ιδιοκτήτες έλεγξε και επικαιροποίησε τα στοιχεία που δήλωσε το 2008 πληρώνοντας 35 ευρώ ανά δικαίωμα. Η διαδικασία θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά και οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται μέσα στο επόμενο διάστημα.
Στο μεταξύ, εκατό ημέρες (κατ’ εκτίμηση) περιθώριο έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στο Κτηματολόγιο χωρίς να κινδυνεύουν να πληρώσουν πρόστιμο.
Και αυτό διότι, όπως εξηγούν πηγές από το Κτηματολόγιο, στην πράξη έχει δοθεί μια τελευταία ευκαιρία για τη συλλογή δηλώσεων έως ότου αρχίσουν να εφαρμόζονται στην πράξη τα νέα κλιμακωτά πρόστιμα.
Τα νέα κλιμακωτά πρόστιμα αναμένεται να θεσμοθετηθούν τον ερχόμενο Απρίλιο. Ωστόσο εκτιμάται ότι θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από τον Ιούνιο και μετά, ενώ συζητιέται και το ενδεχόμενο (δεν έχει αποφασιστεί ακόμη τίποτα) να εφαρμοστούν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Σημειώνεται πως με το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται, τα πρόστιμα θα υπολογίζονται με βάση την αξία του ακινήτου και τον χρόνο καθυστέρησης.
Οπως εξηγούν από το Κτηματολόγιο, οι ιδιοκτήτες που θα καθυστερούν να δηλώσουν την περιουσία τους (από την ώρα που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται τα νέα πρόστιμα) θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι δεν θα μπορούν – εκ των πραγμάτων – να αξιοποιήσουν όσο εύκολα νομίζουν την περιουσία τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα ταλαιπωρούνται κάθε φορά που θα θέλουν να μεταβιβάσουν ή να αλλάξουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ακινήτων τους.
«ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν έναν οδηγό με τις ημερομηνίες που τυπικά λήγει η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων στο Κτηματολόγιο και αυτές όπου αρχίζει η προανάρτηση και η ανάρτηση σε όλη την Ελλάδα.
Ειδικότερα, την ερχόμενη Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία για τη συλλογή δηλώσεων στις Περιφερειακές Ενότητες Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Ιθάκης, Λήμνου και Λέσβου. Και σχεδόν έναν μήνα αργότερα, στις 31 Μαρτίου, λήγει η προθεσμία για τη συλλογή δηλώσεων (σε ένα τμήμα) των Περιφερειακών Ενοτήτων Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας.
Αντίστροφη μέτρηση
Στο μεταξύ, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την ανάρτηση σε πολλές περιοχές σε όλη τη χώρα. Σημειώνεται πως στη φάση της ανάρτησης, που διαρκεί δύο μήνες (συν δύο επιπλέον μήνες για τους ιδιοκτήτες που μένουν στο εξωτερικό), οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ελέγξουν ότι έχει καταγραφεί η περιουσία τους κι αν υπάρχουν λάθη θα πρέπει να διατυπωθούν οι απαραίτητες αντιρρήσεις.
Σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμό του Κτηματολογίου: εντός του Απριλίου ξεκινούν οι αναρτήσεις σε Αθήνα, στις Περιφερειακές Ενότητες Κιλκίς και Ημαθίας καθώς και Ελασσόνας Τεμπών και Τυρνάβου της Περιφερειακής Ενότητας Λαρίσης. Και από τον Μάιο έως τον Ιούλιο σε Καρδίτσα, Ακράτα, Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη, Ορεστιάδα, Διδυμότειχο, Κοζάνη – Πιερία. Σημειώνεται πως τον Απρίλιο ξεκινά η προανάρτηση σε Λαμία και Λειβαδιά.
Η περίπτωση της Αθήνας
Σε ό,τι αφορά την ανάρτηση στον Δήμο Αθηναίων, αυτή αναμένεται να αρχίσει λίγο πριν από το Πάσχα. Αρχικά η ανάρτηση στον μεγαλύτερο Δδήμο της χώρας επρόκειτο να αρχίσει στα μέσα Φεβρουαρίου. Ωστόσο, ο σχεδιασμός άλλαξε, επειδή από το Κτηματολόγιο προχωρούν σε ριζικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο θα εξετάζονται από εδώ και πέρα οι ενστάσεις των ιδιοκτητών αλλά και του Δημοσίου στις επιτροπές ενστάσεων.
Ο Δήμος Αθηναίων είναι ο πρώτος δήμος της χώρας όπου εφαρμοστεί ο νέος τρόπος εξέτασης των ενστάσεων. Ακολουθούν ο Βόλος (η προανάρτηση λήγει στις 4 Μαρτίου), η Λαμία και η Λειβαδιά (όπου δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η προανάρτηση) και το «ΚΤΙΜΑ 16», δηλαδή το τρέχον πρόγραμμα κτηματογράφησης που περιλαμβάνει περίπου 16.500.000 δικαιώματα, δηλαδή το 43% των συνολικών δικαιωμάτων της χώρας.
Σημειώνεται πως με το νέο σύστημα εξετάσεων των ενστάσεων (στο θέμα αναφέρθηκαν «ΤΑ ΝΕΑ» στο φύλλο της 10ης Φεβρουαρίου 2020), τα Γραφεία Κτηματογράφησης (δηλαδή οι ανάδοχοι) αναλαμβάνουν ρόλο «διαμεσολαβητή κτηματογράφησης» σε μια προσπάθεια να κερδηθεί χρήμα και χρόνος. Στην περίπτωση που ο θιγόμενος διαφωνεί τεκμηριωμένα εντός 30 ημερών με τη γνωμάτευση του «διαμεσολαβητή κτηματογράφησης», τότε η υπόθεσή του θα παραπέμπεται στην Επιτροπή Εξέτασης Υποθέσεων Κτηματογράφησης. Η περίπτωση του Δήμου Αθηναίων αφορά 544.682 ιδιοκτήτες και 7.654 νομικά πρόσωπα (Δημόσιο, εταιρείες κ.λπ.) που έχουν 726.000 ακίνητα και 65.277 γεωτεμάχια στον δήμο, τα οποία δήλωσαν, όπως προαναφέρθηκε, το 2008 στο Κτηματολόγιο πληρώνοντας 35 ευρώ ανά δικαίωμα.
Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ανάρτηση στον Δήμο Αθηναίων
Σε ό,τι αφορά την ανάρτηση στον Δήμο Αθηναίων, που αναμένεται να ξεκινήσει λίγο πριν από το Πάσχα, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να γνωρίζουν πως για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους θα τους αποσταλούν τόσο email όσο και αντίγραφα κτηματολογικών αποσπασμάτων (τελικά θα γίνει και ταχυδρομική αποστολή, όπως εξηγούν από το Κτηματολόγιο).
Στο διάστημα που θα διαρκέσει η ανάρτηση (δύο μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και τέσσερις για όσους ιδιοκτήτες κατοικούν στο εξωτερικό) οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν, να επιβεβαιώσουν και να διορθώσουν τυχόν σφάλματα στην καταγραφή των δικαιωμάτων τους ή στη γραφική απεικόνιση του ακινήτου τους στα κτηματολογικά διαγράμματα.
Σημειώνεται πως μέσω της ανάρτησης αναδεικνύονται ζητήματα για πρώτη φορά τα οποία δεν τα γνώριζε κανείς, ακόμη κι αν υπήρχε συμβόλαιο ή άδεια οικοδομής, καθώς για πρώτη φορά συναντιούνται όλες οι διοικητικές πράξεις στον ίδιο χάρτη.
Οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν ακίνητα στον Δήμο Αθηναίων θα πρέπει να μπουν στην ανάλογη εφαρμογή του Κτηματολογίου (www.ktimatologio.gr), στο portal «e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ», χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του Τaxisnet για να δουν αποσπάσματα από τους κτηματολογικούς πίνακες και τα διαγράμματα.
Διευκρινίζεται πως μετά την ολοκλήρωση της ανάρτησης, η οποία περιλαμβάνει την υποβολή και εξέταση των αιτήσεων διόρθωσης/ενστάσεων και την αντίστοιχη διόρθωση στους κτηματολογικούς πίνακες, παράγονται τα τελικά κτηματολογικά στοιχεία, οι αρχικές εγγραφές του Κτηματολογίου και ξεκινά να λειτουργεί το Κτηματολογικό Γραφείο, στη συγκεκριμένη περιοχή, στη θέση του Υποθηκοφυλακείου.
Διορθώσεις
Οπως προκύπτει αναλύοντας ανά κατηγορία τις αιτούμενες διορθώσεις της περσινής προανάρτησης, το μεγαλύτερο ποσοστό (34,75%) αφορά αλλαγές στα στοιχεία δικαιούχου (αλλαγή ταυτότητας, τηλεφώνου, διεύθυνση επικοινωνίας, προσθήκη κινητού ή email) και τα υπόλοιπα αιτήματα είναι – κατά βάση – νομικής και χωρικής επεξεργασίας.