Τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν και πάλι τα περιστατικά άφιξης παράτυπων μεταναστών, με τα κυκλώματα των διακινητών να έχουν χαράξει σταθερή πορεία
Ύστερα από μια – προσωρινή όπως φάνηκε – «ηρεμία», τα ξύλινα σκάφη από τα αφρικανικά παράλια από τις αρχές Απριλίου βγήκαν ξανά στα νερά της Μεσογείου με προορισμό τη Νότια Κρήτη.
Με τον αριθμό των μεταναστών που προσεγγίζουν τη Νότια Κρήτη να έχει ξεπεράσει από την αρχή του έτους τους 1.500, η εξεύρεση λύσης είναι πλέον επιτακτική
Τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν και πάλι τα περιστατικά άφιξης παράτυπων μεταναστών στην περιοχή, με τα κυκλώματα των διακινητών να έχουν πια χαράξει σταθερή πορεία προς τη Γαύδο, με τον καιρό να είναι τις περισσότερες φορές σύμμαχός τους.
Στα ανοιχτά του νησιού, στη θαλάσσια περιοχή 19 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Γαύδου, εντοπίστηκε προχθές βάρκα με 37 αλλοδαπούς μετανάστες – σύμφωνα με τις λιμενικές Αρχές, ήταν όλοι άνδρες.
Μάλιστα, οι μετανάστες περισυνελέγησαν από πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων σημαίας Χονγκ Κονγκ, το οποίο τους μετέφερε κοντά στο λιμάνι της Παλαιοχώρας Χανίων, απ’ όπου παρελήφθησαν από περιπολικό σκάφος του Λιμενικού και μεταφέρθηκαν σε προσωρινό χώρο φύλαξης του Δήμου Χανίων.
Μάλιστα, μέσα σε λίγα 24ωρα οι λιμενικές Αρχές έσπευσαν να αντιμετωπίσουν τρία διαφορετικά περιστατικά, τα οποία, όμως, είχαν ίδια χαρακτηριστικά. Οπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Ενωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Δυτικής Κρήτης Βασίλης Κατσικανδαράκης, τα σκάφη εξέπεμψαν SOS 20 ναυτικά μίλια έξω από τη Γαύδο, «γεγονός που δείχνει μια στρατηγική που ακολουθείται, ένα μοτίβο από τους διακινητές».
Πάνω απο 1.500
Με τον αριθμό των μεταναστών, οι οποίοι με αφετηρία κυρίως το Τομπρούκ της Λιβύης προσεγγίζουν, έχοντας διανύσει τουλάχιστον 150 ναυτικά μίλια, τη Νότια Κρήτη, να έχει ξεπεράσει από την αρχή του έτους τους 1.500, η εξεύρεση λύσης είναι πλέον επιτακτική.
Ακόμη και τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη «υποδέχθηκαν» 74 μετανάστες, οι οποίοι διασώθηκαν 10 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Γαύδου.
Η μεταναστευτική κάνουλα φαίνεται πως παραμένει από τον περασμένο Οκτώβριο ανοιχτή, με τις πληροφορίες να θέλουν τον αριθμό των ατόμων που περιμένουν σε αποθήκες στην Ανατολική Λιβύη να αγγίζει τις 50.000.
Από τη μία η έλλειψη χώρων φιλοξενίας για τους ανθρώπους αυτούς, από την άλλη οι αποδυναμωμένες Αρχές, κάνουν την κατάσταση να μυρίζει… μπαρούτι. Είναι χαρακτηριστικό πως ελλείψει χώρων οι μετανάστες μεταφέρονται σε παιδική κατασκήνωση, η οποία όμως σε λίγες εβδομάδες θα υποδεχθεί παιδιά.
«Οι λιμενικές δυνάμεις δεν έχουν ενισχυθεί. Η μεγάλη διαφορά με τα όσα συμβαίνουν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι ότι η δουλειά του Λιμενικού σταματά στον εντοπισμό και τη διάσωση των ατόμων. Στη Νότια Κρήτη, επειδή ακριβώς δεν έχουμε οργανωμένες δομές, καλούμαστε να φυλάμε με βάρδιες τους μετανάστες και να τους μεταφέρουμε σε δομές στην ενδοχώρα. Ολα πέφτουν στην πλάτη μας» δηλώνει ο Κατσικανδαράκης.
Διαφορετική είναι πλέον η εικόνα στην ανατολική οδό της Μεσογείου. Σήμερα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου βρίσκονται 9.345, εκ των οποίων οι 3.129 στη Λέσβο και οι 2.534 στη Σάμο. Βάσει των δεδομένων της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου 333 άτομα έφτασαν στα νησιά του Αιγαίου, με τον μέσο όρο των ημερήσιων αφίξεων να είναι 48.