«Η μεταναστευτική καταιγίδα το 2019 διπλασιάστηκε σε σχέση με το 2018 φθάνοντας περίπου τις 72.000 αφίξεις. Από αυτές μόλις το 22% προέρχεται από τη Συρία, ενώ σχεδόν το 40% αφορά Αφγανούς» είπε το βράδυ της Τετάρτης ο πρωθυπουργός μιλώντας στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Λιμενικού Σώματος, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής.
Υποστήριξε ότι τα νησιά θα αποσυμφορηθούν και οι παράνομοι, όσοι εισέρχονται στη χώρα γνωρίζοντας ότι δεν θα τύχουν καθεστώτος προστασίας από την ελληνική νομοθεσία, θα γυρίζουν γρήγορα στην Τουρκία και στις χώρες προέλευσης.
Αναφέρθηκε στο ρόλο του Λιμενικού Σώματος και στη σημαντική αποστολή που έχει σήμερα μαζί με την αστυνόμευση των θαλασσίων συνόρων να σώζει ζωές προσφύγων, επισήμανε ότι σε αυτή την «αποστολή οι λιμενικοί μας απαντούν με τη δράση τους, σε όσους, ευτυχώς ήταν λίγοι, που τους στοχοποίησαν στο παρελθόν», ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στις ΜΚΟ και είπε ότι επιτέλους θα μπει τάξη στις δραστηριότητες τους, καθώς οι πιο πολλές είναι αρωγοί στην αντιμετώπιση του προβλήματος, επιτελούν σπουδαίο έργο αλλά υπάρχουν και κάποιες που δεν ανταποκρίνονται στο ρόλο τους και «αυτό δεν θα το ανεχτούμε άλλο».
Στη συνέχεια κάλεσε τους παρευρισκόμενους να θυμηθούν και να τιμήσουν τρεις Λιμενικούς: Τον Μαρίνο Ζαμπάτη που το 1997 έχασε τη ζωή του σε μάχη με λαθρεμπόρους, τον Δημήτρη Μάλαμα που προδόθηκε από την καρδιά του διασώζοντας ναυαγούς του «Εξπρές Σάμινα» το 2000 αλλά και τον Κυριάκο Παπαδόπουλο που γλίτωσε παραπάνω από 5.000 ψυχές στη θάλασσα της Λέσβου και λύγισε και αυτός σε ηλικία μόλις 44 χρονών από την πίεση και το ανθρώπινο δράμα με το οποίο έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι οι λιμενικοί μας.
Έκανε γνωστό ότι σε συνεργασία με τον Αρχηγό του Λιμενικού και με τον υπουργό, μελετούν τρόπους ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού ώστε το Λιμενικό Σώμα να ξαναφτάσει στα επίπεδα του ανθρώπινου δυναμικού που είχε πριν από την κρίση.
Ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, από την πλευρά του θέλοντας να εξάρει το ρόλο και την προσφορά του Λιμενικού Σώματος επανέλαβε ότι «το Λιμενικό Σώμα δεν ανήκει στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Είναι το ίδιο το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής» και τόνισε ότι όταν το 1919, ο Ελευθέριος Βενιζέλος αποφάσισε την ίδρυση του Σώματος, είχε πλήρη επίγνωση της τεράστιας σημασίας που είχε για την πατρίδα η υποστήριξη της ελληνικής ναυτιλίας, η προστασία της ναυσιπλοΐας και η διασφάλιση της νομιμότητας σε λιμάνια και θάλασσες.
Πρόσθεσε ότι το Λιμενικό Σώμα βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στην πρώτη γραμμή της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, ενός μεγάλου και κρίσιμου προβλήματος, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη.
Ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Θεόδωρος Κλιάρης που άνοιξε την εκδήλωση ανέφερε ότι μόνο κατά την τελευταία δεκαετία το σώμα επιλήφθηκε συνολικά σε περισσότερα από 21.000 περιστατικά παρέχοντας τη συνδρομή του σε 415.000 άτομα περίπου, ενώ το ίδιο διάστημα πραγματοποιήθηκαν περί τις 7.600 διακομιδές ασθενών – τραυματιών από τα πλωτά μέσα του Σώματος και από ιδιωτικά σκάφη υπό τον συντονισμό του Κέντρου Επιχειρήσεων, ενώ κατασχέθηκαν πάνω από 45 τόνοι ναρκωτικών ουσιών.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) Θεόδωρος Βενιάμης υποστήριξε πως το Λιμενικό εκτός από το υψηλό καθήκον φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων της χώρας, είναι επιφορτισμένο και με άλλες δραστηριότητες που συνδέονται με την ομαλή λειτουργία των πλοίων υπό ελληνική σημαία, η οποία όπως σχολίασε βρίσκεται σε καθοδική πορεία και ζήτησε από την πολιτεία να πάρει μέτρα πριν να είναι αργά.