Υποβαθμίζει το αδιέξοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Μόσχας, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, δηλώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη θα συνεχιστούν.
«Όλοι εργαζόμαστε προς την ίδια κατεύθυνση και παροτρύνουμε τις αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη να διαπραγματευτούν, παρά να καταφύγουν σε βίαιες λύσεις», είπε την Τρίτη, κατά την επίσκεψή του στη Σρι Λάνκα, ο Σεργκέι Λαβρόφ.
Την ίδια ώρα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας βάζει ξανά στο παιχνίδι των συνομιλιών τον Χαλίφα Χάφταρ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα, αναφέρει ότι παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο, ο ηγέτης του Εθνικού Λιβυκού Στρατού (LNA) να υπογράψει την προτεινόμενη συμφωνία, αλλά χρειάζεται ακόμη λίγο χρόνο, για να τη συζητήσει με τους συμμάχους του.
«Ο στρατάρχης Χάφταρ διάκειται θετικά στο τελικό κείμενο της συμφωνίας, αλλά ζήτησε προθεσμία δύο ημερών, προκειμένου να το συζητήσει με τους αρχηγούς των φυλών, που υποστηρίζουν τον LNA», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Το ρωσικό υπουργείο υπενθύμισε ότι το σχέδιο της τελικής συμφωνίας έχει υπογραφεί από τον επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας Φαέζ Σαράτζ και από τον πρόεδρο του Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου της Λιβύης Χάλεντ Αλ-Μίσρι.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας προσέθεσε ότι η συνεργασία που άρχισε στη Μόσχα θα συνεχιστεί, «καθώς ο όγκος των συσσωρευμένων ενδολιβυκών προβλημάτων απαιτεί επίπονη δουλειά όσον αφορά στην διαμόρφωση σταθμισμένων και αμοιβαία αποδεκτών για όλες τις πλευρές αποφάσεων».
Το Γαλλικό πρακτορείο μεταδίδει εξάλλου από τη ρωσική πρωτεύουσα πως το υπουργείο Άμυνας της χώρας διαβεβαίωσε ότι η χθεσινή συνάντηση στη Μόσχα των δύο Λίβυων αντιπάλων κατέληξε «στην σύναψη μιας κατ’αρχήν συμφωνίας μεταξύ των εμπολέμων για να διατηρηθεί και να παραταθεί επ’ αόριστον η κατάπαυση των εχθροπραξιών».
Ο Χάφταρ ζήτησε το βράδυ της Δευτέρας να του δοθεί περισσότερος χρόνος για να μελετήσει το κείμενο κατάπαυσης του πυρός που πρότειναν Ρωσία και Τουρκία και τελικά εγκατέλειψε τη Μόσχα χωρίς να το υπογράψει, είχε επιβεβαιώσει νωρίτερα εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.
Ωστόσο, ο Ρώσος ΥΠΕΞ είχε δηλώσει χθες ότι ο Χάφταρ ζήτησε χρόνο έως σήμερα. «Έχουν μία θετική άποψη για το κείμενο και ζήτησαν επιπλέον χρόνο έως αύριο το πρωί (σήμερα) για να αποφασίσουν», είχε πει συγκεκριμένα ο Λαβρόφ για να προσθέσει ευθύς αμέσως ότι υπήρξε «σημαντική πρόοδος», αναφέρει το δίκτυο Al Jazeera.
Απειλές Ερντογάν κατά Χάφταρ
Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος «άστραψε και βρόντηξε» κατά του στρατάρχη Χάφταρ, απειλώντας να «δώσει ένα μάθημα» στον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, αν αυτός επαναλάβει τις επιθέσεις του εναντίον της κυβέρνησης της Τρίπολης, μετά την αποχώρησή του από τη Μόσχα, χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που είχε τεθεί εκεί υπό διαπραγμάτευση.
Πάντως, παρά την αποτυχία αυτή, ο Ερντογάν δήλωσε πως θα συμμετάσχει στη διάσκεψη για την ειρήνη στη Λιβύη, που προγραμματίζεται για την ερχόμενη Κυριακή στο Βερολίνο. «Θα συζητήσουμε αυτό το θέμα στη συνάντηση του Βερολίνου, στην οποία θα συμμετάσχουν στο πλευρό της Τουρκίας η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ρωσία, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Αλγερία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα», σημείωσε.
Πηγαίνοντας μάλιστα, ένα βήμα παρακάτω, ο Ερνοτγάν υποστήριξε πως ο στρατάρχης Χάφταρ θα είχε κερδίσει τον έλεγχο ολόκληρης της λιβυκής επικράτειας, αν δεν επενέβαινε η Τουρκία, η οποία άρχισε να αναπτύσσει στρατεύματα για να υποστηρίξει την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Σάρατζ.
«Για να πούμε τα πράγματα ξεκάθαρα, αν η Τουρκία δεν είχε επέμβει, ο πραξικοπηματίας Χάφταρ θα είχε καταλάβει ολόκληρη τη χώρα και όλος ο λιβυκός λαός θα ήταν θύμα των διώξεών του», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η απόφαση του Χάφταρ δείχνει ποιος θέλει πόλεμο και ποιος θέλει ειρήνη στην χώρα, δήλωσε και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους στην Άγκυρα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία έκανε ό,τι μπορούσε για να διασφαλίσει μία εκεχειρία, προσθέτοντας ότι, εάν ο Χάφταρ συνεχίσει να ενεργεί με τον τρόπο αυτόν, η σύνοδος κορυφής για την Λιβύη, που σχεδιάζεται να διεξαχθεί στο Βερολίνο, την Κυριακή, δεν θα έχει νόημα.