Ν. Δένδιας: «Μέτωπο λογικής, όχι μέτωπο εναντίον της Τουρκίας»

629

Ταξίδια σε Ιταλία, Μάλτα και Αλγερία, στο πλαίσιο των επαφών για την ενημέρωση περί των ελληνοτουρκικών και της τακτικής της Τουρκίας να ανοίγει θέματα στη Μεσόγειο.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι η Μεσόγειος «θα μπορούσε κάλλιστα να είναι θάλασσα συνεργασίας», ενώ όσον αφορά τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν κάνει «μέτωπο εναντίον της Τουρκίας, κάνουμε μέτωπο λογικής».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα», ο Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε ότι αύριο Τρίτη θα πάει στη Ρώμη, όπου θα συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό του, Λουίτζι ντι Μάιο, ενώ την Τετάρτη θα βρεθεί στη Μάλτα και την ερχόμενη εβδομάδα στην Τυνησία, στο πλαίσιο των διπλωματικών επαφών για την ενημέρωση των συμμάχων και φίλων της Ελλάδας. Θα ακολουθήσει ταξίδι στην Αλγερία, ενώ θα συναντηθεί και με τα υπόλοιπα δύο μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που δεν έχει δει ακόμη, την Ινδονησία και το Βιετνάμ.

Όπως υπογράμμισε, «θέλουμε οι χώρες που έχουν λόγο και ασχολούνται με τα θέματα της περιοχής να έχουν πλήρη αντίληψη των ελληνικών θέσεων και να καταλαβαίνουν ότι εμείς εκπροσωπούμε την πλευρά της λογικής. Εάν σ’ αυτές θέλει να προσχωρήσει και η Τουρκία ουδείς ευτυχέστερος ημών».

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η «εφαρμογή κανόνων διεθνούς δικαίου στην περιοχή βοηθά όλες τις κοινωνίες. Η Τουρκία δε το αντιλαμβάνεται πάντα, θέλει κουβέντα και εξήγηση, αλλά όμως όταν έχεις ως όπλο τη λογική, ελπίζεις πάντα ότι και η άλλη πλευρά στο τέλος της μέρας θα το δει έτσι. Το συμφέρον της τουρκικής κοινωνίας αυτό είναι».

Σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια, όλες οι χώρες που έχει επισκεφθεί έως τώρα έχουν στις ανακοινώσεις τους υιοθετήσει θέσεις απολύτως συμβατές με τις ελληνικές.

«Κανείς δε θέλει να γυρίσουμε στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα, που γινόντουσαν εκατόμβες κάθε λίγο και λιγάκι. Όταν πας με σταθερούς κανόνες, με σταθερούς άξονες, με όπλο την κοινή λογική, το διεθνές δίκαιο και διάθεση συνεργασίας, βρίσκεις ακροατήριο», πρόσθεσε.

«Να κλείσει η σελίδα του “Ορούτς Ρέις”»
Όσον αφορά το περιστατικό με τον πλου του τουρκικού ερευνητικού σκάφους, «Ορούτς Ρέις», στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ο Νίκος Δένδιας εκτίμησε ότι είναι καλό να κλείσει αυτή η σελίδα.

«Υπήρξε ίσως μια δυσαναλογία του μεγέθους της ενασχόλησης της δικής μας κοινής γνώμης με το συμβάν», τόνισε. «Εγώ είμαι πάντα της άποψης να μη δίνουμε στην άλλη πλευρά την εντύπωση ότι μπορεί κατά το δοκούν να ανεβάζει το θερμόμετρό μας. Αυτό δε σημαίνει ότι οι αντιδράσεις μας δεν πρέπει πάντοτε να υπάρχουν και να είναι αυτές που πρέπει να είναι».

Όσον αφορά το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την επίλυση των διαφορών με την Τουρκία, εξήγησε πως δεν είναι τόσο απλή διαδικασία.

«Πάντοτε έχουμε επιλέξει να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία. Με την Τουρκία έχουμε μια σημαντική διαφορά, την υφαλοκρηπίδα», σημείωσε, προσθέτοντας όμως ότι, αν η Τουρκία προσθέτει συνεχώς άλλα θέματα, «δεν βλέπω τι έχουμε να συζητήσουμε».

Όπως είπε, το γεγονός ότι η Άγκυρα συνεχώς ανοίγει ζητήματα, μπορεί κανείς να το δει με δύο τρόπους: «Η πρώτη εικόνα που σου δίνει είναι μιας χώρας που πάει να διευρύνει τις διαφορές, να θέσει θέματα που δεν υπάρχουν. Υπάρχει και μια άλλη σχολή που λέει μήπως αυτό μπορώ να το δω σαν πρόλογο μιας προσπάθειας μεγιστοποίησης, ακριβώς για να δυσκολέψω τη θέση του συνομιλητή μου, αλλά στην πραγματικότητα ο σκοπός μου είναι να βρω μια άκρη».

«Πιστεύω βαθύτατα ότι μπορεί η Ελλάδα με την Τουρκία να βρει άκρη και αυτό είναι το κοινό μας συμφέρον και η κοινή μας μοίρα. Προσπαθώ λοιπόν να δω αν πραγματικά υπάρχει η δεύτερη άποψη», σημείωσε πάντως.

«Ευρωπαϊκό ζήτημα το προσφυγικό»
Όσον αφορά το προσφυγικό/μεταναστευτικό, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι είναι ευρωπαϊκό θέμα, όχι ελληνοτουρκικό, για να μπει σε μια διμερή διαπραγμάτευση.

Επισήμανε ότι η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιλαμβάνονται πως η Τουρκία φιλοξενεί στο έδαφός της 4,5-5 εκατομμύρια ανθρώπους και ότι έναντι αυτών υπάρχει μια υποχρέωση βοήθειας, προκειμένου να τους εξασφαλίσουν στοιχειώδεις όρους ζωής. «Από εκεί και πέρα υπάρχει θέμα δικαίου. Δεν μπορεί η Τουρκία να απειλεί ότι θα ανοίξει κάνουλες, αυτά δεν έχουν καμία λογική».

Όπως είπε, η Τουρκία χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό άλλοτε περισσότερο, άλλοτε λιγότερο. «Αν η Τουρκία βασιζόταν πάνω στο ιστορικό της, ότι φιλοξένησε με επιτυχία αυτούς τους ανθρώπους όλα αυτά τα χρόνια, νομίζω θα είχε μια πολύ καλύτερη αντιμετώπιση», εκτίμησε.