Στην Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής το πρόγραμμα για την απόκτηση και αμερικανικών Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών τύπου MQ-9 Reaper – Επαφές με τους Ισραηλινούς για την αγορά του πιο εξελιγμένου τύπου των UAV Heron – Αποτελούν απάντηση στην αναδυόμενη απειλή των τουρκικών Bayraktar TB2 στο Αιγαίο και τη ΝΑ Μεσόγειο – Ανάπτυξη αμυντικής ομπρέλας πάνω από τα ελληνικά νησιά και τον Εβρο
Σε μια προσπάθειά του να κλείσει το σχετικό «άνοιγμα της ψαλίδας» που υπάρχει στα συγκεκριμένα οπλικά συστήματα ανάμεσα στις ελληνικές και τις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας εμφανίζεται να δαπανά σημαντικά ποσά προκειμένου να προλάβει την αναδυόμενη απειλή που αποτελούν για την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο και τη ΝΑ Μεσόγειο τα τουρκικά drones. Παράλληλα, μια άλλη πτυχή της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων με Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη σχετίζεται με τη δημιουργία ενός κατάλληλου επιχειρησιακού περιβάλλοντος εν όψει της ένταξης των F-35 στο δυναμικό της Πολεμικής Αεροπορίς από το 2028, καθώς η φιλοσοφία που διέπει τη χρήση των συγκεκριμένων μαχητικών τα θέλει να πλαισιώνονται και να συνεργάζονται με συστήματα UAV και drones.
Προς αυτή την κατεύθυνση, ήδη από τις αρχές της εβδομάδας κατατέθηκε στην Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής το πρόγραμμα για την απόκτηση τριών UAV τύπου MQ-9 Reaper (στα ελληνικά «θεριστής»), με το συνολικό κόστος τους, μαζί με τους δύο επίγειους σταθμούς ελέγχου τους, να υπολογίζεται στα περίπου 340 εκατ. ευρώ. Τα συγκεκριμένα UAV μπορούν να παρακολουθούν τον «εχθρό» μεταδίδοντας σε πραγματικό χρόνο την εικόνα του πεδίου στα κέντρα επιχειρήσεων, να συλλέγουν πληροφορίες, αλλά και να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, έχοντας τη δυνατότητα να παραμένουν χωρίς ανεφοδιασμό στον αέρα έως και 48 ώρες και ακτίνα δράσης μέχρι την Κύπρο.
Aπρόσβλητα από τα όπλα
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, κατά την κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση που έγινε την περασμένη Δευτέρα από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ προς τα μέλη της επιτροπής, επιχειρηματολόγησε υπέρ της απόκτησης των τριών MQ-9 τονίζοντας πως καλύπτουν σε υψηλό βαθμό τις ανάγκες επιτήρησης που έχει η χώρα. Τα χαρακτήρισε απαραίτητα προκειμένου να υπάρχει σε πραγματικό χρόνο επιχειρησιακή εικόνα, τόσο στο Αιγαίο όσο και σε μεγάλο μέρος της Μεσογείου, αναφορικά με τις κινήσεις του αντιπάλου.