Νέα πρόταση για την ένταξη Σκοπίων, Τιράνων

573

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε, χθες, την πρότασή της για την αναμόρφωση της διαδικασίας ένταξης νέων μελών στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η πρόταση αποτελεί μέρος της προσπάθειας να καμφθούν οι αντιστάσεις της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Δανίας στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τα Σκόπια και την Αλβανία.

 

Σε συνέντευξη Τύπου, χθες, στις Βρυξέλλες, ο επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης Ολιβερ Βάρχελι, ανέφερε ότι η νέα μεθοδολογία βασίζεται σε τέσσερις αρχές: αξιοπιστία, προβλεψιμότητα, δυναμισμό και ενισχυμένη πολιτική καθοδήγηση. Ο Ούγγρος επίτροπος επανέλαβε ότι «η Επιτροπή εμμένει σθεναρά στις συστάσεις της για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και την Αλβανία και σύντομα θα παράσχει επικαιροποιημένες πληροφορίες σχετικά με την πρόοδο που σημειώνουν οι δύο αυτές χώρες». Δεν θέλησε, ωστόσο, να προχωρήσει σε προβλέψεις για το αν η νέα μεθοδολογία –που κινείται κοντά στις προτάσεις που κατέθεσε το Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο– θα οδηγήσει στο πράσινο φως για τις δύο αυτές υποψήφιες χώρες στη Σύνοδο Κορυφής στις 26 Μαρτίου.

Η αξιοπιστία της διαδικασίας, τόνισε ο κ. Βάρχελι, θα εξασφαλιστεί με το να δοθεί ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στις θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις, ειδικά σε όσες σχετίζονται με το κράτος δικαίου. Η Επιτροπή επίσης προτείνει να υπάρξει στενότερη συνεργασία μεταξύ των Βρυξελλών και των κρατών-μελών στην παρακολούθηση της διαδικασίας (σε επίπεδο ειδικών, υπουργών και αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων), ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον εκπλήξεις όπως αυτές του περασμένου Οκτωβρίου. Για να γίνει πιο δυναμική η διαδικασία, η Επιτροπή εισηγείται την ομαδοποίηση των κεφαλαίων των διαπραγματεύσεων σε έξι θεματικές ενότητες, με την ενότητα των θεμελιωδών αρχών να ανοίγει πρώτη, να κλείνει τελευταία και να καθορίζει συνολικά τον ρυθμό των διαπραγματεύσεων.

Οι υποχρεώσεις των υποψηφίων μελών και οι συνέπειες της μη εκπλήρωσής τους θα διατυπώνονται με μεγαλύτερη σαφήνεια με το νέο καθεστώς, που προβλέπει επίσης το εκ νέου άνοιγμα κεφαλαίων που έχουν κλείσει σε περίπτωση οπισθοδρόμησης, ακόμα και την αναστολή των διαπραγματεύσεων στο σύνολό τους.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Ν. Ντιμιτρόφ καλωσόρισε τη νέα πρόταση της Κομισιόν, δηλώνοντας ότι «στην περιοχή μας δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε από την εισαγωγή της αναστρεψιμότητας στη διαδικασία» και εκφράζοντας την προσδοκία ότι η νέα μεθοδολογία θα επιτρέψει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.